Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Na današnji dan
Lotus 72 in revolucija v F1
Na današnji dan je na VN Nizozemske pred 50 leti prvič zmagal legendarni Lotus 72.
Artur Švarc
21. junij 2020 | 11:58:00

Dirkalnik je v letih od 1970 do 1975 na 75 dirkah osvojil dva dirkaška in tri ekipne naslove, 20 zmag, 17 pole positionov in deset najhitrejših krogov.

Glavne značilnosti Lotusa 72 so bile notranje zavore, stranice s hladilniki in vstopnik za zrak nad glavo dirkača. Tudi silhueta dirkalnika je bila radikalna, klinasta. Dirkalnik je bil plod Colina Chapmana in Mauricea Philippeja. Osnovna mehanika je bila prenesena z Lotusa 49, vse ostalo pa je bilo leta pred konkurenco.

1970 je dirkalnik, potem ko je prišel na sceno sredi sezone v Španiji, osvojil prvo zmago na današnji dan pred pol stoletja na VN Nizozemske in potem na naslednjih treh dirkah v Franciji, Angliji in Nemčiji. Fittipaldi in Rindt sta skupaj privozila dovolj točk, da je Lotus osvojil svoj četrti naslov prvaka, Rindt pa je po nesreči v Monzi, ko je vozil brez zadnjega krilca, postal tudi edini posthumni prvak.

1971 so se pri Lotusu ubadali s težavami z aerodinamiko, potem pa je 1972 zablestel Emmo in osvojil 5 zmag in postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini, Lotus je spet osvojil naslov prvaka, v tem letu je zasijala tudi slavna črno-zlata podoba z JPS.

1973 z novimi pravili sta Petterson in Fittipaldi osvojila skupaj sedem zmag, vendar je naslov pripadel Stewartu zaradi številnih odstopov Lotusa, Lotus pa je vseeno uspel ubraniti naslov prvaka.

1974 so se dirkalniku začela poznati leta. Čeprav je Petersson osvojil tri zmage in se boril za naslov, je Lotus, ki je pred sezono pripravil Lotus 76, ki pa ni bil uspešen, ostal praznih rok. Leto pozneje je bil Lotus 72, kljub temu, da so ga posodabljali, že prestar in nekonkurenčen Ferrariju 312T. Lotus 72 se je v šestih sezonah izkazal za enega najboljših dirkalnikov vseh časov, v sezoni 1976 ga je zamenjal Lotus 77.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija