Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Force India F1 Team
Dadford Road
Silverstone
Northamptonshire NN12 8TJ
Telefon: + 44 1327 850 800
Fax: + 44 1327 850 866


www.forceindiaf1.com

Dirkalnik: VJM10 Motor: Mercedes PU106B Hybrid


Po letu 2005, ko je ekipo Jordan odkupil ruski poslovnež Alex Shanider in ustanovil svojo z imenom Midland F1, je Force India že tretji lastnik nekoč uspešnega moštva Eddija Jordana, ki je s svojimi rumenimi dirkalniki konec devetdesetih let prejšnjega stoletja bilo boj celo za naslov prvaka. No, tudi ruske sanje so bile kratke, Shneider je ekipo konec sezone 2006 prodal nizozemskemu izdelovalcu športnih avtomobilov Spyker, ta pa je z lanskim udejstvovanjem v karavani formule ena doživel skorajda finančni zlom. Nizozemci so se kakopak ustrašili in svoje dirkaško premoženje dali v prodajo. Kupec? Dr. Vijay Mallya, indijski miljarder, ki hoče iz miljardne indijske države narediti tudi močno silo v karavani formule ena.

Marsikdo je že ob novici o ustanovitvi novega moštva zamahnil z roko, češ, saj jim ne bo uspelo. Dr. Mallya je najprej ekipo, ki ima svoje tehnične kapacitete nedaleč od steze v Silverstonu, finančno izredno okrepil. Prejšnje životarjenje z mizernimi proračuni, ko je bilo dovolj le za občasna testiranja, plače, boren razvoj in odhode na dirko, je zdaj zamenjala finančna podpora, ki dovoljuje napredek.

2008

Z novincem Adrianom Sutilom in veteranom Fisichello za volanom jim je uspelo, da so se priključili, oziroma prišli bližje ostalim. V letu 2008 niso osvojili nobene točke, še najbližje temu je bil Adrian Sutil, ki bi v Monaku lahko prišel do zelo veliko točk, a se je vanj od zadaj zaletel Kimi Raikkonen in točke so splavale po vodi. Ekipa se do konca sezone ni več prebila v ospredje, ob začetku leta 2009, pa so se, kakor vsi ostali, tudi oni soočali s finančnimi težavami. Mallya je bil celo primoran prodati del svojega podjetja Kingfisher, ki se ukvarja z letalstvom.

2009

V sezoni 2009 so se z Mercedesom dogovorili o petletnem sodelovanju, ki je poleg dobave motorjev vključeval še McLaren-Mercedesove menjalnike, hidravlične sisteme in KERS. Ekipa je v sezoni močno napredovala. Popravki dirkalnika VJM02 med sezono so se obrestovali in čeprav mu je manjkalo podtlaka, je Fisichella za ekipo v Spaju osvojil prvi najboljši štartni položaj, na dirki pa še prve točke in stopničke. 

11
Sergio
Perez
27
Nico
Hülkenberg

Direktor: Vijay Mallya
Športni direktor: Simon Roberts
Tehnični direktor: James Key
Glavni dizajner: Mark Smith

Konstruktorski naslovi: 0
Dirkaški naslovi: 0
Število dirk: 131

Zmage: 0
Prva zmaga: -
Zadnja zmaga: -
Število točk: 155

Pole positioni: 1
Prvi pole: VN Belgije 2009
Zadnji pole: VN Belgije 2009
Najhitrejši krogi: 1


© Copyright 1999-2019 Avtomanija