Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Mercedes
Vemo, v čem je skrivnost Ferrarija
Mercedes in nekatere druge ekipe naj bi vedele in razumele, od kje izvira Ferrarijeva skrivnostna moč, kar naj bi sami uporabili v letu 2020.
Milan Klemenc
29. oktober 2019 | 12:05:26

Resne obtožbe, da sta Renault in Ferrari prevaranta, se ne poležejo. Vojska inženirjev ostalih ekip pregleduje predpise in išče načine, da bi lahko vohunila po sivih območjih, kjer naj bi ti dve ekipi uporabili tehnične trike z namenom, da so si pridobili prednost.

Prvi od dveh osumljencev, Renault je bil razkrit po VN Japonske, kjer so zaradi avtomatiziranega zavornega sistema v dirkalnikih diskvalificirali Nica Hülkenberga in Daniela Ricciarda.

Racing Point je po dirki na Japonskem vložil protest proti Renaultovemu zavornemu sistemu, ki bi naj samodejno prilagajal zavorno razmerje glede na vrsto ovinka, ne da bi ga pri tem aktiviral dirkač. FIA ga je po pregledu razvrstila na seznam nezakonite pomoči dirkaču in diskvalificirala oba dirkača po VN Japonske.

Tu pa se zgodba ne konča in žogica je bila na strani Renaulta, ki je uvidel, da nima kaj izgubiti (glede na rezultate na žalost niso ravno v boju za sam vrh), ter na tiskovni konferenci jasno in glasno povedal, da ta sistem uporabljajo že od samega začetka letošnje sezone in da ne vidijo težav v takšnem početju. Istočasno pa so med vrsticami nakazali, da razmišljajo tudi o odhodu iz F1.  Po tej izjavi so pri FIA očitno spoznali ali pa se celo bali, da bi se Renault res umaknil iz F1 in niso več drezali po ostalih rezultatih v tej sezoni. Strah ima velike oči in če F1 zapusti še en velik proizvajalec, kot sta to pred njim naredila že BMW in Toyota, potem bi bili pri FIA še na slabšem glasu kot so že. Da bi bil volk sit in koza cela, so se pri Renaultu v zameno za mir odrekli protestu.

Ferrarija sta po poletnem premoru v kvalifikacijah postavila pet zaporednih najboljših štartnih položajev (če odštejemo zadnjega v Mehiki, ko so kaznovali Maxa), kar gre zasluga povečanemu učinku nadgrajenega motornega sklopa, kar potrjuje tudi ​​Lewis Hamilton, ki pravi, da sta na ravninah nedosegljiva.

Neimenovani šef ene od ekip je Ferrarijevo prednost v hitrosti označil za groteskno. Verstappen pa je povedal: »Ferrari je skozi leto vse bolj in bolj pridobival na moči motorja in ja, težko je premagati nekaj takega.«

Toda ali je Ferrarijev pogonski sklop nezakonit? Na začetku sezone je konkurenca sumila, da so inženirji Scuderie zaobšli senzor na hibridnem sistemu, ter iz sistema potegnili več več kot dovoljene štiri megajule. FIA je ​​hitro ovrgla te domnevne in zaprla to nadzorno luknjo. Sedaj tekmeci sumijo, da bi namerno puščanje v radiatorskem sistemu privedlo olje v proces zgorevanja.

Leclerc meni, da gre iskati te obtožbe predvsem zaradi zavisti: »Kadar je ekipa v dobri fazi, vsi pogledajo vsako malenkost in poskušajo destabilizirati ekipo.«

Za VN Mehiki so se pojavile nadaljnje obtožbe o nelegalnem Ferrarijevem pogonskem sklopu, ki so pripeljale do te točke, da je FIA ​​v popolnem sodelovanju Ferrarija pregledala celoten sistem. Pri pregledu sistema niso nikjer našli opaznih točk visokega tlaka, iz katerih bi lahko uhajala tekočina, kot sumi konkurenca. So pa ugotovili, da za hlajenje uporabljajo tri izrazito različne tekočine.

Po besedah ​​Tota Wolffa, šefa ekipe Mercedes F1, so sami pred kratkim storili tisto, česar FIA ni mogla in odkrili skrivnost moči Ferrarija.

Med oddajo Teda Kravitza na Sky F1 je med petkovim prostim treningom Wolff priznal, da bo njihova ekipa v svojem dirkalniku v naslednji sezoni dejansko uvedla podoben sistem kot ga uporablja Ferrari.

Blefiranje ali resnica ? Morebiti….nekje vmes.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
Na motornem oddelku vsi krepko zaostajajo za Ferrarijem, tudi naslednje leto bodo imeli prednost saj ne stojijo križem rok. Mej pri ferrariju ni, tu so bili Italijani vedno superiorni, ker imajo ljudi, izkušnje in tehniko. Večje težave imajo z aerodinamiko .... tam so pa doma Angleži.
29.10.2019 13:57:42
matjazh
skrivnost ferrarija je......v šalabajzerstvu....
29.10.2019 16:39:46
hubertfast
Haha, Matjaž, to je javna skrivnost.
29.10.2019 16:53:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija