Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Steze - Keimola
Entuzijastični finski projekt
Na skrajnem jugu Finske je dobrih 12 let obstajala prava dirkaška steza.
Artur Švarc
14. januar 2019 | 0:53:40

Po tragični nesreči na ulični stezi Elainthara v Helsinkih 1963, ko se je ubil švedski dirkač Atetrberg, je eden od legendarnih finskih dirkačev, Curt Lincoln na svojo roko in mimo finske panožne zveze AKK najel zemljo pri vasici Keimola. Na 52 hektarjih je bilo dovolj prostora za stezo mednarodnega pomena, ki so jo odprli junija 1966. Steza je bila narejena za Formulo 2, za F1 je bila prekratka, a ker so takratni dirkači kraljevega razreda dirkali tudi v F2, so tu lahko videli Jima Clarka, Grahama Hilla, Jacka Brabhama, Jochena Rindta in Dennyja Hulmea.

Objekt so uporabljali tudi za glasbene festivale v sedemdesetih kot na primer Helsinki Rock Festival, znan tudi kot Keimola Rock.

Steza je v dolžino mrila 3,3 kilometra in je imela osem ovinkov in kilometer dolgo ciljno ravnino.

Finančne težave so objekt pestile dolga leta in konec 1978 je za vedno zaprl svoja vrata. Zadnji dogodek je bil rekordna vožnja vzvratno, ko so novinarji v 24 urah vzvratno prevozili kar 1770 kilometrov z Volvom 343 z brezstopenjskim menjalnikom.

Tudi po zaprtju so objekt ilegalno uporabljali lokalni navdušenci in so tu prirejali Dirke v mesečini ali Kuttamoajot, vse dokler ni pomladi 1988 eden od udeležencev pribil v losa in se hudi poškodoval. Kot je v takih primerih običajno, so lastniki na petih mestih prekopali stezo z globokimi jarki, a so jih dirkači zasuli s peskom. V začetku leta so lastniki dokončno naredili red in s plugom preorali celotno površino steze. Kljub temu, da steza ni več uporabna, so nekateri objekti še vidni kot na primer kontrolni stolp  in stolp za TV kamero. Kontrolni stolp je 2004 uničil požar in zdaj je vhod zabetoniran.

Dirkališče je zdaj v lasti finske medijske hiše Sanoma, tu pa bodo v bližnji prihodnosti zgradili stanovanjsko naselje, steza pa bo delno uporabljena za ulice.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija