EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Magyar Nagydij skozi čas
Madžarska, dežela golaža, tokaja in pikantne paprike. Kjer se ljudje namakajo v Blatnem jezeru in kjer je najvišji vrh komaj kaj višji od Triglava. Tistega štajerskega, da se razumemo.
Marko Hanželič
26. julij 2017 | 8:50:35

Budimpešta, za mnoge eno najbolj zanimivih in najlepših evropskih mest, kjer si je mogoče ogledati številne znamenitosti vse od rimskih časov, srednjega veka, avstroogrske monarhije pa vse do sedanjosti, je tudi gostiteljica zdaj že skoraj klasike med dirkami formule 1, ki se sredi poletja vsakoletno odvije na dirkališču v bližini vasice Mogyorod.

Ko je sredi osemdesetih Bernie Ecclestone dobil idejo o dirki na drugi strani Železne zavese, si jo je najprej predstavljal na sovjetskih tleh, a se je na priporočilo prijatelja na koncu odločil za Madžarsko. Takratna oblast sicer ni bila najbolj navdušena nad njegovo idejo, da priredi ulično dirko po parku Nepliget, a so kmalu našli skupen jezik in v rekordnih osmih mesecih je nekaj kilometrov iz madžarske prestolnice zrasel Hungaroring. Hja, takrat civilne iniciative še niso smele biti tako dejavne kot danes, ko šteje vsak ptič.

Kako so gradili Hungaroring

10. avgusta 1986 so pred 200.000 gledalci, ki so prispeli iz vseh delov vzhodne Evrope, zahrumeli motorji formule 1. Zmagovalec prve velike nagrade (če ne upoštevamo dirke leta 1936) je postal Nelson Piquet z Williams-Hondo, ki je za zmago spektakularno prehitel Ayrtona Senno v Lotus-Renaultu, tretji Nigel Mansell (Williams-Honda) je zaostal za cel krog.

Piquetovo prehitevanje Senne

Tudi naslednje leto je bil legendarni Britanec osmoljenec dirke. Še v 70. krogu je vodil, ko mu je popustil vijak na sprednjem levem kolesu in Piquet je zabeležil svojo drugo in zadnjo zmago na Madžarskem. 

Mansellova smola

Leto 1988 je minilo v znamenju Ayrtona Senne (McLaren-Honda), ki je dobil tako kvalifikacije kot dirko, s prehitevalnim manevrom pa se je tokrat izkazal Alain Prost, ko je skoraj izkoristil Sennino neodločnost pri prehitevanju Yannicka Dalmasa (Lola-Ford) in Gabrieleja Tarquinija (Coloni-Ford) za krog, a je s ciljne ravnine vseeno prišel s previsoko hitrostjo in Brazilec je po notranji strani uspel ponovno preiti v vodstvo. 

No, leto kasneje je Nigelu Mansellu (tokrat v Ferrariju) le uspelo zmagati na Hungaroringu, pa čeprav je imel v kvalifikacijah obilo težav in jih je končal šele na dvanajstem mestu. V nedeljo mu je uspel odličen štart, saj je pridobil štiri mesta, nato prehitel še Boutsena, Caffija in Prosta. Riccardo Patrese (Williams-Renault), ki je štartal kot prvi, je odpadel zaradi težav s hlajenjem, Senno pa je Britanec presenetil pri prehitevanju Stefana Johanssona za krog in nato brez težav pripeljal do konca.

Prva dirka v devetdesetih je pripadla Belgijcu Thierryju Boutsenu, nato je dve leti zapored na najvišjo stopničko spet stopil Ayrton Senna (McLaren-Honda), med zanimivejšimi pripetljaji pa velja omeniti smolo Damona Hilla (Arrows-Yamaha), ki je na VN Madžarske leta 1997 vodil skoraj celotno dirko, a mu je v 74. krogu odpovedala hidravlična črpalka in mu povzročila težave pri prestavljanju in pospeševanju, kar je pomenilo priložnost za Jacquesa Villeneuva (Williams-Renault), ki je Britanca v zadnjem krogu tudi prehitel. Izkušnja je bila toliko bolj bridka za Arrows-Yamaho, ker bi lahko bila to zgodovinska prva zmaga za omenjeno mostvo. Na koncu se je izkazalo, da je bil za okvaro kriv 50 centov vreden zlomljen del vpetja stopalke za plin.

Okvara Hillove Arrows-Yamahe preprečila zgodovinsko zmago

Leta 2003 se je na najvišjo stopničko zavihtel takrat najmlajši zmagovalec dirke za prvenstvo formule 1, Španec Fernando Alonso (Renault). Jenson Button (Honda) si je v deževni dirki leta 2006 privozil prvo zmago, na dirki pa je takrat debitiral Robert Kubica v BMW Sauberju, ki je na koncu osvojil sedmo mesto. 

Največ zmag na VN Madžarske ima Lewis Hamilton, ki je do letos zmagal petkrat (2007, 2009, 2012, 2013, 2016), sledi mu Michael Schumacher s štirimi (1994, 1998, 2001, 2004), Ayrton Senna s tremi (1988, 1991, 1992), po dve zmagi pa imajo Hill, Villeneuve, Häkkinen in Button.

Večini voznikov je sicer precej zaprta proga, kjer je prehitevanje prej izjema kot pravilo, všeč, pa čeprav je na drugi strani zahtevna in običajno zaprašena, saj veter fine delce zemlje nenehno nosi na asfalt. Nekateri ji celo pravijo “Monako brez stavb”, kjer je pomembno predvsem, na katerem mestu dirkač konča kvalifikacije in kakšno strategijo postankov moštvo pripravi za dirko.

V tem kontekstu se lahko spomnimo Schumacherjeve zmage leta 1998, ko je moštvo Ferrarija spremenilo taktiko sredi same dirke, izpeljalo tri postanke, Schumacher pa je zmagal pred Coulthardom v McLarnu in Villeneuvom v Williamsu.

Hungaroring ostaja gostitelj dirk formule 1 vsaj do leta 2021, v lanskem letu pa so preplastili celotno progo, kar naj bi jim zagotavljalo, da ostanejo v koledarju do leta 2026.

Najboljša prehitevanja na VN Madžarske

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
titanius
Dober članek. Napaka, ki sem jo zasledil. legendarni Britanec. Koliko vem je Senna Brazilec. Odlična prehitevanja. Lp
26.7.2017 13:53:32
titanius
ups, Britanec je bilo najbrž mišljeno za Nigela. moja napaka, se opravičujem.
26.7.2017 13:55:14

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija