Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
6
Nico
Rosberg
Datum rojstva: 27.6.1985
Kraj: Wiesbaden, Nemčija
Stan: Poročen
Višina: 178 Teža: 69

Debi: VN Bahrajna 2006 (Williams Cosworth)
Nastopi: 166
Točke: 888
Zmage: 8
Naslovi: 0

Prva zmaga: VN Kitajske 2012
Prvi pole position: -

Zadnja zmaga: VN Brazilije 2014
Stopničke: 26
Pole positioni: 15
Zadnji pole: -
Najhitrejši krog: 9
Najboljša uvrstitev: 1

URL: www.nicorosberg.com

Če si sin nekdanjega svetovnega prvaka, se razume, da si hiter. To je za mladega dirkača po eni strani prednost, po drugi pa breme, katerega Nico Rosberg zaenkrat odlično prenaša. Njegov oče, Keke Rosberg, je prišel v formulo ena leta 1978, štiri leta pozneje je z Williams-Cosworthom osvojil naslov. Nico je prišel v formulo ena leta 2006, prav tako z Williams-Cosworthom. Prišel je zato, da bi ponovil očetov uspeh.

Začel je seveda v kartingu, čeprav dokaj pozno, leta 1996, ko je štel že enajst let. Če si talent, si pač talent in Nico je to dokazal že v regionalnem prvenstvu Côte d'Azur, kjer je že v prvi sezoni osvojil naslov. Naslednje leto je pometel s konkurenco v francoskem prvenstvu, leta 1998 pa še v severnoameriškem. Naslednji dve leti je tekmoval v evropskem in italijanskem prvenstvu, leta 2001 pa je slavil še na svetovni ravni. Očetu in ostalim je še enkrat dokazal, da se v njegovo kariero splača vlagati. V kartingu je dosegel vse, sledil je prestop v kategorijo enosedežnih dirkalnikov.

Preselil se je v formulo BMW in tudi tam je že v prvi sezoni osvojil naslov. Dve leti se je nato dokazoval v močnem evropskem prvenstvu formule 3, kjer je štirikrat zmagal in leta 2004 končal na četrtem mestu. Zadnja stopnička pred formulo ena je bilo novoustanovljeno prvenstvo GP2, kjer je Rosberg leta 2005 dirkal za moštvo ART, hkrati pa je na testiranjih že nabiral prve izkušnje z Williamsovim dirkalnikom formule ena. Kasneje je postal tudi uradni testni dirkač moštva, v GP2 pa se je s Heikkijem Kovalainenom do zadnje dirke boril za naslov. Dvoboj je na koncu dobil in tako postal prvi zmagovalec v zgodovini tega prvenstva, pri Williamsu pa so mu ponudili redni sedež za sezono 2006.

2006

Kariero dirkača formule ena je zajel z veliko žlico, saj je že na svoji prvi dirki v Bahrajnu postavil najhitrejši krog na dirki, na kateri je končal na sedmem mestu. Še eno sedmo mesto je dosegel na Nurburgringu na veliki nagradi Evrope. Kljub zelo obetavnim rezultatom pa je bila to zanj težka naloga. Williams ni bil konkurenčen, Cosworthov motor pa ne zanesljiv, resnici na ljubo pa je tudi Nico naredil nekaj napak. Moštveni kolega Mark Webber ga je v prvi sezoni premagal.

2007

Pri Williamsu so prešli na Toyotine motorje, dirkalnik je bil bolj konkurenčen, Rosberg je delal manj napak in osvojil 20 točk. Vseeno pa je slika hitrega mladeniča, ki je leta 2006 popestril dirkaško zasedbo formule 1, počasi bledela, saj so v formulo 1 prišli še drugi mladi talenti Lewis Hamilton, Robert Kubica in Sebastian Vettel, ki so ga počasi zasenčili.

2008

Tudi sezono 2008 je preživel v senci ostalih mladih talentov, saj Williams ni imel moči, da bi se boril za sam vrh, je pa Rosberg izvlekel dvojne stopničke, kar do danes ostajata največja uspeha njegove kariere.

2009

Čeprav se je že vse več govorilo o njegovem prestopu iz Williamsa v katero od večjih moštev, predvsem so ga povezovali z McLarnom, se je Nico tudi četrto sezono odločil ostati pri svojem Williamsu in dokončno odrasti v zrelega voznika. Williams je bil na začetku sezone eden tistih treh dirkalnikov, ki so izkoristili luknjo v pravilniku in imeli prednost dvojnega difuzorja. Nico se je ves čas uvrščal med dobitnike točk, najboljši sezoni kariere pa so manjkale le stopničke, ki jih je zapravil z začetniško napako v Singapurju, kjer je prevozil belo črto pri izvozu iz boksov.

2010

Da so začetniška leta za njim, so opazili pri številnih moštvih, zato je bila poleti 2009 vojna za Rosbergove usluge huda, na koncu pa je pristal pri Brawn GP-ju, kasneje preimenovanem v Mercedes GP, kjer je za novoletno darilo za moštvenega kolega dobil Michaela Schumacherja.

Kariera

1996 Mini-kart, regionalno prvenstvo Côte d'Azur, prvak
1997 Mini-kart, francosko prvenstvo, prvak
1998 Karting, ICA Junior, severnoameriško prvenstvo, prvak
1999 Karting, ICA Junior, italijansko prvenstvo (2. mesto), evropsko prvenstvo (4. mesto)
2000 Karting, Formula A, evropsko prvenstvo, 2. mesto
2001 Karting, Super A, svetovno prvenstvo, prvak
2002 Formula BMW ADAC, prvak
2003 Formula 3, evropsko prvenstvo
2004 Formula 3, evropsko prvenstvo, 4. mesto
2005 GP2, prvak, testni dirkač Williamsa
2006 Formula ena z Williamsom, 4 točke, 17 mesto v skupnem seštevku
2007 Formula ena z Williamsom, 20 točk, 9 mesto v skupnem seštevku 
2008 - Formula ena z Williamsom, 20 točk, 9 mesto
2009 - Formula ena z Williamsom, 34,5 točk, 7. mesto
2010 - Formula ena z Mercedes GP

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija