Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Renaultgate
Kako je Racing Point izvedel za zavorni sistem Renaulta?
Dirkaški vikend za VN Japonske se bo zapisal v zgodovino kot eden časovno najbolj natrpanih vikendov, da pa bo v zgodovinskih knjigah dobila tudi svojo temno stran, pa so nekateri vedeli že pred tem.
Milan Klemenc HB Press
24. oktober 2019 | 9:51:45

Spomnimo, Racing Point je po VN Japonske konkurenco obtožil uporabe nezakonitega zavornega sistema in vložil protest ter zahteval pojasnitve.  Sledil je maraton zbiranja podatkov, analiz programske opreme in pregledovanja TV posnetkov ter zaslišanja vpletenih strani. Tri dni po VN Japonske je Racing Point še dodatno utemeljil svoj protest z 12-stranskim dokumentom o njihovih zapažanjih.

Po njihovem mnenju so iz kamere na dirkalniku ugotovili, da se je na prikazovalniku Renaultovega volana spremenila raven porazdelitve zavornih sil, ne da bi pri tem dirkač predhodno ročno prilagodil zavorno razmerje. Regulator za porazdelitev zavornega razmerja je viden na levi strani Renaultovega  levo pod zaslonom in stikalom v osrednjem meniju.

Na podlagi teh opažanj je Racing Point zaključil, da Renault uporablja vnaprej nastavljen sistem za uravnoteženje zavor, ki bo bolj ali manj sam reguliral zavorno razmerje, odvisno od trenutnega položaja dirkalnika na progi. Več kot očitno je bilo, da je moral nekdo to informacijo prinesti iz Renaulta v Racing   Point dobesedno na krožniku, saj je moral podrobno poznati delovanje tega sistema.

Po poročanju Auto Motor und Sport je Racing Point prišel do teh informacij po kadrovskih menjavah znotraj Renaultovega moštva v času poletnega premora. Inženir, ki je seznanil Racing Point o Renaultovem početju, je pred odhodom delal na Hulkenbergovem avtu in je bil seveda seznanjen z vsemi podrobnostmi tega sistema. Potem jih je še tople odnesel neposredni konkurenci, ki je bila teh informacij več kot vesela.

Sezona se bliža koncu, pretresi in odnosi znotraj moštev pa bodo po naporni sezoni očitno dosegli vrelišča in marsikje bo prišlo do odhodov strokovnjakov v druge ekipe ali pa celo na druga področja. Po nekajletnem zatišju žvižgačev se bo kot kaže pričelo njihovo prebujanje. Le vprašanje časa je kdaj bo zažvižgal novi z še bolj udarno novico.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Ta mojster žvižgač je zaključil kariero v F1....
24.10.2019 20:05:09
Aichi
Se hecaš, če že dela pr RP
24.10.2019 20:51:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija