Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Varčevalni načrt Adriana Neweya
Brez socializma prosim
Adrian Newey ni pristaš omejitve proračuna, veliko bolj bi Britanec prepovedal vetrovnike, varčevali pa bi lahko tudi na drugih področjih.
Bojan Vrbnjak
13. marec 2018 | 7:16:39

Vrhunske ekipe v formuli ena na sezono porabijo okrog 300 milijonov evrov, vse z namenom, da bi lahko sodelovale v boju za najvišja mesta. Novi lastniki formule ena Liberty Media pa želijo te ekipe z zgornjo mejo proračuna prisiliti v to, da bodo v bodoče porabile le še polovico te vsote. Toda Adrian Newey je proti temu. "To je socializem. Ta je že v pravem življenju deloval le v teoriji," je za kolege iz auto motor und sport povedal Britanec.

Newey ima seda predlog, kako bi lahko formula ena privarčevala tudi brez te zgornje meje proračuna, katero bi bilo težko nadzirati. "Omejite oziroma zmanjšate delovna orodja. Potem ne bomo potrebovali toliko ljudi." In kako bi on to realiziral? Najprej bi se lotil ravno tega dela, kateremu se lahko zahvali za svoje največje uspehe in to je vetrovnik.

"Iz tehničnega vidika so to dinozavri, ki bodo tako ali tako kmalu izumrli. Vedno več konstruiramo s pomočjo CFD simulacije," argumentira svoj predlog po odpravi vetrovnikov, za katere so ekipe v preteklosti porabili ogromen denar. Tukaj bi najbolj trpela ekipa Sauber, saj njihov vetrovnik velja za najboljšega med vsemi.

Odprava vetrovnikov pa skriva tudi tveganja. Kajti ekipe bi ta denar takoj porabile za izboljšanje CFD orodij, da se ne bi znašle v zaostanku. Zaradi tega pa se Newey zavzema za standardno programsko opremo z omejenim številom računskih postopkov. Pozdravil bi tudi odpravo telemetrije, saj bi se s tem v ospredje postavila intuicija in genialnost inženirjev.

Newey pa bi se lotil tudi poplave izboljšav dirkalnika in bi dovolil le še določeno število aerodinamičnih sprememb na sezono, katere pa bi morala homologirati FIA. "Če lahko na sezono izdelaš le še pet različnih zadnjih krilc, potem boš dobro premislil, ali je posebno krilce za Monzo ali Monako sploh še smiselno. Potem se boš omejil na bistvo," tako Britanec.

Prav tako ne čudi, da Newey tudi pri motorjih zahteva konkretne posege, kajti pomembnost zapletenih hibridnih pogonskih enot je red Bullu od uvedbe leta 2014 že večkrat zagrenila življenje. "Število testnih miz je potrebno omejiti. Tukaj bi ogromno privarčevali," tako Newey, ki bi hibridne pogone izgnal iz formule ena. Tudi zaradi tega, ker bi s tem privarčevali na teži. Lažji dirkalniki ne bi tako pregrevali pnevmatik. Poskus, da bi s hibridno tehniko ustvarili sinergijo s serijsko proizvodnjo in da bi s tem v formuli ena zadržali proizvajalce, je po njegovem mnenju pretiran.

"V dirkalnem športu poskušamo kar se da veliko dirkati s polnim plinom. V običajnem življenju pa stojimo v koloni ali pa po avtocesti vozimo s predpisano hitrostjo. In kaj naj bil prosim dirkanje prineslo serijski proizvodnji?", se čudi Newey. Zaradi tega na primer enote MGU-H, ki preko izpušnih plinov generira energijo, v serijskih avtomobili nikoli ne bomo videli. "Koristila bi le takrat, če bi dlje časa vozili s polnim plinom. In večina držav ima omejitev hitrosti. V glavnem lahko na avtocesti voziš s hitrostjo 130 km/h."     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tadejkrze
Ubistvu bi lahko uvedli kar enotno šasijo, pa ne bi rabili oblikovalskih oddelkov, niti vetrovnikov Pa motor bi tudi lahko bil od Mercedesa, ostali so itak za en drek Evo, rešu F1, zahvalite se mi kasnej
13.3.2018 11:46:18
newsman
@tadejkrze - treba ga je razumet. Saj če bi ga vprašali tam nekje leta 2011, verjetno tega ne bi izjavil
13.3.2018 12:29:35
Aichi
Reč seveda ni enoplastna, F1 je bila vedno nosilec razvoja, ampak ni se podražila tehnika, pač pa razvoj sam in to zaradi novih tehničnih, inženirskih in znanstvenih dosežkov. DOkler niso razumeli, kaj delajo krilca na dirkalnikih, je bilo enostavno, potem so morali izboljševati tudi ta. Vsako novo stvar, segment v avtu, se v genih f1 izboljšuje, več ko jih je, dražje je. Enostavno
13.3.2018 12:44:45
ripmork
Seveda je proti omejitvi proračuna, ne bo pljuval v lastno skledo razen tega mu dam pa v večini prav,... da je f1 kao nosilec razvoja za serijske avtomobile je navaden BS proizvajalcev, ki skušajo naredit čimboljšo reklamo, ne doprinese pa ne k športu, ne v avtomobile. Ni rečeno, da z omenjenimi omejitvami ne bi več videli drznih in hudih aerodinamičnih idej, le nabor orodij vseh ekip bi bil bolj izenačen med sabo.
13.3.2018 12:59:40
matt0
A bi lahko vsaj enkrat spremembe predlagal nekdo izven ekip, ker je jasno, zakaj jih Newey predlaga.. Nedohitevanje konkurence, potem pa izkoristek kreiranja pravil in krog gre znova...in znova...in znova...
13.3.2018 16:25:08
ripmork
Ravno iz tega vidika jaz Ross Brawn-u najbolj zaupam; tehnično izredno podkovan in sposoben, nepristranski. Prav on se zavzema za budget-cap, recimo. Frank Dernie je tudi en tak tehnični mojster, ki bi lahko bil vpleten. Me pa že precej zanima, kakšen bo rezultat aero testiranj, na podlagi katerih bodo dali smernice za nadaljnji razvoj tehničnih pravil.
13.3.2018 17:13:50
spartan
Naj raje povecajo kolicino goriva in hitrost pretoka, pa ne bodo morali iskati tiste desetinke na krog v norih dizajnerskih idejah. Sem pa za standardizacijo ostalih delov kot so kers, MGU-H pa naj vrzejo stran. Pa se bolj striktno omejiti aerodinamiko - z vsakim letom bolj, tako da se bo rabilo vedno manj vetrovnika in simulacij.
13.3.2018 19:06:47

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija