Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Helmut Marko
2021 s Hondo ali slovo iz F1
Ali se bo prvenstvo F1 od sezone 2021 naprej odvijalo brez obeh ekip Red Bulla – Red Bull Racinga in Scuderie Toro Rosso? Helmut Marko pravi, da je to vsekakor mogoče.
Bojan Vrbnjak
4. september 2018 | 11:03:30

Kako bo F1 izgledala v treh letih? To vprašanje se ne postavlja zgolj iz vidika pravilnika in novosti, ki naj bi se uvedle. Prav mogoče je, da takrat na štartni vrsti ne bomo videli več Red Bulla, kar pomeni, brez dirkalnikov Red Bull Racinga in Scuderie Toro Rosso. Kajti športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko je v okviru dirkaškega konca tedna VN Italije v Monzi povedal: "Veseli smo, da imamo s Hondo sijajnega partnerja za prihodnja leta. Če pa to sodelovanje – zaradi česarkoli že – ne bo delovalo po pričakovanju, potem Red Bullu ostane le še slovo iz F1."

Da za obe ekipi Red Bull Racing in Scuderia Toro Rosso obstaja le Honda ali pa nič, ima dva razloga. Kajti od aktualnih proizvajalcev motorjev v F1 Mercedes in Ferrari nočeta sodelovanja z Red Bullom, od Renaulta pa se bodo konec letošnje sezone poslovili. Drugi razlog pa tiči v tem, da je zahteva Red Bulla – in tudi drugih manjših zasebnih ekip – po poenostavitvi pravilnika motorjev v F1 od leta 2021, padla v vodo, kajti sodeč po zadnjih vesteh se o tem pravilniku vse manj govori, če pa že, pa se omenja le prestavitev uvedbe novega motorja. Temu dejstvu se gre zahvaliti uporu aktualnih proizvajalcev motorjev v F1 – vključno s Hondo. In posledično s tem je tudi gotovo, da z veliko verjetnostjo v bližnji prihodnosti v F1 ne bomo videli novih proizvajalcev. Največkrat se je omenjalo Porsche, Cosworth ali celo Aston Martin.  

Toda Marko takoj pojasni: "Sodelovanje s Hondo tačas z ekipo Toro Rosso poteka zelo dobro in bo leta 2019 dobro delovalo tudi z Red Bull Racingom." Helmut je že pred tem tvegal napoved, da bodo v sezoni 2019 občutno pred ekipo Renault. Pri tem pa ni veliko manjkalo, da bi F1 Hondo izgubila že konec lanske sezone. Marko nadaljuje: "Honda je bila po polomu z McLarnom tik pred tem, da se konec leta 2017 znova poslovi iz F1. V nekaj zelo intenzivnih pogovorih smo morali Japonce prepričati, da so z nami začeli na novo."

Še naprej pa je pri Toro Rossu za sezono 2019 odprto vprašanje dirkačev. Kajti Pierre Gasly se seli v prvo ekipo Red Bull Racing, kjer bo nadomestil Daniela Ricciarda, ki se seli k Renaultu. Možnosti, da bi v ekipi ostal aktualni dirkač Brendon Hartley, so po njegovih dokaj slabih predstavah minimalne. "Na prihodnjih dirkah bo moral pokazati bistveno več," potrdi Marko, ki pa izključuje možnost, da bi mladega dirkača iz Nove Zelandije zamenjali že tekom letošnje sezone.

Pri Toro Rossu za sezono 2019 ne obstaja kratek seznam dirkačev, veliko prej bi lahko rekli, da je ta seznam zelo dolg. To z nasmehom pove tudi Marko in doda: "Na tem seznamu je deset imen." Avstrijec pa ta seznam takoj skrči: "Eden izmed dirkačev, ki ima povezavo z Mercedesom, verjetno ne bo dobil sedeža. Ampak vse je mogoče," tako Marko. Seveda je tukaj govora o Estebanu Oconu. Še eno ime pa so morali črtati včeraj, kajti Lando Norris bo v prihodnji sezoni dirkal za McLaren. Če mu ekipa iz Wokinga ne bi dala stalnega sedeža, bi bil prost dirkač in s tem zelo zanimiv za Toro Rosso, kajti na njihovem zelo dolgem seznamu je bil zelo visoko napisan.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Andrejkrajnc
Samo jokajo.. Njihova dirkača pa sta vozla na dirki, kot da sta nažgana
4.9.2018 19:41:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija