Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Bodo dirkači znova lahko pritiskali na plin
2019 brez omejitve goriva?
Prihodnji teden, 17.4.2018, bo v Parizu zasedala strateška skupina formule ena. Na dnevnem redu so tudi nekatere tehnične teme. Najzanimivejša točka pa je odprava omejitve goriva – tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
14. april 2018 | 16:27:06

Torek, 17.4.2018, je napovedan kot naslednji mejnik v načrtovanju prihodnosti formule ena. Čeprav na sestanku strateške skupine sploh ne bo govora o najpomembnejših točkah. Vsaj uradno naj se ne bi govorilo o zgornji meji proračuna, porazdelitvi denarja in tudi ne o formatu motorjev od leta 2021 naprej. Novo vodstvo formule ena oziroma FOM želi o tem z ekipami govoriti ločeno od vseh ostalih zadev. Za motorje ne napovedan sestanek konec aprila. Šef ekipe Ferrari, Maurizio Arrivabene, je opozoril, da bi moralo do konca maja vedeti, s katerim motorjem bo formula ena dirkala od leta 2021 naprej.  

Kljub temu pa so v torek na sestanku strateške skupine na dnevnem redu nekatere brizantne točke. Najbolj zanimiv je vsekakor predlog, da bi že v prihodnji sezoni odpravili omejitev goriva, ki je tačas 105 kilogramov za celotno dirko. Za to se zavzemajo tako ekipe kot tudi vodstvo formule ena. Potem bo vso to varčevanje in taktično dirkanje končano. Hvala bogu, bi lahko dodali. Celo krovna organizacija FIA tega nepriljubljenega  ukrepa ne bo mogla preprečiti. Kajti varčevanje je pri navijačih tako nepriljubljeno kot sistem DRS.

Težava s porabo goriva se je v letošnji sezoni samo še poostrila. Kajti letošnji dirkalniki generirajo za okrog 5 odstotkov več podtlaka, kot je to bil primer v letu 2017. To pomeni tudi večji zračni upor. Proizvajalci motorjev so želeli za letošnjo generacijo motorjev zadržati zmogljivost oziroma moč, čeprav morajo njihovi agregati letos zdržati 7.000 namesto 5.000 kilometrov. In v obeh primerih to zvišuje porabo goriva.

Kakšnim anomalijam smo letos priča, najbolje pove primer Nica Hülkenberga, ki je moral v Melbournu kljub fazi varnostnega avta zmanjšati plin. Sebastian Vettel je moral v Bahrajnu z gorivom (tako imenovani Lift&Coast) varčevati že od tretjega kroga naprej. Nek inženir Mercedesa je izdal: "Limit je vsekakor postavljen prenizko. Če bi želeli vso dirko voziti na polno, bi morali ta limit povišati za najmanj 4 kilograme."

Morebitna odprava maksimalne dovoljene količine goriva ne bi smela škoditi ugledu učinkovite formule ena. Za večino gledalcev je podatek o 105 kilogramov tako ali tako neznan. Redko bi našli nekoga, ki bi si lahko tako iz glave izračunal, koliko je to litrov ali galon. Tako da to tudi ni nobeno marketinško orodje, pomembno za oglaševanja.

Ker pa bo omejitev pretoka goriva 100 kilogramov na uro ostala, je zagotovljeno, da se poraba goriva ne bo dramatično povečala. Učinkoviti motorji bodo tako še naprej nagrajeni. Kdor bo porabil manj goriva, bo že od začetka dirke tovoril manjšo težo. In to je seveda prednost, ki se odraža na stezi v obliki časa kroga.

Lahko se torej pričakuje, da bo ta predlog sprejet z veliko večino. Tako kot tudi fiksna teža 80 kilogramov za dirkača in sedež, da težji dirkači ne bi bili v podrejenem položaju. Poenostavitev končnih plošč zadnjega krilca in usmerjevalnikov zraka med prednjim kolesom in stranskim zabojem, pa bi lahko končala v daljših razpravah, kajti Ferrari in Red Bull sta najavila svoja predloga, ki sicer sledi enakemu cilju, toda ne vpliva tako na čase krogov.

Želja varuhov pravil iz FIA, da bi uvedli manj občutljiva prednja in zadnja krilca, verjetno nima veliko možnosti, da bi se uresničila. Ekipe namreč ne želijo konstruirati in izdelovati nova krilca za obdobje dveh let. Kajti od 2021 bodo dirkalniki tako ali tako izgledali drugače. Poleg tega je dirka v Bahrajnu pokazala, da se lahko v določenih pogojih vendarle prehiteva.

Po mnenju ekip, bi lahko težavo s premalo prehitevanji rešili tudi z aktivnimi obesami. Mercedes se močno zavzema za to rešitev. Ker bi lahko dirkač v prometu svoje podvozje primerno nastavil in v turbulencah oziroma umazanem zraku ne bi izgubil preveč časa. Tudi ta točka naj bi bila na dnevnem redu torkovega sestanka.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
DRS je že vredu samo dovoljena uporaba je brezvezna. Uporaba bi morala biti omogočena, kadarkoli si kdo zaželi. Ne pa samo ob lovljenju. Kdor se brani, tako nima možnosti.
14.4.2018 17:17:21
2fast4y
Točno tako, drs kadarkoli gume po izbiri pa 120 kg bencina!
14.4.2018 18:10:04
Lotus_72
Odprava zveni dobro ampak je sama po sebi strel v prazno, če se ne bo povečal obseg št pogonskih enot na sezono. Tako se bomo mogoče znebili pretiranega lift&coast akcije, ampak "safe mode" dirkanje pa bo še vedno ostalo. Tak čez palec 10 kg goriva je 0.250s na krog in se pretiranega povečanja ne pričakuje. Okvirno V8 so trošili okoli 30% več tj. cirka 130kg. Po mojem mnenju je bilo postopoma zmanjševanje št elementov iz sezone v sezono napaka (od 2014 - do danes iz 5 na 3, plus z tokeni in brez). Saj zahteva vedno nove nove dodatne optimizacije beri ogromne dodatne R&D stroške. Dizajn pogonskega sklopa je sam po sebi zahteven, kaj šele ko se ti obremenitveni cikli podaljšujejo. Koledar dirk se daljša, grid se ob dokajšnji stabilnosti pravil teoretično vedno bolj strnjuje in so potrebe po višjih nastavitvah naravna. O popolni teoretični podpori STANDARNEMU aktivnemu vzmetenju pa sem že govoril velikokrat. Njegov blagodejni potencialni vpliv na zmanjšanje stroškov razvoja bi bila majčkena pomoč za manjše ekipe. Še vedno pa mora biti razvoj vodilo F1. Upam še samo, da se bo obdržala trenutna arhitektura V6 1.6l agregatov, ter enak ali podoben pretok goriva. Da se razvoj ne bo vrgel čisto skozi okno. MGUH so pisani dnevi. Tako, da bo padla učinkovitost. Vendar če gledamo v WEC Toyoti z V6 in lani Porcheju z 2.0l V4 z performans z še manjšim pretokom (20% manjši pretok okoli 80kg/h) ni bil slab (čeprav ima Porche enostavnejšo obliko MGUH generatorja). Samo po pameti in z čim več kmečke logike, ter malce več "diktakture" pa bo.
14.4.2018 19:54:49

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija