Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Iznajdbe s pečatom
Letalski bokser
V drugem članku iznajdb s pečatom, se bomo posvetili Ferrarijevemu biseru iz sezone 1970 z rešitvijo, ki je zaznamovala sedemdeseta leta.
Peter Žmak
31. januar 2018 | 9:57:57

Ferrari je v šestdesetih letih preživljal burno obdobje. Spremembe pravil in razvoj manjših angleških ekip, ki so iz leta v leto razvijala nove rešitve in koncepte je Enza postavljalo v neugoden položaj. Prepričanje, da vol vleče voz in ne obratno je vendarle postalo zastarelo in tudi zanašanje na zgolj surovo moč motorja, ki je bila vedno njegov zaščitni znak, ni bila več dovolj močna garancija za osvajanje naslovov. Obliž na rane sta sicer bila osvojena naslova v letih 1961 in 1964, toda kaj, ko se je od poskočnega konjiča pričakovalo veliko več. V tem času je prišlo tudi do znamenite afere, ko je Enzo zaradi pisma uperjenega proti menda preveč ukazovalni in muhasti ženi Lauri, čez noč odpustil svojo direktorsko ekipo, vključno z glavnima inženirjema.

Za šefa ekipe je imenoval mladega, 27 letnega Maura Forghierija, pripravnika v Maranellu, s pravkar zaključenim študijem na Bolonjski univerzi. Če vas vse skupaj vsaj malce spominja na dogajanje izpred  dobrega leta dni,  ko je Marchionne z »notranjo razporeditvijo« glavno vlogo razvoja zaupal dotedaj nepomebnemu Mattiju Binnottu, imate še en dokaz, da se zgodovina (včasih) res ponavlja. Mauro je imel torej vso podporo Ferrarija. V letih, ki so sledila je dokazoval, da se razvija v inženirja z veliko začetnico. Njegov Ferrari 312 je v šestdesetih kot rečeno osvojil dva naslova, prelom pa se je zgodil med pripravami na sezono 1970. Ferrarijev dirkalnik 312, s sicer močnim V12 motorjem, je za zmage postal pretežak in neokreten. Forghieri je Ferrariju rekel, da je potrebno narediti nekaj povsem drugačnega, revolucionarnega. Enzo, ki je verjel v inženirja Forghierija je prižgal zeleno luč. Pri razvoju je pomagal tudi svež denar, kot posledica kupčije s Fiatom, ki je leta 1969 postal večinski lastnik znamke Ferrari. V tistih časih, so bili inženirji in konstruktorji osredotočeni zgolj in samo na zmogljivost. Varnost in ostale teme so bile veliko manj pomembne. Tudi dirkači so povsem sami upravljali z dirkalnikom, brez pomoči servo naprav, elektronike in radijskih zvez, zato je bil takrat faktor dirkača vsekakor bolj v veljavi kot dandanes, vožnja na limitu pa tvegana in marsikdaj usodna.

Mauro je vzel svinčnik in narisal nov motor. Koncept bokser motorja si je sicer izposodil iz načrtov za letalski motor, ki je moral biti take oblike, da bi ga lahko namestili v letalsko krilo. Nizko težišče in precej več prostora za aerodinamični pretok zraka na zadnjem delu dirkalnika F1, sta bili glavni prednosti take postavitve. Ko so močan 12 valjni motor sklopili z menjalnikom in šasijo, je nastal Ferrari 312B (B kot bokser), po mnenju mnogih še vedno eden najlepših dirkalnikov. Že  prva testiranja so pokazala, da delo ni bilo zaman. Sezono, v kateri je Jochen Rindt izgubil življenje in posthumno postal prvak, sta Ickx in Regazzoni končala na drugem in tretjem mestu in tako napovedala preporod Ferrarija. Forghierijev bokserski 12 valjnik, z zvokom ki je balzam za ušesa, se je vpisal v zgodovino z zlatimi črkami, saj je ostal v Ferrarijevih dirkalnikih do prehoda v prvo turbo ero v sezoni 1981, torej več kot desetletje. Z dirkalniki z oznako 312 so dosegli 37 zmag in se veselili štirih konstruktorskih in treh posamičnih naslovov prvaka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Lotus_72
312 serije so bile res dominantne. Zakaj je mehansko superiorna postavitev mogla ugledat smetnjak so kar ironično krivi "garažisti". Bokser je imel zelo veliko prostorsko omejitev proti kompaktnemu V6 Cosworthu. Namreč oviral je optimalno postavitev venturijev kanalov za izkoriščanje ground effekta v stranicah. Še oznaka 312 je podala informacijo, da gre za 3 litrski 12 valjni motor. Pogruntavščino z bokserjem so še dodatno izboljšali v 312T seriji. Oznaka T je bil zraven za transverzalno nameščen menjalnik, kateri je mehansko težišče pomaknil naprej. Posledično izboljšan dirkalni balans in agilnost v zavojih.
3.2.2018 16:20:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija