Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Prelet v zgodovino
Ko je FIA ekipo Williams vrgla iz prvenstva
Dominanca neke ekipe v formuli ena ni nekaj nevsakdanjega. Lahko rečemo, kar nas uči tudi zgodovina, da je to kar pogost pojav. In ena izmed teh dominanc ima dokaj noro zgodbo in sicer ravno v času, kot smo sedaj in ko se ekipe že vneto pripravljajo na novo sezono.
Bojan Vrbnjak
30. januar 2018 | 7:37:43

Ekipa Williams se lahko ponaša z obdobjem pred pričetkom sezone, ki je skrbelo za sive lase odgovornih in za morebiten srčni napad njihovih vnetih navijačev. Kajti pred 25 leti je imel Williams z modelom FW15C izjemno dominanten dirkalnik. Leta 1993 so tekmece dobesedno osmešili, le veliki Ayrton Senna v McLarnu in Michael Schumacher, ki se je takrat še uveljavljal, sta lahko vsaj deloma zmotila zmagovalno serijo Alaina Prosta in Damona Hilla. Na 16-ih dirkah sezone  sta oba dirkača osvojila 15 pole positionov, 10 zmag in 10 najhitrejših krogov dirke. Prost je postal svetovni prvak, Hill pa je za Senno zasedel tretje mesto.

Verjamem, da se še mnogi spomnite tega zares izjemnega modela Williamsovega dirkalnika, veliko manj pa nenavadne situacije, ki se je takrat pripetila, kajti sprva se ekipa sploh ni pojavila na štartni listi omenjene sezone. Alain Prost bi se lahko namreč danes hvalil z naslovom manj, prav tako Williams z enim pokalo manj za konstruktorski naslov.

Rok za prijavo v prvenstvo sezone 1993 je potekel 15. novembra leta 1992. Ko veljaki na FIA naslednje jutro še vedno ničesar niso slišali od Williamsa, moštvo Franka Williamsa preprosto izključili iz prvenstva sezone 1993. In da ne bo pomote: tukaj je bilo govora o ekipi, s katero je leto dni prej Nigel Mansel osvojil naslov svetovnega prvaka, Williams pa si je v svoje vitrine postavil pokal konstruktorskih prvakov. Svet formule ena je bil šokiran, zaprepaden in začuden. Kaj za vraga se je zgodilo? Je ekipa brez napovedi izstopila iz formule ena? Nemogoče.

V ponedeljek popoldan pa je na sedež FIA končno oziroma vendarle prišla pošta iz ekipe Williams. Toda krovna organizacija je sredi januarja 1993 objavila štartno listo brez številk 1 in 2. Ampak, kaj se je sploh zgodilo, kaj je botrovalo temu zapletu? Odgovor je zares banalen. Nekdo pri ekipi Williams je namreč pismo s prijavnico za vpis v prvenstvo sezone 1993 poslal na naslov pisarne šefa formule ena Bernieja Ecclestonea namesto na sedež FIA v Pariz.

Šef ekipe Frank Williams je takrat skušal razložiti: "Mogoče bi nam lahko očitali nemarno pisarniško delo, ampak da so nas kar vrgli iz prvenstva, je bilo to zame zelo huda in nekoliko prestroga kazen." In potem se je začela majhna kalvarija, s katero se je srečeval Williams. Da bi lahko vendarle nastopili v prvenstvu leta 1993, so namreč potrebovali soglasje vseh drugih ekip. Verjetno jim zaradi te pisarniške napake nihče ne bi smel stati v napoto, a temu ni bilo tako. Kajti dve ekipi sta bili proti in to zaradi tega, ker je Williams nekaj tednov pred tem blokiral spremembo pravilnika glede prepovedi pomagal pri dirkanju. In v tem času je bila potrebna soglasnost vseh ekip, da se sprejme takšna sprememba.

Priča smo bili dvomesečnemu zakulisnemu dogajanju in kazanju mišic, dokler ni bil sprejet rezultat. 25. februarja 1993 je svet FIA Williamsu milostljivo vendarle dovolil, da se je lahko udeležil prvenstva. Vendar pa le takrat, kar ni bilo zapisano v nobeni obrazložitvi iz sedeža FIA, ko je tudi Williams nekoliko popustil v zadevi spremembe pravilnika. S tem se je vendarle sprostila pot do dominantne sezone Williamsa.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
tega se pa spomnim ja... cela panika
30.1.2018 8:38:00
spartan
Ta Williams je imel aktivno vzmetenje....to so bile rakete na kolesih, vozilo pa se je kot po tirnicah.
30.1.2018 9:33:33
spartan
Prost je vozil svojo sezono, dobesedno....
30.1.2018 9:34:01
matjazh
Se pravi....proti je bil Ferrari in kdo še?
30.1.2018 10:40:05
spartan
Ferrari so bila v tem času največja jajca, kar je bilo sploh mogoče...nekaj takšnega kot italijanske Lole Prost v bistvu to sezono ni imel nasprotnika, ampak se je po 1-letni pavzi v F1 (ker se je skregal s Ferrarijem, saj jim je direktno povedal, da je avto jajc), sprehodil do naslova. Ni imel težkega dela.
30.1.2018 11:21:54
Aichi
To je blo obdobje od 1982 naprej, ko je Renault želel, da z njimi osvojijo naslove vsi največji, Nigel, Prost, njima je uspelo, Senni žal ne...
30.1.2018 12:02:34
ripmork
Zanimiv pripetljaj, tega pa nisem vedel. Bi bila kar štala, da jim ne bi pustili nastopat Mimogrede, meni še vedno en najlepših dirkalnikov vseh časov (v družbi Mclarna mp4/6)...
31.1.2018 18:44:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija