Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Mihe Hawthorn
60 let od smrti prvega britanskega prvaka
Na današnji dan pred šestimi desetletji je v prometni nesreči umrl prvi angleški svetovni prvak.
Miran Švarc
22. januar 2019 | 14:52:53

Mike Hawthorn se je rodil 10. aprila 1929 v Mexboroughu, kjer je imel njegov oče avtomehanično delavnico za športne avtomobile, vključno z Jaguarji in Ferrariji. Hawthoronov oče je dirkal z motocikli in se je 1954 ponesrečil na cesti, Mike pa je podedoval njegov posel.

Hawthornova kariera se je začela 1950 v nižjih avtomobilskih kategorijah v njegovem okolišu, zares pa je pokazal svoj talent, ko je 1952 s F2 dobil prvo dirko v Goodwoodu. Takoj je padel v oči Enza Ferrarija, ki mu je ponudil dirkaški sedež pri Scuderiji. V F1 je debitiral 1952 v Spaju in končal kot četrti, do konca sezone pa je osvojil tudi stopničke v Silverstonu.

Že 1953 je Hawthorn v Reimsu na VN Francije na samo svoji 9. dirki F1 prvič zmagal. To je bila tista znamenita dirka, ko so prvi štirje dirkači končali v petih sekundah razlike. S še dvema uvrstitvama na stopničke je sezono zaključil kot četrti, s Farino pa je dobil tudi 24 ur Le Mansa.

1954 se je za Hawthorna začelo slabo – na VN Sirakuz je utrpel resne poškodbe in opekline, a do konca sezone je uspel osvojiti tri druga mesta in še zmagati na zadnji dirki v Španiji, s čemer je sezono končal kot tretji. Po očetovi smrti se je poslovil od Ferrarija in se pridružil Vanwallu, da je bil bližje doma in delavnice, ki jo je podedoval, a je po dveh dirkah spet potrkal na Ferrarijeva vrata.

1955 se je preselil k Jaguarju, kjer je zamenjal Stirlinga Mossa. Tega leta je dobil dirko v Le Mansu, ki je šla v zgodovino kot največja tragedija v sodobni zgodovini dirkanja, ko je umrl Mercedesov Pierre Levegh in 84 gledalcev.

1956 in 1957 sta bili sezoni za pozabo, najprej je dirkal s hitrim, a krhkim BRM-om in osvojil edine stopničke v Argentini, pa še to z Maseratijem. 1957 se je vrnil v Ferrarijevo tovarniško ekipo in postal dober prijatelj s Petrom Collinsom, ki je že bil tovarniški dirkač Scuderie. Z njim in Luigijem Mussom se je vnel zgodovinski troboj. 1958 je dobil dirko v Reimsu, na njej pa se je smrtno ponesrečil prav Musso. V sezoni preobratov, o kateri bomo kdaj drugič, je Hawthorn na zadnji dirki v Maroku, potem ko ga je predse spustil Phil Hill, osvojil dovolj točk, da je postal prvi Anglež z naslovom svetovnega prvaka.

Samo mesec dni po Mussu je umrl tudi Collins in zaradi tega je takoj, ko se je končala sezona, Hawthorn napovedal upokojitev.

3 mesece po upokojitvi je Mike Hawthorn umrl na obvoznici pri Guildfordu s svojim Jaguarjem 3.4 Mk1, potem ko je dirkal z Robom Walkerjem, šefom dirkaške ekipe. V desnem ovinku, ko je že prehitel Walkerja z Mercedesom 300SL, je zadel v ograjo, odbilo ga je v tovornjak, od tam pa v drevo, kjer je dobil smrtne poškodbe. Uradno vzrokov za nesrečo niso nikoli potrdili, po eni od razlag pa bi lahko Hawthorn, ki je bil takrat že hudo bolan z odpovedjo ledvic, tudi izgubil zavest. Kakorkoli, Anglež, ki je umrl star komaj 29 let, je v F1 osvojil 18 stopničk, 3 zmage , 4 najboljše štartne položaje in kot rečeno, 1958 postal svetovni prvak s Ferrarijem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
QuickNick
Za Mike-a sem navijal takrat, oziroma za Ferrari. Žalostno, da je Mike Hawthorn umrl ravno pol leta preden je Volvo "izumil" varnostni pas.
23.1.2019 10:36:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija