Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Taktične igre
Bodo naslov odločili moštveni ukazi?
V preteklih sezonah smo lahko večkrat slišali in prebrali izjave Tota Wolffa, pa tudi Nikija Laude, da Mercedes ne uporablja moštvenih ukazov, Ferrari pa je veljal za moštvo, kjer brez ukazov ne gre. Zdi se, da so se razmere spremenile.
Peter Žmak
6. september 2018 | 10:30:01

Moštveni ukazi so v F1 prisotni od samega začetka. V prvih letih jim niti niso namenjali pozornosti, pa četudi se je zgodila menjava dirkalnikov med samo dirko v korist moštvenega tekmeca. Nič neobičajnega ni bilo niti to, da se ukazi niso spoštovali, kot na primer v Imoli 1982, ko je kljub ukazu iz Ferrarijevega boksa, naj držita položaje, Didier Pironi v zadnjem krogu prehitel Gillesa Villenueva in odnesel zmago in s tem povzročil razkol v ekipi. Vendar borbe za naslov proti tekmecu v lastnem moštvu, so nekaj povsem drugega, kot če se boriš proti drugemu moštvu. Franku Williamsu je bilo vseeno ali bo naslov sredi osemdesetih pripadel Piquetu ali Mansellu, tudi pri McLarnu je bilo konec osemdesetih znotraj ekipe zelo pestro, ko sta Senna in Prost bila medsebojna tekmeca s premočnim dirkalnikom.

 

Temelje trde politike ukazov znotraj moštva pa so postavili pri Ferrariju, ki s Schumacherjem na poti proti ponovni slavi niso ničesar prepuščali naključju in bili zato deležni pogostih kritik. Po letu 2010 so bili nekaj časa moštveni ukazi celo uradno prepovedani, pa so moštva vedno našla način za njihovo uresničitev. Spomnimo se samo legendarne šifre  »multi21« pri Red Bullu ali pa klasičnega sporočila pri Ferrariju, »Alonso is faster than you«.V hibridni dobi, ko je še suvereno vladal Mercedes potrebe po omembe vrednih moštvenih ukazih niti ni bilo. No, letos je zadeva povsem drugačna. Ferrari in Mercedes se borita na enakem imenovalcu in odločajo tudi malenkosti.

Pragmatični Wolff je moral požreti besedo in Bottas je na zadnji dirki igral jasno igro oprode, ali kakor ga je označil Artur, vlogo repnega strelca. »Nisem pristaš moštvenih ukazov«, je po dirki razlagal Wolff, »niso »kul« in niso dobri za šport niti za tistega ki mora tak ukaz upoštevati, niti za onega ki s tem pridobi. Lewis noče nič podarjenega, vendar se bomo tudi v prihodnje o tem odločali, ko bo to potrebno. O scenarijih se pogovorimo v jutru pred dirko in najraje vidim, če za ukaze ni potrebe. Videli bomo, kaj bo prinesel Singapur.« Tako Wolff, ki je po dirki v Monzi slišal marsikatero pikro na račun taktike, s katero so upočasnili Ferrarijev dirkalnik s številko 7. Pri rdečih je bila situacija do Monze dokaj jasna in razumljiva. Dirkača imata proste roke na kvalifikacijah in v prvih krogih dirke, pri čemer morata paziti, da med njima ne pride do kontakta. Potem se glede na potek dirke lahko odločijo za tak ali drugačen ukaz. Ali bo na zadnjih sedmih dirkah kaj drugače,bo zelo zanimivo spremljati.Pri Ferrariju je namreč stanje zelo napeto. Po informacijah iz kredibilnih virov, naj bi Kimi že pred sobotnimi kvalifikacijami dobil potrditev, da se mu bodo po koncu sezone pri Ferrariju zahvalili za sodelovanje. Najboljši štartni položaj mu je dal še dodatna krila in kredibilnost, vsaj v prvih krogih pokazati da so sprejeli napačno odločitev. Zgodilo se je kar se je in Vettel je po dirki velikega razočaranja, čeprav nerad, moral odgovarjati na pronicljiva vprašanja novinarjev.

Ko je bil vprašan, če so se v ekipi pred dirko pogovarjali o štartnih scenarijih je bil njegov odogovor jasen: »Zakaj le? Dovolj smo stari, da se nam ni treba dogovarjati kdo bo kaj storil. Opraviti moram svoje delo in pri tem sem pripravljen dirkati s komerkoli. Svojo priložnost sem hotel izkoristiti v prvem ovinku, potem še malce v drugi šikani, pa se pač ni izšlo. Ob tem sem se še zavrtel in poškodoval dirkalnik. Zame je celotna stvar precej jasna. Vsak ima lahko tak pristop kot ga želi. Jaz sem čisto zadovoljen, če se moram boriti s tremi dirkalniki. Ali pa 19timi. Mislim, da  itak nikoli nisem bil v drugačni poziciji in nič drugega niti ne pričakujem.« Iz njegovih besed je čutiti ofenzivno razmišljanje. S Kimijem sta se v vseh letih dobro razumela in zgradila medsebojno spoštovanje. Vettel je bil tudi močan zagovornik Kimija pri vsakoletnem podaljšanju pogodbe. Kakšne bodo Finčeve reakcije sedaj, ko ve da so to njegove zadnje dirke v Ferrariju, če ne celo v F1 je nemogoče predvideti, glede na njegov karakter v vseh teh letih pa težko verjamem, da bi igral umazano. Verjamem pa, da bomo še videli podobno dogajanje kot je bilo na štartu dirke v Monzi, ne glede na štartno pozicijo in Vettel je tisti, ki bo to moral upoštevati.             

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Bodo z mappingom motorja Kimiju vzeli 50 konjev pa bo mir. Dobil pa jih bo samo po potrebi.
6.9.2018 12:10:04
roberto
Ravno zato mi gre Mercedes tako na živce, ker stalno nekaj mutijo. Tam je stalno neka kuhinja, sploh ko je še bil Niki zraven. Koliko so prejšnja leta jeb... Nikota. Zdaj jim to še prav pride, da imajo zunanjega nasprotnika. Sicer je bila ta taktika v Monci povsem prava in jim je prinesla uspeh. Ferrari pa ne ve kaj bi, saj jih stalno opominjajo na neke zgodbe iz preteklosti.
6.9.2018 14:05:10
ripmork
@zoki: evo, to bi bilo pa grozno,... ampak je žal scenarij, ki ga ni za izključit. Nasplošno pa mislim - ko gre sezona proti koncu in je borba za naslov teoretično / praktično mogoča le za dva, so ukazi nekaj povsem logičnega, čeravno nikomur niso všeč. Problem je, ko / če se ukazi začnejo že zelo zgodaj v sezoni - na ta račun je Ferrari v preteklosti požel veliko (upravičenih) kritik.
6.9.2018 20:37:35
QuickNick
Sem navijač Ferrarija 4 life, ampak mi gre pa na živce nesposobnost njihovega vodstva. 2006 so na silo upokojili Schumija, 2018 bodo na silo upokojili Kimija in s to politiko delajo sami sebi škodo. Strinjam se, da Leclerc zasluži sedež v vrhunski ekipi samo ne na račun Kimija ali Vettla.
7.9.2018 8:11:18
Fero
Kimi je za v penzijo, prisilno ali ne. Ni več top. Zmaga je za njega težko dosegljiva.
7.9.2018 8:20:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija