Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Lando Norris v McLarnu
Naslednji Hamilton ali naslednji Vandoorne?
Lando Norrisa že primerjajo z Lewisom Hamiltonom, toda zgodovina nam dokazuje, da vsak talentirani mladi dirkač ne uspe doseči velike kariere.
Bojan Vrbnjak
6. september 2018 | 10:03:30

Pri McLarnu bodo v prihodnji sezoni stavili na povsem nova dirkača. Fernando Alonso se poslavlja, ekipa pa je prekinila sodelovanje tudi s Stoffelom Vandoorneom. Namesto njiju bosta 2019 dirkala Carlos Sainz in Lando Norris. Medtem ko bo Sainz v prihodnjem letu nastopil svojo peto sezono F1 in je v neki meri že uveljavljeni dirkač, pa je še popolnoma nejasno, kako se bo odrezal 18-letni Norris.

Kljub temu pa aktualnega dirkača F2 v njegovi domovini Angliji že zasipavajo s pohvalami. Na podlagi svojih predstav v nižjih dirkalnih serijah ga celo primerjajo z Lewisom Hamiltonom. Ampak šef McLarna Zak Brown se trudi, da svojemu novemu dirkaču odvzame del medijskega pritiska. "Primerjave dirkačev so vedno zelo težke," tako Brown. Ampak na prvi pogled je primerjava med obema britanskima dirkačema razumljiva, ne samo zaradi dejstva, ker sta rojaka, temveč sta oba v F1 prišla z McLarnom in oba sta prepričala v nižjih dirkalnih serijah. "Menim, da se je primerjava z Lewisom pojavila zaradi tega, ker je Britanec," tako Brown, ki postavi retorično vprašanje: "Zakaj ga na primer ne primerjajo s Schumacherjem? Verjamem, da tukaj obstajajo mnoge podobnosti, ne nujno v osebnosti ali stilu dirkanja. Sam osebno menim, da je Lando bodoči zvezdnik. In s pravim dirkalnikom lahko postane tudi bodoči svetovni prvak. Ampak za to je potreben čas, katerega bo seveda dobil," tako Brown.

Osvežimo si spomin: Hamilton je leta 2007 že na svoji prvi dirki v Avstraliji osvojil stopničke, na šesti dirki sezone v Kanadi pa je že stal na najvišji stopnički. Takšnega čudeža on Norrisa ne smemo pričakovati. Že iz razloga, ker McLaren ni več vrhunska ekipa, kot je bila v času Hamiltona. Tega se zaveda tudi 18-letnik. "Lewis je prišel v McLaren, ko jim je šlo ekstremno dobro," se spomni Norris, ki svoj položaj ocenjuje povsem drugače. In Brown je mnenja, da je potrebno biti v pričakovanjih glede Norrisa zelo previden, prav tako z preuranjenimi ocenami.

Kot primer navaja Ferrarijevega mladinca Charlesa Leclerca, kateremu so po osvojitvi naslova F1 v kraljevem razredu postavili prevelika pričakovanja. "Storil je nekaj napak in že po dveh dirkah sezone so se že pojavile prve zgodbe, da vseeno ni tako dober, kot so mnogi menili in sedaj vse kaže na to, da bo odšel k Ferrariju," tako Brown. In potem je tukaj še primer Stoffel Vandoorne. Tudi Belgijec je v McLaren prišel s številnimi pohvalami, vključno z naslovom serije GP2, toda tukaj mu ni uspel veliki preboj. Brown pojasni, da vedno obstaja tveganje, če v dirkalnik posadiš novinca. Rezultati, ki jih je dosegel v nižjih serijah, ne kažejo na to, da bo podobno tudi v F1. "Obstajajo dirkači, ki v nižjih serijah sploh niso bili dominantni, potem pa v F1 doživijo neverjetno kariero. Drugi – najboljši primer je Jan Magnussen – so sijajni dirkači, dominirajo v F3, premagujejo vse rekorde Senne in potem v F1 ne dosežejo tega, kar se je od njih pričakovalo," tako Brown.

Magnussen je leta 1994 osvojil britansko serijo F3, kjer je od 18-ih dirk dobil kar 14 in s tem premagal rekord Ayrtona Senne. Pozneje je v F1 odpeljal 24 dirk in se le enkrat uvrstil med dobitnike točk. In pri vseh pohvalah na račun Norrisa, je potrebno povedati, da bo mladi Britanec letos težko osvojil naslov prvaka v F2, kajti dva dirkaška konca tedna pred zaključkom sezone za vodilnim mladim dirkačem Mercedesa Georgeom Russelom zaostaja za 22 točk. "Vem da sem boljši, kot to kaže tabela v F2," pojasni Norris. "Enostavno ne gre dobro. Še naprej poskušam osvojiti naslov," zagotavlja Norris in pojasni, da v F1 ne želi vstopiti s porazom. Hamilton je takrat v F1 vstopil kot sveže pečeni prvak serije GP2. Če Norrisu to ne bo uspelo, bo to verjetno z njegovih ramen vzelo nekaj pritiska, prav tako pa bi se lahko pomirile primerjave z aktualnim prvakom F1.

Toda Norrisa te primerjave sploh ne motijo. "Menim, da ni tako slabo, če te primerjajo z dirkačem, ki se nahaja pred svojim petim naslovom prvaka," pojasni Lando in izda, da je kot otrok vedno občudoval Hamiltonovo hitrost. Obstajajo malenkosti, ki jih lahko povzameš od različnih dirkačev." In obstaja še ena točka, pri katerih sta si podobna. Na vprašanje, katere osebe so ha v njegovi karieri posebej podpirale, je Norris odgovoril: "To je bil moj oče. Podpiral me je celotno pot do F2." Podobno je bilo tudi pri Lewisu in njegovem očetu Anthonyu. Ali lahko Lando Norris iz športnega vidika zares postane naslednji Lewis Hamilton, pa se bo tako ali tako pokazalo v nekaj letih.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Mitja Bonča
Vandoorne itak.
6.9.2018 11:41:49
QuickNick
Po ogledu njegovega intervjuja me spominja na križanca med Rosbergom in Hamletom. (Da ni slučajno njun polbrat ). Glede njegovega talenta pa mislim, da je boljši od Vandoorna za primerjavo s Hamletom bo treba pa počakati, da fant pride v konkurenčen avto v F1.
7.9.2018 8:15:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija