Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ostali športi   |   Filipe Alburquerque, nekdanji mladinec Red Bulla
In nenadoma so zahtevali denar
Nekdanji član podmladka Red Bulla Filipe Albuquerque je spregovoril o neuresničenih sanjah vstopa v formulo ena in o nepoštenem svetu.
Bojan Vrbnjak
12. februar 2018 | 11:39:06

Z zmago na 24 urni dirki Daytone v seriji WEC, se je Filipe Albuquerque znova zavihtel v pozornost javnosti. 32-letni Portugalec se je spričo svojih uspehov v nižjih serijah formul, zmage na Race of Champions 2010, dirkanja v nemški seriji DTM za Audi in na legendarni dirki 24 ur Le Mansa, medtem uveljavil kot uspešen dirkač serije WEC. In zakaj mu nikoli ni uspelo s formulo ena? "Dejansko to ni bilo pošteno," na kratko odgovori Portugalec.

"Ko sem še bil mlad, me je to zares nerviralo in žrlo. V starosti 18 let sem imel pogodbo z Red Bullom. Vsi so verjeli vame," je za portugalski časnik Diario de Noticias povedal Filipe. Na podlagi tega so bile njegove sanje o vstopu v formulo ena dokaj realne. "Vsi so skrbeli za to, da sem verjel, kako je svet sijajen in pošten." Toda pozneje se je izkazalo, da temu ni ravno tako.

"Izpolnil sem vsa pričakovanja Red Bulla, takrat sem bil njihov najboljši novinec. Po sezonah kot novinec sem osvojil naslove v vseh prvenstvih. Takrat od mene ni bilo mogoče več pričakovati. Ampak v zadnji fazi, ko naj bi preko serije GP2 šlo v smeri formule ena, so mi nenadoma povedali, da moram za ta preskok nekaj prinesti. Priskrbeti bi moral denar. In ravno tukaj tiči težava: v formuli ena je denar pomembnejši od talenta."

Začetna grenkoba je pri dirkaču iz mesta Coimbra že zdavnaj splahnela. "Brez Red Bulla bi moral na fakulteto. Kajti ne bi mogel financirati svojega angažiranja v motošportu. Ampak kljub temu, bil sem mlad in imel sem svoje sanje. In te krivice od takrat so danes še vedno povsem običajne. Kaj češ. Na svetu so še veliko večje krivice kot je ta. In sam se lahko ukvarjam le s stvarmi, na katere lahko tudi vplivam."

Albuquerque še doda: "Sedaj sem tako daleč, da mi ni treba nikomur ničesar dokazovati. Seveda pa moram še naprej hitro dirkati, kajti drugače bo prišel nek mladenič in bo ogrozil moj sedež," pojasni 32-letnik, ki medtem ne spada več med tovarniške dirkače Audija. "Za menoj so najbolj razburljive faze moje kariere, v katerih sem moral pod velikim pritiskom dosegati uspehe. Sedaj se želim le še zabavati. In če se zabavam, potem sem tudi hiter. Potem lahko opravljam svoje delo in plačujem položnice in račune."      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
To morajo bit kar udarci za mlade dirkače; toliko let odrekanj in dokazovanja, uspehov, potem pa obljube splavajo po vodi. Vsaj iz intervjuja sodeč kar realno razmišlja, konec koncev se lahko preživlja s svojo strastjo, kar še vedno veliko pomeni. Je pa kar nekaj dirkačev, ki so v vseh nižjih serijah dosegali uspehe in prilezli v f1, kjer so po slabi sezoni povprečnih rezultatov poniknili (pa bi se morebiti ob še eni šansi uspeli dokazat),... neizporosen biznis, ni kaj.
12.2.2018 23:01:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija