Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Višja poraba goriva dirkalnikov 2018
Ali Ferrarija zavira varčevanje z gorivom?
Na testiranjih v Barceloni vse ekipe ugotavljajo močno povečano porabo goriva. Pri čem je Ferrari tukaj bolj prizadet kot Mercedes – tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
9. marec 2018 | 14:02:03

Včerajšnji sedmi dan testiranj v Barceloni smo bili priča rekordnim dosežkom. Sebastian Vettel je odpeljal 188 krog in s tem najdaljšo dnevno razdaljo vseh časov – 875 kilometrov. Poleg tega je zvezdnik Ferrarija odpeljal tudi najhitrejši čas kroga in sicer 1:17.182 minute.

Včeraj so tudi vse ekipe opravile svoje simulacije dirke. V povprečju so bili več kot dve sekundi hitrejši kot v lanskem letu. In šlo bi še hitreje, toda dirkači so morali zmanjšati plin. Eni bolj, drugi manj. Najboljše tri ekipe so zagotovo ostale pod svojimi možnostmi. Razlog za občasno počasno dirkanje je presenetljiv. Vse ekipe namreč ugotavljajo občutno viško porabo goriva – v primerjavi z lanskim letom. S polnim plinom nihče ne bi prišel do cilja z dovoljeno količino 105 kilogramov goriva. In poleg tega steza v Barceloni sploh ne velja za kritično v pogledu porabe goriva. Toda kdor letos – v primerjavi z lanskim letom – vozi dve sekunde hitreje, ta porabi tudi več goriva.

Obstajajo seveda še drugi razlogi, zakaj je bila poraba goriva na letošnjih testiranjih tako visoka. Hladne temperature, nova asfaltna površina, ki je nudila večji oprijem in dirkanje na daljše razdalje brez gostega prometa. "Na dirki drugi določajo tvoj tempo. Takrat si vedno počasnejši," razlagajo inženirji Mercedesa.

Vožnja na daljše razdalje oziroma tako imenovani Longruns je pokazala, da je Mercedes v tej disciplini še vedno v prednosti. Že v lanskem letu sta dirkača srebrnih puščic v svojih rezervoarjih imela deloma tudi 10 kilogramov goriva manj kot Ferrari. Renault se je večinoma nahajal nekje vmes. In očitno se na tem področju ni nič spremenilo.

Valtteri Bottas je v svojem zadnjem poskusu (stintu) zmanjšal plin šele v zadnjem krogu. Takrat je čas kroga iz 1:19,7 narasel na 1:21,9 minute. Pri Sebastianu Vettlu pa je bilo obratno. Trem krogom s časom 1:21, je sledil krog s časom 1:19,9 minute. Kar dovoljuje zaključek, da bi bilo mogoče še več, če visoka poraba goriva ne bi tako upočasnjevala dirkačev Ferrarija. Vendar pa Bottasa ne bi mogli ujeti. Kajti Finec  je 13 krogov od skupaj 18-ih odpeljal v času pod 1:20 minute.   

In če na koncu lahko povlečemo prve zaključke – čeprav gre za testiranja in za skrivanja -, ugotavljamo, da ima Mercedes veliko prednost tako v motorju (domnevnih 1.000 konjev) kot tudi v porabi. Manj goriva v rezervoarju pa pomeni lažji dirkalnik, ki je razumljivo hitrejši. Ferrari in Red Bull bosta imela še veliko dela do Melbourna, če želita ogroziti Mercedes, pri čem pa je potrebno vedeti, da tudi v Brixworthu do uvodne dirke sezone ne bodo igrali kart.                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
Vidim da na avtomaniji ugotavljate tisto kar je bilo že ugotovljeno lani Ferrari pije več, bi se pa smejal kot lani, da prvo dirko zmaga Ferrari glede na vse analize amusa itd..... Mercedes ima dominanten motor tudi letos sploh ker so dobili še enega strokovnjaka več od ferrarija, kar se pa tiče 1000 km jih Ferrari tudi ima vsaj na testni mizi.
9.3.2018 14:31:38
newsman
@etilometer - nič ne ugotavljamo. Lanska sezona je zgodovina. Letos pa vsi pijejo več, le da Ferrari še malo bolj.
9.3.2018 15:14:28
spartan
Vztrajnostne dirke
9.3.2018 17:25:28
hubertfast
Kumrovčan bo dodal analizo 🤣
9.3.2018 18:42:13
macolar
Mora najprej zbrat podatke na Ferrari forumu xD
9.3.2018 19:04:44
2fast4y
Če kdo to ve, ve vsaka ekipa zase, vse ostalo so samo prazna ugibanja za šankom...približno tako kot mecin premajhen airscope...
9.3.2018 19:05:59
kumrcah
...za razliko od mclarna...ma ferrari 1000 hp pod pokrovom...aja ups vi dva navijata za merc od 2014 😂
9.3.2018 20:33:41
zoki
Meni je pa bolj zanimivo zakaj Mercedes pobira vse ljudi s Ferrarija, če so tako napredni... in zakaj se toliko pritožujejo glede olja.
10.3.2018 4:43:29

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija