Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Prihodnost Micka Schumacherja
F1, vendar kdaj?
Mick Schumacher, sin Michaela Schumacherja, v letošnjem prvenstvu F3 skrbi v zadnjem času za veliko pozornost in samo v enem dirkaškem koncu tedna je postal resen kandidat za naslov prvaka. Razumljivo, da je tema o F1 znova postala vroča.
Bojan Vrbnjak
11. september 2018 | 9:28:27

Refleksi so nekaj povsem človeškega. Okrog Micka Schumacherja, sina rekorderja v naslovih prvaka F1 Michaela Schumacherja, je bilo dolgo zelo mirno. Lahko rečemo, da je 19-letnik dirkal izpod radarja medije, tako da se je zanimanje zanj držalo v okvirjih. Druga sezona v F3, sredina polja, nič presenetljivega. Nič, na kar bi namigovalo, da bo mladenič naenkrat naredil – hipotetično – kvantni preskok v letošnjem prvenstvu. Ampak to tudi ni bilo treba. Bi pač še eno leto nadaljeval v nižji seriji in se v miru razvijal. In za to gre v tem hitro živečem športu: da dobi mladenič z znanim priimkom ves čas tega sveta. Kajti ko je vstopil v F4, je bilo zanimanje okrog njega skorajda že nepredstavljivo.

Ampak to se je medtem nekoliko pomirilo. Dokler Mick s prvo zmago sezone v Spaju ni prestavil eno prestavo višje, ali bolje rečeno na Nürburgringu tri prestave višje. S trojčkom na zadnjem dirkaškem koncu tedna je namreč Mick postal resen kandidat za osvojitev naslova. Na zadnjih desetih dirkah je reči piši osvojil kar šest zmag in osvojil kar 185 točk, tako da trenutno v prvenstvu za vodilnim mladincem Red Bulla Danom Ticktumom zaostaja le še tri točke.

In v začetku omenjeni refleks je poskrbel tudi za to, da je znova postala vroča tema okrog F1. Zato so sedaj vse glasnejša vprašanja: Ali mu bo uspel preskok v F1? Kdaj bo sledil ta preskok? Je Mick že zrel za ta korak? Mladi Schumacher in njegova družina z menedžerko Sabine Kehm že dolga leta poskušajo, da pričakovanja ne gredo v višave. Podobno zveni tudi predsednik FIA Jean Todt in dober prijatelj Schumacherjevih.

Francoz, ki se je mudil tudi na zadnjih dirkah na Nürburgringu, je povedal: "Mick je sijajen dirkač, vendar se mora še veliko učiti, zaradi česar potrebuje čas. Je pod pritiskom zaradi priimka in ker so tudi pričakovanja velika. Ampak zelo sem vesel, kako se je razvil." Na morebitno prihodnost Schumija 3 v F1, pa je Todt povedal: "Videli bomo, kje bo pristal. Je mlad, talentiran, zakaj pa ne? Vse se lahko zgodi." Za šefa nemške dirkalne serije DTM Gerharda Bergerja pa je gotovo: "Mick mora v F1 in menim, da mu bo to tudi uspelo."

Seveda je vse to še glasba prihodnosti. Neposreden vstop v F1 ni načrtovan. Čeprav bi bil o morebitni osvojitvi naslova v F3 teoretično mogoč. Kajti mladi talenti morajo v različnih nižjih serijah v treh letih zbrati 40 točk super licence, da lahko nastopijo v F1. Mick bi z osvojitvijo naslova zbral 30 točk, poleg pa je potrebno prišteti še po 10 točk njegovega zadnjega leta (2016) v F4, kjer je bil podprvak v Nemčiji in Italiji. Če bo Mick letos osvojil drugo mesto v prvenstvu F3, za kar bi prejel 25 točk, je prestop v F1 prav tako mogoč. Po sezoni 2019 pa se bodo točke iz F4 brisale.

Vendar pa tudi tukaj velja pristop korak za korakom. Vendar pa je potrebno pripomniti, da je Mick z zadnjimi predstavami pokrenil svoje načrte. Pred Spajem konec julija, je mladi Schumacher zasedal mesto v sredini polja. Da bi lahko posegel v boj za naslov prvaka, je takrat veljalo za skorajda nemogoče. In spričo tega bi bila zanj še ena sezona v F3 verjetno najbolj realna varianta. Sedaj, če bo osvojil naslov prvaka ali pa sezono končal kot drugi, bi se postavilo upravičeno vprašanje, ali ne bi bilo bolje, da naredi naslednji korak višje. F2 bi bila verjetno najbolj logična pot.

"Menim, da je že dovolj zrel za F2. Če bo v tej seriji pokazal dobre predstave, bo imel zelo dobre karte za F1 kariero," tako Berger. Ena izmed možnosti bi bila tudi Japonska Super Formula, ki je v preteklosti omogočila nekaterim dirkačem preskok v F1. na primer njegovemu stricu Ralfu Schumacherju, ki je leta 1996 tam postal prvak. Kakorkoli se bo pot Micka odvijala v bližnji prihodnosti, lahko zagotovo trdimo, da bi bil njegov vstop v F1 velika pridobitev in to v prvi vrsti zaradi velikega imena. Poleg Micka v nižjih serijah nastopajo še drugi sinovi nekdanjih velemojstrov F1, kot so Alesi, Fittipaldi, Hill, itd.             

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Navijac
zakaj se bojo brisale? je to kak reset?
11.9.2018 19:47:28
duss
2020, kot moštveni kolega Raikonnenu
11.9.2018 20:04:38
matjazh
Berem neke špekulacije, da naj bi se torro rosso zanimal za micka ....verjetno čenče
11.9.2018 23:40:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija