Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Red Bull Racing Bradbourne Drive,
Tilbrook Milton Keynes, M14 8BJ
Velika Britanija
Telefon: + 44 1 908 279 700
Fax: + 41 1 908 279 763
www.infiniti-redbullracing.com

Dirkalnik: RB16B Motor: Honda RA621H


Še ne tako daleč nazaj je v formuli ena životaril Jaguar brez jasne strategije, z majhnim proračunom in napačno politiko. Šefe so menjavali kot po tekočem traku, tudi dirkalniki so bili vsi po vrsti prave polomije. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo Ford projekt opustil. Zgodilo se je leta 2004, priložnost pa je izkoristil Red Bull, ki je celotno moštvo odkupil in s tem uresničil dolgoletne želje. Proizvajalec energijskih pijač si imidž gradi prav prek adrenalinskih športov, kamor spada tudi dirkanje, formula ena pa je od leta 2005 njihov paradni konj.

Zgodba o Dietrichu Mateschitzu, lastniku blagovne znamke Red Bull, je zgodba o uspehu, ki jo mirno lahko postavimo ob bok Coca-Coli in Pepsiju. To je poučna zgodba, ki nazorno kaže, da ideje niso dovolj, pravi uspeh tiči v trženju in Mateschitz, ljubitelj letenja, deskanja na snegu in motokrosa, je svoj imperij ustvaril prav z inovativnim trženjem. Diplomiral je na dunajski ekonomski fakulteti, potem se je nekaj časa selil in nabiral izkušnje, leta 1979 pa je postal direktor trženja v podjetju Blendax, ki proizvaja zobne paste, kreme in šampone. Veliko je potoval, tudi po Aziji in tam je nekega dne odkril lokalno pijačo Krating Daeng (v prevodu rdeči vodni bivol). Pomagala mu je pri premagovanju časovne razlike in dobil je idejo, da bi se kaj takšnega lahko prijelo tudi v Evropi. Odkupil je pravice za prodajo pijače po vsem svetu, razen na Tajskem, napitek je poimenoval Red Bull in ga najprej poslal na domači, avstrijski trg.

Začetek ni bil obetaven, ljudje so bili nezaupljivi, dolg je zrasel že na dva milijona dolarjev, Mateschitz pa ni obupal. Po dveh letih je prodaja končno začela rasti, kmalu so Red Bull lahko kupovali tudi na Madžarskem, pa v Sloveniji in skoraj po celi Evropi. Danes se prodaja v več kot sto državah, leta 2005 so prodali 2,5 milijard pločevink, kar je naneslo 2 milijardi evrov dohodkov. Mateschitz pa je medtem ostal zvest svojim hobijem in dirkanju.

2005

V premierni sezoni so barve Red Bulla zastopali trije dirkači. Prvi sedež je bil rezerviran za Davida Coultharda, v drugem pa sta se izmenjevala dva, ki sta pod okriljem Red Bulla dirkala že v nižjih kategorijah - Christian Klien in Vitantonio Liuzzi. Dirkalnike RB1 so poganjali Cosworthovi motorji, začelo pa se je sanjsko, s četrtim mestom Coultharda in sedmim Kliena na VN Avstralije. »Imeli so srečo«, so dejali mnogi, na drugi dirki v Maleziji pa spet oba Red Bulla v točkah – Coulthard šesti in Klien osmi. Na tretji dirki je do točke prišel spet Coulthard, na četrti pa Liuzzi. Red Bull je bil največje presenečenje začetka sezone. Do konca sezone 2005 se je nabralo 34 točk in končali so na solidnem sedmem mestu. Za začetek povsem dovolj, za prihodnost pa so bili cilji višji.

2006

Najprej je v moštvo pred sezono 2006 iz McLarna prišel Adrian Newey, eden najbolj znanih inženirjev vseh časov. Takoj je začel s pripravo dirkalnika RB3, za sezono 2007, leta 2006 pa je Red Bull nastopal z dirkalnikom RB2, ki pa nikakor ni bil primerljiv s tistim iz leta 2005. Coulthard, Klien in Doornbos (pred koncem sezone je zamenjal Kliena) so zbrali vsega 16 točk, vrhunec sezone pa so bile prve moštvene stopničke v Monte Carlu, kjer je David končal na tretjem mestu.

2007

Januarja 2007 smo na ogled dobili prvi Neweyev Red Bull, RB3, ki se je sicer izkazal za solidno hitrega, a je zabeležil vse preveč odstopov, da bi mu uspelo kaj več od 24-ih točk. Mlade voznike poleg Coultharda je zamenjal izkušenejši Mark Webber, ki je imel nekaj odličnih dirk, a ga je zanesljivost vedno znova pustila na cedilu. Na Nurburgingu je osvojil tretje mesto v dežju, kar so bile njegove druge stopničke v karieri.

2008

Pred sezono 2008 je bila situacija podobna kot leto prej, saj so na testiranjih postavili nekaj zavidljivih časov. Svoj dizajnerski kabinet so okrepili z Geoffom Willisom, a realno gledano je bila sezona razočarajoča. V prvi polovici sezone se je med redne dobitnike točk uvrščal le Mark Webber, toda med sezono so nekoliko zaspali z razvojem, tako da sta jih Renault in Toyota prehitela v skupnem seštevku. V zadnjem delu sezone jih je ulovil in prehitel celo Toro Rosso, kjer so uporabljali identične šasije, le da s Ferrarijevimi motorji. Prvenstvo so končali na sedmem mestu z 29 točkami, Sebastian Vettel, najbolj zaslužen da je mlajša ekipa prehitela matično, pa je na koncu leta zamenjal odhajajočega Davida Coultharda.

2009

RB5, tretji Neweyjev Red Bull je bil njegova prva mojstrovina, odkar se je pridružil ekipi iz Milton Keynesa. Izkoristil je spremembe pravil na aerodinamičnem področju in izdelal dirkalnik, ki je osvojil šest zmag, med sezono pa si je prislužil naslov za aerodinamično najboljši dirkalnik na štartni vrsti.

Na samem začetku sezone so nekaj desetink izgubili zaradi odsotnosti dvojnega difuzorja, ki so ga namestili šele kasneje, veljalo pa je mnenje, da bi predvsem iz dirk v Bahrajnu, Barceloni in Monaku lahko iztržili več, če bi imeli nekoliko drugačno taktiko. Na osmo dirko sezone v Silverstone je Newey pripeljal paket aerodinamičnih izboljšav, s katerim sta Vettel in Webber pometla s konkurenco, dobili pa so tudi VN Evrope čez štirinajst dni.

Poleti so tako predstavljali hudo grožnjo Brawn GP-ju, vendar pa so se v ključnih trenutkih nekajkrat ustrelili v nogo. V Spaju so ubrali napačno taktiko, Webber je dobil kazen vožnje skozi bokse, v Valencii je Vettlu odpovedal motor, v Italiji niso bili konkurenčni, v Singapurju so Webbru odpovedale zavore... Na koncu jim ni uspelo resneje ogroziti Brawn GP-ja, ki si je v prvi polovici leta privozil odločilno prednost, vendar pa je Red Bull z zmagami na zadnjih treh dirkah še enkrat dokazal, kako dober dirkalnik so sposobni narediti in napovedal nov napad na naslov v prihodnji sezoni.

33
Max
Verstappen
11
Sergio
Perez

Direktor: Dietrich Mateschitz
Športni direktor: Christian Horner
Tehnični direktor: Adrian Newey
Glavni dizajner: Rob Marshall

Konstruktorski naslovi: 4
Dirkaški naslovi: 4
Število dirk: 184

Zmage: 50
Prva zmaga: VN Bahrajna 2005
Zadnja zmaga: VN Indije 2012
Število točk: 405

Pole positioni: 57
Prvi pole: VN Kitajske 2009
Zadnji pole: VN Brazilije 2012
Najhitrejši krogi: 44


© Copyright 1999-2019 Avtomanija