Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nora situacija
Vrhunske ekipe formule 2 nočejo v formulo ena
Šefi vrhunskih ekip v formuli 2 tačas ne vidijo nobene možnosti za vstop v formulo ena. Od morebitnega napredovanja jih odvračajo stroški in tudi izgledi po uspehu.
Bojan Vrbnjak
25. januar 2018 | 7:39:21

Formula ena je ekskluzivni krog aktualnih desetih moštev. Priti v ta krog je težko, kar se je pokazalo tudi v mlajši preteklosti. Sicer je kraljevi razred motošporta odprt za nove kandidate in redno izvaja tudi razpise, toda nova moštva so prava redkost. S Haasom se je leta 2016 uspelo uveljaviti le eni ekipi, toda ostalih štirih novonastalih moštev v tem tisočletju (Toyota, Lotus/Caterham, HRT in Virgin) pa ni več.

Za mnoge interesente so vstopne ovire previsoke. Sicer bi lahko vrhunskim ekipa formule ena pripisali napredovanje v kraljevi razred motošporta, toda vsi odmahujejo z roko. "Aktualna formula ena za nobeno moštvo ni dosegljiva," poudarja Rene Rosin, šef ekipe Prema. Italijan je s svojim moštvom v preteklih dveh letih v GP2/Formuli 2 dominiral in tačas si še ne upa tvegati velikega skoka v prvo ligo. "Če bodo pogoji ustrezali, potem lahko razmišljamo o tem, toda tačas so potrebne velike spremembe v celotni strukturi. Če moram sedaj priskrbeti proračun za formulo ena, potem to ni mogoče."

Stroški in celotna poraba sta tačas glavni točki, da se interesenti ne zanimajo za formulo ena. "Celo Gene Haas je nazadnje povedal, da je deprimiran, da njegova ekipa kljub vsemu denarju ne more napredovati," pove Alfonso de Orleans-Borbon, šef ekipe Racing Engineering. Španec je v seriji GP2 prisoten že od leta 2005 in tudi on nima želje po napredovanju. "Težava je v tem, da imajo danes tudi zelo dobre ekipe formule ena finančne težave. Ni sponzorjev, stroški so narasli, priča smo tehničnim vojnam," doda Španec, ki vstop v formulo ena vidi kot nespameten. "Sicer lahko poskusiš, toda če moraš čez po leta zapreti svoja vrata, se moraš vprašati, ali je bilo to vredno."

O morebitnem vstopu so v preteklosti razmišljali pri ekipi DAMS (med letoma 2011 in 2014 so v seriji GP2 osvojili tri dirkaške in dva moštvena naslova). Ekipa je pred več kot 20 leti že dizajnirala dirkalnik formule ena, toda šef moštva Jean-Paul Driot se je takrat odločil proti angažiranju v formuli ena, ker so imeli le polovico potrebnega proračuna. "On je veliko vedel o motošportu in je dejal: Ne, bolje je, da to ne storimo, ker bi bili najpozneje po poletnem premoru na koncu," pojasni moštveni menedžer DAMS-a Francois Sicard. "Želel je rešiti podjetje in to je bila dobra odločitev. Še vedno smo dejavni v formuli 2." Že takrat je bilo tveganje vstopa v formulo ena preveliko, danes je ta težava samo še višja.

"Če bi šli v formulo ena, potem le, če bi bili gotovi, da imamo za to finančne in kadrovske resurse. Drugače tega ne naredimo," še poudari Sicard. K temu je potrebno še dodati, da z primernim proračunom lahko vstopiš v formulo ena, toda to še zdaleč ne prinese uspeha, kot lahko to na primer vidimo pri ekipi Haas. In zaradi tega pri ekipi DAMS nimajo želje po vstopu. "Bolje je zmagati v formuli 2, kot pa da si v formuli ena na začelju. Zelo radi tekmujemo in dirkamo in se želimo boriti za zmage. Če za to nimamo potrebnih resursov, tega ne bomo počeli."

Sicer so si šefi moštev formule 2 enotni, da je formula ena za dirkače, ekipe, inženirje in mehanike izpolnitev sanj, toda realnost bi to dokaj hitro spremenila v nočno moro. "Če v formulo ena vstopiš kot nova ekipa, je to noro in neumno," tako Orleans-Borbon. Rene Rosin pa vidi možnost vstopa le v primeru, če bi se povezali z nekim proizvajalcem in če bi lahko eventualno kupili šasijo.

"Več stvari mora iti v pravo smer, da bi to bilo izvedljivo. Drugače je to zelo težko," tako Italijan. Očitno se bo morala formula ena odreči pogume ekipe iz formule 2, toda vsi vedo, da bi se lahko z novim lastnikom Liberty Media karte na novo premešale – na primer z uvedbo zgornje meje proračuna in boljšo porazdelitvijo prejemkov. Toda na slednje bomo morali počakati še nekaj let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija