Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Prikrita tobačna reklama?
Avstralija preverja Ferrarijev Mission Winnow
Ali ekipa Ferrari z logotipom iniciative Mission Winnow svojega sponzorja Philip Morris krši prepoved reklamiranja tobaka? Avstralski organi bodo sedaj to vzeli pod drobnogled.
Bojan Vrbnjak
11. februar 2019 | 10:20:03

Scuderia Ferrari Mission Winnow. Tako se glasi uradno ime ekipe iz Maranella v letošnji sezoni. Mission Win kaj? Pri tem gre za iniciativo Philip Morrisa. Ta tobačni koncern je že desetletja, še posebej v obliki blagovne znamke Marlboro, sponzor moštva Ferrari. Po navedbah Philip Morrisa želijo s to kampanjo simbolizirati spremembo miselnosti filozofije podjetja. Mission Winnow naj ne bi dobesedno pomenilo "zmagaj sedaj", temveč naj bi veliko bolj, v prevedenem smislu, ločilo plevel od semena. S to iniciativo naj bi ekstrahirali iz nepotrebne strani v dobro. Konkretno naj bi to, tako koncern, vodilo do prihodnosti brez kajenja.

Ferrari je prvič Mission Winnow predstavil na lanski dirki v Suzuki, v obliki nove zunanje podobe dirkalnika vključno z različnimi logotipi MW, ki so vidni tudi na kombinezonih dirkačev. Že takrat je bilo mnogim poznavalcem sponzorske zgodovine italijanske ekipe jasno, da Philip Morris ne poskuša nenadoma reklamirati zdravstvene aktivnosti, temveč želi veliko bolj spretno zaobiti prepoved reklamiranja tobaka v F1, ki velja od sredine 2000-ih let.

Seveda tukaj ne gre za nobeno novost. Ferrari je bil nekoč zadnja ekipa F1, ki je s svojih dirkalnikov in oblačil odstranila napis tobačne znamke Marlboro. Kljub temu pa je ostala barvna podoba, ki močno spominja na cigaretno škatlico omenjenega sponzorja. Za Philip Morris je bilo to dovolj učinkovito, v pogledu reklame seveda, da so še naprej v ekipno blagajno črpali milijonske vsote sponzorskih sredstev.

Toda z Mission Winnow gre ta trend (prisoten tudi v MotoGP pri ekipi Ducati) sedaj zopet v drugo smer. Prvič po nekaj letih se je pojavil pravi napis, tokrat tudi v moštvenem imenu, kar je podobno kot je bilo nekoč uradno ime ekipe Scuderia Ferrari Marlboro. Poleg tega bodo dirkalniki opremljeni s temi logotipi in sodeč po govoricah iz Italije, naj bi se nova zunanja podoba dirkalnika 2019 še bolj fokusirala na to kampanjo. In tukaj gre za zelo spretno zvijačo. Ker gre za kampanjo – nobena cigaretna znamka ali tobačni izkaz -, Ferrari in Philip Morris ne kršita prepoved reklamiranja tobaka. Navidezno, kajti sedaj je prvič zavel tudi nasprotni veter. Tukaj gre za več kot le kritične izjave ali poročila nekaterih medijev.

Avstralski dnevni časopis The Age iz Melbourna poroča, naj bi v Avstraliji kar trije organi oziroma ministrstva preverjali, ali Mission Winnow vendarle ne krši prepoved reklamiranja tobaka. In to le dober mesec, preden se bo ekipa Ferrari odpravila v Melbourne na uvodno dirko letošnje sezone. Če smo natančni, gre tukaj za dva, med seboj neodvisna postopka oziroma procesa.

Na eni strani to kampanjo preverjata državno zdravstveno ministrstvo in njihov pendant zvezne države Victoria, kjer se nahaja tudi steza F1 v Melbournu. Ma drugi strani pa ta primer Ferrarija preiskuje tudi avstralski urad za komunikacijo in medije – in to že od prenosa dirke za VN Japonske 2018 na avstralski televiziji. Gre za dirko, kjer se je Mission Winnow prvič pojavil na dirkalniku in oblačilih Sebastiana Vettla in Kimija Raikkonena.

Ta preiskava se je pričela na pritožbo avstralskega protikadilskega aktivista Johna Cunninghama. "Ta Mission Winnow nima kaj opraviti z dirkalnikom F1, to je gotovo," je bil citiran Cunningham. Kdor si natančno ogleda spletno stran iniciative, bo opazil, za kaj gre dejansko pri tobačnem koncernu. "Ne gre za dobro počutje njihovih strank, temveč za blagor dobička." Dejansko se na spletni strani Mission Winnow v področju FAQ k tej temi najde tudi ustrezno retorično vprašanje. "Enostavno ne razumem, kako je lahko to dovoljeno. Ali reklamiranje tobaka v športu ni prepovedano?", se tukaj Philip Morris sprašuje kar sam.

In odgovor Koncerna na lastno vprašanje je sledeč: "Tobačna industrija je močno regulirano področje in mi vedno spoštujemo zakone, ki veljajo za naše aktivnosti. Ta kampanja ne tvori nobene izjeme in spoštuje vse veljavne zakone, vključno s tistimi za reklamiranje in promocijo tobačnih izdelkov. Naša kampanja v nobeni meri ne reklamira ali promovira blagovne produkte."         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tadejkrze
Tut sam sm pisu Jankoviču včeri. Motijo me namreč rdeči samoforji v Ljubljani...preveč spominjajo na Marlboro.
11.2.2019 10:59:15
hubertfast
Če bo šlo skozi in po moje bo, se zna pojaviti še kdo, pa ne samo v F1 in MotoGP.
11.2.2019 11:02:39
tadejkrze
Ja sej. Mclaren je ravno potrdil sodelovanje z BAT. Meni osebno najbolj neumen zakon, pa sem načeloma proti kajenju. Samo noben ban reklamiranja tega ne bo spremenil.
11.2.2019 11:43:06
newsman
Očitno ta naša gnila država ni edina, kjer lahko neka kvazi društva in aktivisti, katerih obstoj in pomembnost bi trebalo temeljito preveriti, ki lahko naredijo veliko škodo. Poglejte Magno v Mariboru, kjer se je sedaj nek glumac zeleni našel in lahko zaustavi vse. Pustimo ob strani, kako je vse skupaj potekalo. Toda ne more vsak kurac izsiljevat države. Vrnimo se tej zadevi. Razumem da je kajenje škodljivo, tudi sam kadim, a na eni strani stroka govori, da nas je na zemlji preveč, na drugi strani pa bi nam podaljšali življenje z zdravim načinom življenja. Kaj bo sedaj nek tumasti aktivist odločal o mojem življenju? Ampak kaj pomeni zdravo življenje? Ne kadit in ne pit? Samo to? Potem bom takoj nehal in živel 200 let. A ne? Očitno je v Avstraliji s kajenjem tako kot v ZDA z alkoholom, kjer so neke cerkvene vešče kričale v javnosti, kako je alkohol škodljiv.
11.2.2019 11:46:37
hubertfast
@newsman, čestitam, tudi sam kadim, vem da je škodljivo, vendar so te prepovedi brezvezne. Če tobačni koncerni dajo iz svojega zaslužka del denarja za šport je to vseeno bolje kot, da ga ne bi. Če po celem svetu kao poročajo, da kajenje upada, ne vem kaj se potem bojijo. Če bi države resnično hotele zmanjšati kajenje, naj potem raje dvignejo, carine, trošarine, nore kazni za švercerje pa da vidimo. Vendar ne, tega ne bo ker vsaka država si potiho želi take uporabnike predvsem iz naslova trošarine.
11.2.2019 11:52:18
newsman
@hubertfast - to je to. Licemerstvo na kvadrat.
11.2.2019 11:54:03
hubertfast
@newsman, no vidiš, komot bi lahko šla skupaj na dirko in kadila kot Briatore svoj čas na komandnem pultu hehe
11.2.2019 11:59:01
newsman
@hubertfast - to jaz nenehno počnem v paddockih dirk, ki jih obiščem
11.2.2019 13:33:07
hubertfast
Sem mislil, da je zdaj prepovedano 🤣
11.2.2019 14:23:18
newsman
@hubertfast - če bi bilo, bi bil media center na pol prazen
11.2.2019 14:36:42
Mitja Bonča
Ne samo media center. Saj tudi veliko dirkačev (ne samo v F1, mogoče tukaj še najmanj )kadi in pije, ampak se morejo bolj skrivati. Dejstvo je, vsega je preveč in eni res ne vejo kaj bi sami s sabo, imajo pa funkcije, ki lahko uplivajo na marsi kaj. Eh, sej bo...
11.2.2019 15:34:58
IcEm4n1988
Je pa zanimivo, da alkohol se lahko reklamira, cigareti pa ne (pa mi grejo cigareti drugače na k****).
11.2.2019 18:45:30
matt0
iceman, tudi meni je ravno to bizarno.. Alkoholne znamke lahko polepijo celo stezo, vse super in zdravju sprejemljivo - sploh ko je govora o alkoholu in avožnji v istem stavku. Da pa ne bi kak PMI sponzoriral ekipe pa niti slučajno
11.2.2019 19:26:15
rovokopac
Ne primerjat alkohola in cigaret. Ti lahko zraven mene popiješ celo flašo pa zaradi tega jest ne bom nič oškodovan. En sam kadilec pa lahko v prostoru zakadi kar precej ljudi.
11.2.2019 19:42:07
macolar
Vse je odvisno od kulture ljudi. Maš tudi pajace ki spijejo dva pira pa začnejo napadat mimoidoče brez razloga, ker jim še tisto malo možganov v glavah zakrkne. Isto imaš tudi kadilce ki uživajo da puhajo v tiste ki ne kadijo in uživajo da frcajo čike kamorkoli jim paše. Največji problem so ljudje sami - ker če nimajo poštiman v glavi in jih nihče ni naučil kaj se spodobi in kaj ne, potem nastane problem.
11.2.2019 20:19:14
tadejkrze
Kaj pa če se vate zaleti pijan voznik?
11.2.2019 20:21:14
tadejkrze
@macolar, si se mi uštulil vmes s komentarjem
11.2.2019 20:22:51
rovokopac
V mene se lahko zaleti tudi nekdo, ki v avtu ravno otresa ali si prižiga cigaret. To je tudi ena stvar, kjer je veliko sprenevedanja. Cigaret v avto ne paše, tako kot ne tipkanje po ekranu.
11.2.2019 20:30:54
matt0
rovokopac, nisem šel po statistiki - če sploh obstaja, se mi pa zdi, da za volanom letno umre več tistih, ki so bili pijani, oz. so bile nesreče posledica alkohola, kot pa tistih, ki so se zaleteli, ko so frcnili čik.
11.2.2019 20:46:28
Dynisco
Matto, po tej isti statistiki, ki obstaja, tudi umre za volanom več treznih voznikov, kot pijanih. Najboljše, da se nekaj naredi tudi okrog tega, ne? Drugače pa vsa ta protikadilska cirkusiada ni toliko namenjena, da bi kadilci nehali pušiti, ampak, da mulariji ne bi bilo privlačno in sploh ne bi začeli. Na tem je, mislim, da začela prav Avstralija. Rezultati statistike so bili tako fantastični, da so tudi ostali, predvsem evropa, takoj zagrabili. Tu jim dam osebno samo globok priklon in palec gor. Če bo to pripomoglo in stroka pravi, da pripomore, da moja hči ne bo začela kaditi, ker ji ne bo na vsakem koraku pred nosom reklama za čike in namigovanja, kako si z njimi bolj faca, potem se mi zdi vse skupaj vredno. Pa tudi sam spalim švoh škatlo na dan, če gremo "na per" pa dve z lahkoto.
11.2.2019 21:16:48
tadejkrze
Jzt sm se nanašal na to, da ne moremo zagovarjat, da alkohol okrog nas ni škodljiv oz. manj škodljiv kot cigarete.
11.2.2019 22:23:06
Fero
newsman: ne bluzi glede Magne. Očitno vsak ki ima minuto časa prebere samo tisto kar mu paše. "glumac zeleni" ni nič ustavil! Je lepo povedal, da lahko Magna zaprosi za dva začasna dovoljenja dokler ne odpravi neskladja. Začasno dovoljenje mislim da velja pol leta. Kar bi pomenilo da lahko takoj začnejo z delom. Je pa tudi opozoril, da ni on tisti ki je napisal pravila in da država lahko samo za Magno spremeni pravila, kar bi pomenilo da potem Magna ne bi potrebovala nič dodatno urejat. In v čem je sedaj problem, a v glumcu zelenem? I think not!
12.2.2019 9:18:14
matt0
Dynsco, saj sploh ne podpiram tobačne industrije - sam niti ne kadim. In je prav, da se pri teh izdelkih višajo pri nas trošarine itd itd. Mi je pa vseeno smešno, da se namesto tobaka danes oglašuje igre na srečo in alkohol na dirkah F1. Kaj je bolj škodljivo od teh treh? Vse tri. Tvoja prva primerjava pa.. Brez komentarja, pa upam, da se komu tvojih bližnjih ne zakanta pijanec na cesti, vsi nismo več tako ravnogledi do alkohola na cesti
12.2.2019 9:26:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija