Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Red Bull
Kaj sledi za Pierra Gaslyja?
Potem, ko ga je v Red Bullu zamenjal Alex Albon in bo te-ta nastopil že na VN Belgije 2019, se postavlja vprašanje - kje leži prihodnost Pierra Gaslyja?
Milan Klemenc
13. avgust 2019 | 10:33:00

Spomnimo se Dana Ticktuma, ki je bil Red Bullov up in dirkač v japonski super formuli. Red Bull ga je nato čez noč odrezal. Kar se je zgodilo s Pierrom Gaslyjem, vsekakor ni presenečenje – pa čeprav se je ekipa do zadnjega hvalila, kako stoji za njim in izjavljala, da se mora dokazati ter da še ima čas.

Toda Formula 1 je težka igra in pot v njej je za zagrete in pregrete mladce zelo težka, saj je prepredena s tistimi, ki niso vedno zadovoljni in impresionirani z njihovim napredkom. Pri Bikih v obeh hlevih nad njimi z ostrimi prijemi in brezobzirnostjo bdi svetovalec Dietricha Mateschitza, dr. Helmut Marko.

Marko je težak, to vemo. Vprašajte Danila Kvjat, ki je bil leta 2016 degradiran iz Red Bulla v Toro Rosso z namenom, da se naredi prostor Maxu Verstappnu. No rezultat za Red Bull je bil takoj na naslednji dirki v Španiji in tu očitkov o upravičenosti menjave ne more biti. V oči pa bode predvsem način s katerim se komunicira med menedžmentom in dirkači v skupini Red Bull. 

Kvjat je v svoji dobi pri Red Bullu takrat za VN Kitajske končal na stopničkah skupaj z Nicom Rosbergom in Sebastianom Vettlom, Ko je padla sekira in ga odsekala po domačem ruskem GP-ju, ta dosežek ni štel nič,

Pred enim letom je bil Gasly v Toro Rossu splošno ocenjen kot prihajajoči mož, saj je v ekipi prehitel Novozelandca Brendona Hartleyja. V ekipo je napredoval leta 2017, potem ko je leta 2016 osvojil naslov prvaka v GP2  ter nato naslednje leto nastopil kot uvrščeni dirkač v Super Formulo, preden je v Maleziji na 15. dirki sezone debitiral v cirkusu F1. Ironično je dejstvo, da je zamenjal prav Kvjata. Na petih dirkah je bila njegov najboljši rezultat 12. mesto v Braziliji. V letu 2018 je njegova bera uvrstitev že izgledala bolje in z najboljšo uvrstitvijo na četrto mesto v Bahrajnu plus nekaj točkami v Monaku, na Madžarskem, v Belgiji in Mehiki je zbudil zanimanje Helmuta Marka.

Že začetek sezone 2019 je bil za Pierra težak. V dirkalniku Red Bulla se ni znašel in ker je Verstappen z dvema zmagama, drugim mestom, dvema tretjima, petimi četrtimi in dvema petima mestoma polletje končal na tretjem mestu v skupnem seštevku s 181 točkami in le sedem za Bottasom - je Gaslyjev izkupiček z le 63 točkami skromen obliž na rano.

Pierre je točke osvojil le na nekaj dirkah v letošnji sezoni in sicer v Bahrajnu, na Kitajskem, v Španiji, Monaku, Kanadi, Britaniji in na Madžarskem. Njegov najboljši rezultat je bilo četrto mesto v Silverstonu. Od njega se je pričakovano bistveno več, še posebej, ker Red Bull še vedno zaostaja za Ferrarijem za 44 točk. 

Torej, kaj sploh ostaja 23-letniku iz Rouena?

Na nek način je njegova usoda v njegovih rokah, ali pa tudi ne. Zdaj ima devet dirk, na katerih bo moral odpihniti Kvjata, kar je edina rešitev in bo primoran storiti, če želi ohraniti svoj ugled in sedež v eni izmed staj v bikovskem hlevu.

Hkrati pa mora upati, da se bo Albon proti Verstappnu spopadel z enakimi težavami kot on. Le v tem primeru bi lahko obstajala možnost, da se leta 2020 vrne v Red Bull. Tu pa obstaja ČE - če medtem ne bo kdo drug pritegnil Markove pozornosti.

V kolikor pa bo Albon deloval močno in proti tistemu, ki ga je potrebno premagati, se njegovo delo prične v ekipi. Če mu uspe premagati Maxa, bo Albon lahko svoj pohod nadaljeval proti tronu, kjer lahko z trenutno formo in orožjem, ki ga imajo na razpolago pri Red Bullu, premaga Lewisa Hamiltona. Tu pa bi se Gasly v F1 lahko spopadel z mrko prihodnostjo.

Tukaj pa se nam ponovno prikrade misel, ki daje spodbudo Pierru, ker na obzorju trenutno ni primernega mladeniča (Patricia O'Warda, zamenjava Ticktuma, namreč čaka še dolga pot, preden bo pripravljen vskočiti v F1), in bo imel srečo, bo lahko dobi še eno sezono s Torom Rossom.

Toda vožnja za ekipo Red Bulla je ena stvar, in če ga še vedno vidijo kot možnost, je ok. Čisto drugo pa je, če te pošljejo v sestrsko ekipo in to tja, od koder ste prišli. Potem je sanj o vzpenjanju po lestvici bolj ali manj konec.

V tem primeru bi se s Gasly lahko znašel pred dejstvom, da začne razmišljati o porušenih sanjah, da bi postal svetovni prvak in namesto tega svoje moči upre nižji rang športnih avtomobilov ali Formulo E, kot sta to storila nekdanja upa Red Bulla, Jean-Eric Vergne in Sebastien Buemi.

Kot vemo, se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha. Dirka v Belgiji bo prvi pokazatelj ali je Helmut izbral pravo smer.

Dejstvo, ki se ga je potrebno zavedati, pa je - vedno bo težko biti Verstappnov moštveni kolega, pa kdorkoli že to bo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Res bi rad videl Alonsa v RBR. Vse ostalo je eksperimentiranje in unicevanje mladih dirkacev.
13.8.2019 11:09:25
ripmork
Se strinjam, @spartan. Za Pierra se začenja boj za preživetje,... da se res skoncentrira, pokaže vzpon forme (morda preblisk na kaki dirki) in potihoma začne gledat opcije drugje, to mu je še najboljša strategija.
13.8.2019 11:27:34
hubertfast
RB bi res lahko dal Alonsa poleg, to bi pa bilo za pogledat 😎
13.8.2019 11:56:06
Jon
Se bojijo za Maxija kot srebrni za Hamleta...pa jima rajsi ne nagajajo...sicer pa sta oba zelo dobra in prevec ugnezdena v svojih ekipah,da bi jima kdo spodnesel noge kar cez noc.
13.8.2019 14:42:26
macolar
Če RedBull zanima samomor, potem je Alonso res prava izbira. Antipatik si je zazidal vstop, ker pri Hondi verjetno niso jedli norih gob da bi ga sprejeli za voznika.
13.8.2019 14:42:45
andrej
red bull pač razvija samo en dirkalnik za samo enega dirkača in zaradi pritiska medijev pač morajo drugega dirkača brcniti v rit
13.8.2019 15:57:55
TomiDeli
Now, he can fight again
13.8.2019 17:42:59
spartan
F1 je kruta...pobu bi morali dati vec casa. Tamalemu pa konkretnega nasprotnika, da ne bi postal domisljav kot Hamilton.
13.8.2019 20:02:11
Jon
Ja,ampak potem imajo prevec dela v svojem hlevu z dvema bikecoma...tk da je kr treba razumet to...
13.8.2019 23:01:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija