Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Steze – Schleizer Dreieck
Nemški Spa
Eno bolj nenavadnih dirkališč leži v nekdanji vzhodni Nemčiji ob mestu Schleiz in je tudi najstarejše ulično dirkališče v Nemčiji.
Artur Švarc
15. januar 2019 | 16:42:39

Trikotnik pri Schleizu je nastal 1922, ko je nemški inženir in dirkač Karl Slevogt odkril, da tri ceste južno od tega mesta tvorijo zanimiv trikotnik, primeren za testiranje avtomobilov. Ker ceste sledijo terenu, so mu dali ime Naturrenstrecke ali Naravno dirkališče.

Že 1923 je tam potekalo prvo tekmovanje – v varčevanju goriva, 1924 pa so tu izvedli prvo pravo dirko z motocikli, že leto potem pa z avtomobili. Dirke so tu potekale vse do 1937, potem pa je v Nemčiji zavladalo vojno vzdušje.

Steza je merila 7,63 kilometra, na njej se je dirkalo v nasprotni smeri urinega kazalca, višinska razlika znaša 60 metrov, v mnogočem je bila podobna Spa-Francorchampsu.

Ovinki so bili hitri in tekoči, razen tam, kjer so se trije odseki stikali. Z dviganji in spuščanji je bila steza ena najlepših v Nemčiji. Maja 1988 so stezo peljali mimo mesta Schleiz in jo skrajšali na 6,8 kilometra in takrat je dokončno izgubila svoj čar.

Po drugi svetovni vojni je steza pripadla Vzhodni Nemčiji  in tam so potekale lokalne dirke, potem pa so se 1956 vrnili tudi tujci in močno pripomogli k popularnosti dirkanja v DDR.

Prva povojna avtomobilska dirka je bila na sporedu 1961, na njej pa se zaradi hladne vojne že naslednje leto niso smeli več pojaviti dirkači iz zahodne Nemčije, od zgodnjih sedemdesetih pa so sem prihajali le še dirkači iz vzhodnega bloka. Šele po padcu komunistične oblasti 1989 so se spet vrnili tujci. A ni trajalo dolgo.

1991, leto po združitvi Nemčij, steza ni več ustrezala minimalnim varnostnim standardom. Nekaj izletnih con in šikana so omogočili dirko prikoličarjev 1994. Stezi je dokončno odzvonilo 2002, ko je Schleizer Dreieck izgubil licenco za motocikle, saj je postal prenevaren. Po tem je bilo tu le še nekaj lokalnih avtomobilskih dirk, organizatorji pa so spoznali, da tak tip ulične steze ne ustreza več sodobnim standardom in 2003 so začeli s prenovo, po kateri so dramatično spremenili tloris steze. Z novo prečnico na sredi steze in novo štartno ciljno ravnino so stezo skrajšali na vsega 3,8 kilometra in jo znova odprli avgusta 2004. Če vas pot zanese v te kraje, pa lahko po običajnih cestah še vedno odpeljete originalni Trikotnik.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija