Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
19
Felipe
Massa
Datum rojstva: 25.4.1981
Kraj: Sao Paulo, Brazilija
Stan: poročen z Raffaelo
Višina: 166 Teža: 59

Debi: VN Avstralije 2002 (Sauber Petronas)
Nastopi: 174
Točke: 950
Zmage: 11
Naslovi: 0

Prva zmaga: VN Turčije 2006
Prvi pole position: VN Turčije 2006

Zadnja zmaga: VN Brazilije 2008
Stopničke: 39
Pole positioni: 16
Zadnji pole: VN Italije 2014
Najhitrejši krog: 15
Najboljša uvrstitev: 1

URL: www.felipemassa.com

Brazilca je odkril Peter Sauber. Prvič so ga na testiranjih preizkusili leta 2001, po besedah tehničnega direktorja Willyja Rampfa pa jih je navdušil še bolj kot leto prej Kimi Raikkonen. Vsekakor jih je navdušil dovolj, da so mu v sezoni 2002 zaupali redni sedež. Začel je seveda v kartingu, kjer je dirkal kar osem let, nato pa se je za dve leti preselil v formulo Chevrolet.

Po osvojenem naslovu je bil čas za selitev v Evropo, najprej v italijansko prvenstvo formule Renault, potem pa še v evropsko različico. V obeh prvenstvih je pometel s konkurenco in pri Sauberju so ocenili, da je pripravljen na formulo ena. V premierni sezoni je dokazal, da je hiter, na plano pa je prišel tudi južnoameriški temperament. Delal je vse preveč napak, tako da je osvojil le štiri točke, na koncu leta pa ostal brez sedeža.

Hudemu padcu pa je sledil ključni premik v Felipejevi karieri - postal je Ferrarijev testni voznik. Eno leto je bil odsoten s svetovnih dirkališč, a je medtem v na Ferrarijevem Fioranu spoznal, da je z Sauberjem enostavno želel preveč. Zdaj je vozil najhitrejši dirkalnik na štartni vrsti in uvidel, da mu hitrosti ne manjka. Leta 2004 se je vrnil v Sauber, zablestel s četrtim mestom v Spaju, vrhunec pa doživel na domači dirki v Sao Paulu, kjer je tri kroge celo vodil.

V njegovo hitrost ni več dvomil nihče, z izkušnjami pa je prihajala tudi zanesljivost. Leta 2005 ga je pri Sauberju čakal velik izziv, v moštvo je prišel Jacques Villeneuve, katerega je mladi Brazilec predvsem v prvem delu sezone povsem zasenčil. Sauber sicer ni bilo več moštvo, s katerim bi se Massa lahko boril za vidnejša mesta - stopničkam se je še najbolj približal v Kanadi, potem pa je prišla novica, da se Massa ponovno seli k Ferrariju, a ne več v testni sedež, temveč v prvo ligo, ob bok Michaelu Schumacherju.

2006

Prvo sezono se je predvsem učil od Schumija in na začetku naredil nekaj napak, ko pa je zamenjal dirkalnega inženirja in se združil z Robom Smedleyjem, so stvari počasi prihajale na svoje mesto. V Turčiji je Schumi naredil manjšo napako na kvalifikacijah in Felipe je osvojil svoj prvi pole position. Z izjemno predstavo brez napake je v nedeljo tudi zmagal. Podoben scenarij je ponovil pred domačim občinstvom v Braziliji.

2007

Pred sezono 2007 je v moštvo prišel Kimi Raikkonen in Massa je moral tokrat dokazati, da se lahko na nivoju, na katerem je znal ogroziti Schumija, bori celotno sezono. V Bahrajnu in Španiji je osvojil dve zaporedni zmagi in se s tem resno udeležil boja za naslov. Potem pa so se začele težave. Najprej je McLaren dobil nekaj dirk, potem ga je začel premagovati Kimi. Šele v Turčiji je Felipe znova sestavil popoln vikend in zmagal. Že čez štirinajst dni je moral v Monzi predčasno končati dirko zaradi okvare in sanj o naslovu je bilo konec.

2008

Potem ko je Raikkonen odnesel naslov leta 2007, je le Felipe sam še vedno verjel, da ga lahko premaga. Začelo se je z dvemi odstopi, ponovno pa se je vrnil z brezhibno zmago v Bahrajnu. Do polovice sezone je brez težav premagoval Kimija na kvalifikacijah, z izjemnim manevrom na štartu VN Madžarske pa se je dokončno izstrelil v boj za naslov. Okvara Ferrarijevega motorja nekaj krogov pred koncem te dirke, ki mu je vzela zmago, je simbolizirala njegovo sezono. Podobno suveren je bil namreč tudi v Singapurju, kjer mu je napaka mehanikov med postankom uničila dirko, tako da mu niti do zdaj najtežja zmaga kariere v deževno-suhih razmerah v Braziliji ni pomagala.

Hamilton si je namreč v zadnjem zavoju sezone priboril potrebno peto mesto in mu vzel naslov izpred nosa. Felipe je bil ob prečkanju ciljne črte za nekaj sekund svetovni prvak, po spoznanju krute resnice pa si je na odru za zmagovalce z dvignjeno glavo in športnim priznanjem poraza na svojo stran priboril številne navijače.

2009

Potem ko mu je do naslova zmanjkala ena sama točka in se je v letu 2009 nadejal stopiti stopnico višje, se je kmalu izkazalo, da dirkalnik tokrat tega ne bo dovolil. Na pnevmatikah brez profila je Felipe svoji izjemni hitrosti na kvalifikacijah dodal ključni element: na dirkah, tudi na tako zahtevnih, kot je Monako, je lahko vozil hitreje od Raikkonena, zato smo znova spremljali ogorčen moštveni dvoboj, ki pa je bil v trenutku prekinjen na Madžarskem.

Na kvalifikacijah je Felipeja v glavo zadela vzmet, ki je nekaj sekund pred tem odletela z Barrichellovega dirkalnika. Brez znakov prisebnosti je njegov dirkalnik zletel naravnost v ogrado, na dirkališču pa je za nekaj trenutkov zavladala tišina. Na srečo je vzmet za nekaj centimetrov zgrešila vizir in Felipe si je po nekaj mesecih povsem opomogel, dirkal pa v letu 2009 ni več. 

Kariera

1990 - 1997 karting
1998 brazilsko prvenstvo formule Chevrolet, peto mesto
1999 brazilsko prvenstvo formule Chevrolet, prvak
2000 italijansko in evropsko prvenstvo formule Renault, prvak
2001 evropsko prvenstvo formule 3000, prvak
2002 F1 s Sauber-Petronasom, 4 točke, trinajsto mesto
2003 testni dirkač Ferrarija
2004 F1 s Sauber-Petronasom, 12 točk, dvanajsto mesto
2005 F1 s Sauber-Petronasom, 11 točk, trinajsto mesto
2006 F1 s Ferrarijem, 80 točk, tretje mesto
2007 F1 s Ferrarijem, 94 točk, četrto mesto
2008 F1 s Ferrarijem, 97 točk, drugo mesto
2009 F1 s Ferrarijem, 22 točk, 11. mesto
2010 F1 s Ferrarijem
2011 F1 s Ferrarijem
2012 F1 s Ferrarijem, 7. mesto (122 točk)
2013 F1 s Ferrarijem F138

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija