Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Arrivabene izgubil boj proti Binottu
On ali jaz
Mattia Binotto naj bi šefom Ferrarija postavil ultimat, kar je vodilo do tega, da je bil Maurizio Arrivabene odpuščen. Bo slednji pristal pri Sauberju? Ali vendarle pri Juventusu? Spregovoril je tudi Piero Ferrari.
Bojan Vrbnjak
11. januar 2019 | 13:55:33

Na prvi pogled je bila odslovitev Maurizia Arrivabeneja logična reakcija na izgubljen naslov prvaka. A očitno temu ni bilo tako. V zakulisju se je namreč bil nekajmesečni boj za oblast med Arrivabenejem in Mattio Binottom, kjer je slednji izšel kot zmagovalec. Novi šef Scuderie naj bi namreč šefu Fiata Johnu Elkannu in prvemu človeku Ferrarija Louisu Camilleriju postavil ultimat, ki se je glasil: Ali Arrivabene ali jaz!  

Na to temo se je sedaj oglasil tudi Piero Ferrari, ki je za časnik Gazzetta dello Sport povedal: "Za nas je bilo najbolj pomembno, da poskrbimo za kontinuiteto na tehničnem področju," tako solastnik in sin ustanovitelja Enza Ferrarija. V oklepaju je to pomenilo: Arrivabene se je moral posloviti, da je Binotto ostal v ekipi.

Vendar pa je imel Arrivabene v upravi tudi zagovornike. Verjetno gre za tiste, ki so cenili njegove sposobnosti kot marketinškega menedžerja in poroka za dobro povezave s koncernom Philip Morris. Ferrari je omenjal razhajanje mnenj, toda kaj več iz tabora Scuderie ni mogoče izvedeti. "Navsezadnje smo ravnali le v interesu Ferrarija," se glasi stališče ekipe iz Maranella.

Kot je lahko slišati iz dobro obveščenih virov blizu Ferrarija, bi bilo nadaljnjo sodelovanje med Arrivabenejem in Binottom nemogoče. Ozračje je bilo že preveč zastrupljeno. Ob tem naj bi se tudi Sebastian Vettel, tako kot velik del moštva, postavil na stran tehničnega šefa. Kolegi iz Auto Bild Motorsport poročajo o skupni večerji Binotta in Vettla in njuni očitni složnosti.

Odločitev uprave, da odpusti šefa ekipe, naj bi bila sprejeta že pred božično zabavo ekipe. Piero Ferrari je povedal, da tega iz različnih razlogov niso želeli takoj objaviti, ni pa želel izdati, kdaj so Arrivabeneju sporočili, da mora spakirati kovčke. Prav tako niso želeli povedati, kakšne načrte imajo z njim. Navsezadnje bi lahko še naprej delal za ekipo, vendar v drugi vlogi.

Govori se, da bi lahko bil Arrivabene kandidat za Sauberja, kjer so Italijani z nekdanjim oblikovalcem Simoneom Resto že nastavili svojega človeka. V primeru spremembe imena in koncepta v smeri tovarniške ekipe Alfa Romeo, bi Arrivabene lahko služboval kot koordinator med avtomobilskim proizvajalcem iz Milana in švicarsko ekipo. Seveda, če bo do tega sploh prišlo. Kajti Arrivabeneja se v zadnjem času povezuje tudi z odhodom v nogometni klub Juventus.

Odločitev, da se je Ferrari odločil za Binotta, je pri virih blizu Ferrarija naletela na odobravanje. Gerhard Berger, nekoč dirkač ekipe iz Maranella, pa je za Auto Bild Motorsport tudi povedal: "Ferrari je svoje naslove osvojil pod vodenjem Todta in to v Parizu. V čistopisu to pomeni: Vpliv, ki ga je imel takrat Todt, kot šef ekipe, pri krovni organizaciji FIA, je bil tako velik, da je FIA vsako njihovo tehnično inovacijo potrdila in da so bile sive cone vedno bele."

Da je Binotto, ki se je veščin pri Ferrariju učil še od Rossa Brawna, spreten politik, bo moral še dokazati. Vendar pa lahko pri tem računa na podporo bodočega športnega direktorja Laurenta Mekiesa. Francoz je do začetka leta 2018 delal pri FIA kot namestnik direktorja dirk. In s sedanjim predsednikom krovne organizacije Jeanom Todtom v zelo dobrih odnosih.  

Nekdanji šef in lastnik F1 moštva Giancarlo Minardi pa računa še na nadaljnje kadrovske spremembe pri Ferrariju. "Ne verjamem, da je prenova s tem končana. Prihodnji tedni bodo odločilni," tako Italijan. Binotto se bo moral dokazati kot menedžer, a zelo pomembno bo tudi, da bo dober psiholog. "Posvetiti se bo moral nič kaj lahki nalogi in to je, da bo obvladal Sebastiana Vettla in to v pogledu, da ga znova privede do stare forme in da pozabi na razočaranje iz lanske sezone."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Brumbrum44
Baje da se Domenicali vrača.
12.1.2019 11:26:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija