Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Sintetično gorivo od leta 2021
Novi bencin za F1
Pri novem tehničnem pravilniku za leto 2021 se napoveduje presenečenje. F1 naj bi postopoma prešla na sintetično in CO2 nevtralno gorivo.
Bojan Vrbnjak
7. junij 2019 | 13:24:49

Ekipe že dolgo čakajo na to pošto. Do konca tedna naj bi po mnogih prestavljanjih kočno na naslov moštev priromala pogodba F1 za leto 2021. V njej so zajeta finančna, tehnična in športna pravila prihodnosti. Svet FIA naj bi ta pravilnik blagoslovil 14. junija. Če bo po tem datumu še potreba po pogovorih med ekipami, FIO in Liberty Medio, ima svet FIA teoretično še čas do naslednjega končnega roka, to pa je 30. junij. Govori se, da naj bi bila ta pogodba bistveno razumljiveje oblikovana kot doslej.

FIA in ekipa inženirjev večinskih lastnikov F1 sta si prvotno želela podaljšanje tega roka do oktobra, kar pa je spodletelo zaradi veta ene izmed ekip. Medtem pa so vsi srečni zaradi tega, da ni prišlo do te ponovne prestavitve. Kajti v tem pravilniku je bil zapisan pogoj, da morajo s tem soglašati vsi udeleženci.

Vendar, kateri udeleženci? Za leto 2021 se ni vpisala oziroma prijavila še nobena ekipa. "Iznajdljivi ljudje bi verjetno hitro argumentirali, da so vsi podpisi brez vrednosti, ker nobena ekipa še ni udeleženec prvenstva 2021. Če bi s tem prišli skozi, potem bi nam ekipe diktirale pravila, saj bi po juniju potek rok," pravi nek predstavnik Liberty Medie.

Z napetostjo se pričakuje, na katero zgornjo mejo proračuna sta se poenotila FIA in vodstvo F1. In kako bodo izgledali okvirni podatki novih dirkalnikov. Na grobo ekipe to že vedo, optika naj bi bila blizu zadnje verzije razvojne skupine. Ta zadnja verzija nosi ime Juliette in je že deseta razvojna stopnja od začetka del, ki so se pričela marca 2017.

Cilj je bil, da ti novi dirkalniki v prometu ne bi več izgubljali veliko podtlaka, kar naj bi vodilo do boljših dirk. Krilca bodo manjša. Večji del potisne sile k tlom naj bi se generiral preko dna dirkalnika. Del koncepta je tudi omejitev medosne razdalje. Po zadnjih informacijah naj bi ta znašala 3,55 metra namesto prvotne ideje 3,40 metra.

Za največjo pozornost pa bo skrbel element, ki se običajno ne nahaja v središču. F1 želi postati zelena. Daljnosežen cilj je, da bi motorje v bodoče poganjalo sintetično gorivo. A tukaj nastane težava. Trenutno tega, tako imenovanega E-fuel še ni toliko na razpolago, da bi lahko opravili celotno sezono F1, vsa testiranja in dela na testni mizi. Zaradi tega naj bi od leta 2021 najprej obstoječemu gorivo primešali 20 odstotkov tega sintetičnega goriva.

Delež tega, v laboratorijih izdelanega pogonskega goriva, naj bi se do leta 2025 kontinuirano povečeval, najraje v korakih po 10 odstotkov – z namenom, da bi F1 nekoč dirkala brez fosilnih goriv. "Najprej želimo med vrata postaviti nogo. Dinamika bo prišla sama od sebe. Če ne bi ničesar storili, se tudi nič ne bi zgodilo. Le tisti, ki prične z 20 odstotki, bo nekoč prišel do 100 odstotkov," je pojasnil ne neimenovani inženir. Združenje proizvajalcev goriv je že soglašalo s tem načrtom. Tudi za njih gre za neke vrste negovanja ugleda.

S tem bo kraljevi razred motošporta stavil na tehnologijo, ki jo politika vehementno ignorira. Ampak to bi se lahko spremenilo, če bodo ta goriva postala znova tema na platformi kot je F1. Potem bo morala komisija EU pojasniti, zakaj se izključno forsira e-mobilnost, pred alternativami pa zatiska oči. F1 se želi zavzemati tudi pri temu učinkovitost. Aktualne pogonske enote že dosegajo preko 50 odstotkov termičnega izkoristka. To je v avtomobilski industriji nedosegljivo. Nek inženir delovne skupine F1 pa pravi: "Naš cilj je, da do leta 2025 dosežemo 60 odstotni izkoristek."        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
To bo sele letelo s sinteticnim bencinom....sicer pa stari princip tehnologije iz II. svetovne vojne.
8.6.2019 10:45:26
macolar
Spet bo igralo na račun nemcev
8.6.2019 11:34:16
rovokopac
Malo pozni so s tem. F1 bi bila lahko laboratorij za preizkušanje takšnih goriv. Pa takoj bi morali iti na 100%. Kdor bi mešal, bi se mu pa na vsakih 10% klasične nafte dodalo pol sekunde.
8.6.2019 12:13:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija