Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Po Silverstoneu tudi Azerbajdžan
Dirka v Bakuju je predraga
Azad Rahimov, minister za šport Azerbajdžana, želi nova pogajanja, kajti politik meni, da je pogodba, ki jo je sklenil z nekdanjim šefom formule ena Berniejem Ecclestoneom, nesprejemljiva.
Bojan Vrbnjak
14. februar 2018 | 8:37:51

Februarja leta 2016 je vlada Azerbajdžana oznanila, da sta Azad Rahimov, minister za mladino in šport, ter šef formule ena Bernie Ecclestone podpisala desetletno pogodbo za izvedbo Grand Prix dirke. Prva dirka za VN Evrope – temu se še mnogi danes začudeno nasmejijo – na Baku City Circuit je bila izvedena 19. junija 2016.

Ta pogodba je vsebovala dve hujši napaki, ki sta bili sprva le polovično popravljeni. Seveda so mnogi ocenili kot veliko šalo, da se je dirka v daljnem Azerbajdžanu označila kot VN Evrope, zato so jo že naslednje leto, torej 2017, preimenovali kot se spodobi in sicer v VN Azerbajdžana.

Kot poročajo kolegi iz BBC, je vlada Azerbajdžana za gostovanje Grand Prix cirkusa na svojih tleh plačala 70 milijonov dolarjev. Vendar pa je nekdanji šef formule ena negoval tradicijo, da je podpisoval oziroma sklepal petletne pogodbe, ki so bile samodejno vsako leto dražje za deset odstotkov. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj so organizatorji dirke za VN Velike Britanije v Silverstoneu preteklo leto predčasno prekinili pogodbo. V Bakuju bi to pomenilo, da bi morali prireditelji za dirko v letu 2020, torej v petem letu pogodbe, plačati 102,5 milijona dolarjev!

Rahimov je podpisal za pet let, torej od leta 2016 do vključno 2020, z opcijo za naslednjih pet let, torej do 2025. Ta opcija mora biti potrjena oziroma sprejeta to pomlad. Vendar pa Rahimov te opcije ne želi sprejeti po temi pogoji. Zaradi tega se želi minister aprila letos sestati in pogajati z novim vodstvom formul ena  okrog Chase Careya.

Rahimov je za tiskovno agencijo Tass povedal: "Znotraj treh mesecev po letošnji dirki moramo sporočiti, ali bomo uporabili opcijo za nadaljnjih pet let organiziranja dirke v Bakuju. Vsakomur mora biti jasno, da je naša aktualna pogodba nesprejemljiva. Verjamem, da to razume tudi novo vodstvo formule ena. Pogovoriti se bomo morali o novih pogojih pogodbe, o pravicah sponzoriranja in seveda o višini pristojbine. Lahko povem, da čutimo voljo novega vodstva formule ena, da dirka v Azerbajdžanu ostane tudi v prihodnje."

Po Silverstoneu se je na pregrešno visoke pristojbine in finančne vsebine pogodbe za izvedbo dirk sedaj zoperstavil tudi Baku. Prepričani smo lahko, da to ne bosta edina primera. Predvsem evropska dirkališča bi se lahko kmalu oglasila in zahtevala nižje pristojbine, kar ne bi čudilo, kajti če so nezadovoljni že pri organizatorjih iz držav, kjer denar naj ne bi predstavljal ovir, kako je šele pri evropskih prirediteljih.

Liberty Media, novi lastnik formule ena, se bo zagotovo znašla pred burno prihodnostjo. Kajti sproži se lahko pravi plaz pritožb na pretirano visoke pristojbine. Veliko dirk v Evropi namreč dirkaški konec tedna konča z izgubo, mnogi organizatorji pa so potrebni pomoči države. V tem primeru se bo tudi pokazalo, kako trdno bo Liberty Media stala za svojimi izjavami, da želi zadržati tradicionalne dirke v Evropi. Le-te lahko zadrži le s tem, da jim stopi naproti. Kako, pa se ve. Verjetno mnogi ne bi bili presenečeni, če bi se v bližnji prihodnosti oglasila tudi dirkališča na Arabskem polotoku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Ne bom pogrešal raznih turkmenistanov...
15.2.2018 12:01:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija