Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dirke   |   Petek - 1. trening
Vikend najbolje začel Verstappen
Prvi prosti trening za VN ZDA, ki je potekal v nenavadno hladnem vremenu, je dobil Max Verstappen. Z dobro desetinko sekunde zaostanka se mu je uspel najbolj približati Sebastian Vettel, Red Bullov moštveni uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Alexander Albon.
Matej Natek
1. november 2019 | 18:37:05

Steza v Austinu je karavano formule 1 pričakala v presenetljivo hladnem vremenu. Temperatura zraka se je namreč na dopoldanskem treningu komajda dvignila preko desetih stopinj Celzija. Takšne razmere pa kot vse kaže najbolj ustrezajo Red Bullu, saj sta bila Verstappen in Albon tokrat zelo prepričljiva. In to kljub temu, da sta večinoma vozila na prototipnih gumah, za katere Pirelli načrtuje, da bodo uporabljene v sezoni 2020 (moštva bodo lahko omenjene gume testirala tudi na 2. treningu). Seveda pa je bilo potrebno za osvojitev vrha lestvice vseeno namestiti gume z rdečo oznako. Še posebej v 2. polovici treninga, ko so se za napad odločili pri Ferrariju.

Do takrat se je namreč zdelo, da moštvo iz Maranella (tako kot Mercedes), tokrat sploh ne bo poskusilo z resnejšimi krogi. V pomoč pa jim ni šla niti težava s stopalko za plin, na katero je uvodoma naletel Leclerc. Toda, ko je v 47. minuti Red Bullovo vodstvo s časom 1:34.226 vendarle prekinil Vettel, je bilo jasno, da tudi pri Ferrariju mislijo resno. Nemčev čas je bil namreč kar sekundo hitrejši od Albonovega, ki pa je bil dosežen na prototipnih gumah. Na Red Bullov odgovor pa je bilo potrebno počakati skoraj 20 minut, ko je svoj krog na mehkih gumah odpeljal še Verstappen. Nizozemski dirkač je namreč tedaj krog odpeljal s časom 1:34.057, s čimer pa je na koncu tudi osvojil prvo mesto. Res pa je, da se je omenjenemu času nevarno približal Leclerc, ki pa je bil v 19. zavoju (tako kot številni drugi) nekoliko preširok, zaradi česar je bil njegov krog tudi črtan. Trening je tako končal šele na sedmem mestu, na 2. mestu pa se je posledično znašel kar Vettel. Albon pa v zaključku treninga višje od 3. mesta ni uspel priti.

Mercedesov dvojec je bil tokrat na izjemno zadržanem programu, saj sta se Hamilton in Bottas praktično ves čas vozila na prototipnih gumah. Hamilton je šele na koncu odpeljal pravi hiter krog, katerega pa so komisarji zaradi že videne napake v 19. zavoju, črtali. Angleški dirkač je trening tako končal na 8. mestu, njegov moštveni tekmec pa je bil šele 17.

Omeniti še velja, da je na treningu za Williams nastopil tudi Latifi, ki pa se tokrat ni ravno navozil. Kanadski dirkač, ki je sicer zamenjal Russella, je namreč že v 31. minuti naletel na okvaro menjalnika. In čeprav se mu je nato uspelo pripeljati nazaj do garaže, pa se na stezo ni več vrnil. Prav nič presenetljivo torej ni, da je trening, z več kot sedmimi sekundami zaostanka za Verstappnom, končal na zadnjem mestu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija