Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Obletnice
40 let od smrti hitrega Superšveda
Včeraj je minilo 40 let, odkar je v bolnišnici v Milanu po nesreči na VN Italije v Monzi umrl najuspešnejši švedski dirkač, Ronnie Peterson.
Artur Švarc
12. september 2018 | 9:31:04

Rojen 1944 v Orebroju na Švedskem, je svojo kariero začel v kartingu, po številnih naslovih, med drugim je bil tudi švedski prvak 1963 in 1964, se je preselil v formulo 3, kjer je 1969 zmagal na dirki v Monaku in na koncu leta v tej seriji postal prvak. 1970 je dobil sedež v Marchovi tovarniški ekipi, v treh letih pa je šestkrat stal na stopničkah in v svoji drugi sezoni v F1 postal tudi podprvak.

1973 se je pridružil Lotusu in v prvih dveh sezonah osvojil sedem zmag. Po slabi sezoni 1975 se je preselil nazaj k Marchu in za njih v Monzi osvojil zadnjo zmago. Za leto dni je presedlal k Tyrellu in se 1978 vrnil v Lotus ob bok Maria Andrettija. Peterson je dvakrat zmagal, v Kylamiju in Zeltwegu in končal sezono kot drugi, kljub temu, da je preminil na VN Italije.

VN Italije se je za Petersona začela slabo, na treningu je uničil svojega Lotusa 79 in si še poškodoval noge. Ekipa je sicer imela rezervni dirkalnik, a je bil ta narejen za Andrettija, zato je Šved štartal s šasijo Lotusa 78, ki so jo s sabo tovorili zgolj kot donor za dele. Dirka se je začela prezgodaj in zelene luči so se prižgale, ko se dirkalniki od četrte vrste nazaj sploh še niso ustavili in so zlahka dohiteli tiste pred sabo, pri čemer je prva četverica Andretti, Villeneuve, Jabouille in Lauda uspela odpeljati naprej, petega Petersona pa so takoj prehiteli Jones, Laffite in Watson. Po desni strani izven steze sta jih prehitela tudi Scheckter in Patrese, ki sta štartala kot 10. in 12. Scheckter se je uspešno vrnil na stezo, Patrese pa je zavil v Hunta, ki je zadel Petersona in sledilo je množično trčenje. Petersonov Lotus je zadel v ograjo in se vžgal in potem priletel še na sredo steze. Čeprav je bil ujet v dirkalniku, so ga Hunt, Regazzoni in Depailler uspeli izvleči iz Lotusa z minimalnimi opeklinami. Položili so ga na stezo, Šved je bil pri zavesti, a s hudo poškodovanimi nogami. Hunt je pozneje povedal, da je Petersonu zakril pogled na njegove noge, saj so bile videti zares grozljivo. Zdravstveno osebje se je bolj ukvarjalo z domačinom Brambillo, ki ga je v glavo zadelo odpadlo kolo in zanj je bilo sezone konec. Sid Watkins in sodelavci so dali prednost Italijanu, saj je bil Peterson videti pri sebi, medtem ko je bil Brambilla v nezavesti. Poškodovana dirkača so odpeljali v bolnišnico v Milano in dirka se je nadeljevala.

Pregled v bolnišnici je pokazal, da ima Peterson kar deset zlomov noge. Po pogovoru z njim so ga premestili na intenzivno nego in se pripravljali na operacijo, da bi naravnali kosti. Zaradi nestrinjanja zdravniškega osebja se je vse skupaj zavleklo pozno v noč, ko je Peterson dobil maščobno embolijo. Do jutra so mu odpovedale ledvice in ob desetih zjutraj so ga razglasili za mrtvega.

Mario Andretti je na dirki dan poprej osvojil naslov prvaka, Peterson je bil posthumno drugi. Šved je sodeloval na 123 dirkah in na desetih zmagal.

Ronnie Peterson je imel z ženo Barbro hčerko Nino, ki sta jo poimenovala po ženi Jochena RIndta. Žena je 1987, potem ko se ni nikoli sprijaznila z njegovo smrtjo, storila samomor.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Bravo za članek. Sam sem takrat zbiral slikice za album F1, ko jeRonnie preminil. Album imam še vedno doma in manjka mi samo ena slika z Renaultovo formulo.
17.9.2018 20:34:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija