Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
88
Robert
Kubica
Datum rojstva: 7.12.1984
Kraj: Krakow, Poljska
Stan: samski
Višina: 184 Teža: 73

Debi: VN Madžarske 2006 (BMW Sauber)
Nastopi: 76
Točke: 273
Zmage: 1
Naslovi: -

Prva zmaga: VN Kanade 2008
Prvi pole position: VN Bahrajna 2008

Zadnja zmaga: VN Kanade 2008
Stopničke: 12
Pole positioni: 1
Zadnji pole: VN Bahrajna 2008
Najhitrejši krog: 0
Najboljša uvrstitev: 1

URL: www.kubica.pl

Robert Kubica je prvi poljski dirkač Formule 1, ki je bil v sezoni 2006 tretji dirkač moštva BMW Sauber, dokler ni dobil priložnosti na dirki za Veliko nagrado Madžarske, uradno zaradi poškodbe Jacquesa Villeneuva, nato pa se je moštvo dokončno razšlo z Villeneuvom in Kubica je tako dirkal do konca sezone.

Nase je opozoril že na prvi dirki, ki jo je končal na solidnem sedmem mestu, a je bil kasneje diskvalificiran zaradi prelahkega dirkalnika - do napake moštva naj bi prišlo zaradi nepredvideno velike obrabe pnevmatik za rahel dež na proti koncu že suhi stezi. Še bolj pa je nase opozoril na svoji tretji dirki za Veliki nagradi Italije, kjer je s kar tretjim mestom dosegel svoje prve in za sedaj edine točke.

Na dirkah za Veliko nagrado Turčije in Kitajske zaradi napake pri izboru tipa pnevmatik ni imel možnosti za dober rezultat in jih končal le na dvanajstem in trinajstem mestu. Na zadnjih dveh dirkah sezone za Veliko nagrado Japonske in Brazilije pa je končal na devetem mestu takoj za dobitniki točk. Tudi v naslednji sezoni 2007 je bil dirkač BMW Sauberja ob izkušenem sovozniku Nicku Heidfeldu.

Po hudi nesreči na Veliki nagradi Kanade je zasedel šesto mesto v prvenstvu z 39-imi točkami.

2010 je Kubica vozil za Renault in imel pogodbo še za sezono 2011, 2012 pa bi se moral preseliti k Ferrariju, kar je Poljak potrdil 2018 v enem izmed intervjujev, a je prej vmes posegla usoda.

2011 se je Kubica hudo ponesrečil na lokalnem rallyju Ronde di Andora v Italiji. S Fiatom Punto Kitcar je priletel v kovinsko ograjo, ki je prebila kokpit in desno roko v komolcu. Posledično je ostal brez nekaterih mišic na desni roki in je delno gibljiva, onemogoča mu pronacijo in supinacijo zapestja. Kubica je potem od 2013 do 2016 nastopal v prvenstvu WRC, kjer je odpeljal 33 rallyjev in dobil 14 hitrostnih preizkušenj, potem pa se je 2018 vrnil kot testni voznik Williamsa in za 2019 podpisal pogodbo z Williams Racing teamom kot redni voznik.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija