Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Rivalstvo se nadaljuje
Daljši ali krajši?
Na novih dirkalnikih glavnih rivalov lanske sezone, Mercedesa in Ferrarija, polirajo še zadnje podrobnosti. Kakšne spremembe lahko pričakujemo?
Peter Žmak
18. januar 2018 | 15:37:29

Najuspešnejša dirkalnika lanske sezone Mercedes W08 in Ferrari SF70H, sta bila zgrajena okrog dveh različnih konceptov. Mercedes je stavil na dolgo medosno razdaljo z nizkim naklonom med sprednjim in zadnjim delom, na tako imenovani »low rake« koncept, Ferrari pa na kratko medosno razdaljo ter »high rake« koncept, pri čemer je naklon od zadnjega dela dirkalnika proti sprednjem, veliko večji. Razlika v medosni razdalji je znašala kar 17cm, v naklonu pa 0,5 stopinje. Vsak izmed konceptov ima svoje prednosti in slabosti, ki pridejo do izraza na različnih dirkališčih. Mercedes, ki je bil na počasnejših dirkališčih v splošnem slabši, je večino aerodinamičnega oprijema pri višjih hitrostih dobil na račun daljšega trupa, kjer so se inženirji lahko poigravali z različnimi rešitvami, Ferrari pa je bil okretnejši v počasnih ovinkih in oprijem črpal iz višje nastavljenega zadnjega dela dirkalnika,  kar pa je pomenilo slabšo učinkovitost pri višjih hitrostih. Pred Mercedesom, je Ferrari predvsem v prvi polovici sezone imel še eno bistveno prednost in to je majhna obraba gum, ki prav tako izhaja iz geometrije krajše medosne razdalje proti daljši. Mercedes je imel sicer pripravljeno rešitev v sivi coni v obliki prednjega prilagodljivega vzmetenja, vendar so ga morali zaradi protesta Ferrarija opustiti.

Kaj so se torej eni in drugi inženirji naučili iz sezone 2017 in kaj bodo spremenili? Če pogledamo najprej  k svetovnim prvakom, so se že konec lanske sezone pojavljale govorice, da so pri načrtovanju novega dirkalnika razmišljali o krajši medosni razdalji. Sedaj smo uspeli izbrskati že bolj konkretne podatke. Letošnji Mercedes, bo krajši in sicer za 10cm, še vedno pa srebrni vidijo več prednosti v konceptu »low rake«, ki bo nadgrajen z nekaj novimi domislicami, kot odgovor na tehnično direktivo o največji dovoljeni spremembi višine dirkalnika pri vožnji skozi ovinke, o kateri smo že pisali. Krajša medosna razdalja gre samo in predvsem na račun montaže varnostnega loka Halo. Daljši avto pomeni težji avto, kar ima za posledico manj uporabnega balasta s katerim moštva lovijo minimalno predpisano težo in optimizirajo uravnoteženost. Dodatnih 10-15kg kolikor naj bi tehtal varnostni lok, je načrtovalce novega Mercedesa tako prisilil v krajšo medosno razdaljo , s čimer bodo zagotovili 3-5kg razpoložljivega balasta.

In Ferrari? Veliko strokovnjakov in ponedeljkovih inženirjev, se je lansko sezono spraševalo koliko je bil v razvoj posrečenega SF70H, vpleten južnoafriški inženir Rory Bryne. Za tiste mlajše, ki imena mogoče ne poznajo, naj napišem, da gre za oblikovalca, ki je k Ferrariju prišel v sezoni 1997 in  praktično ostal ves ta čas povezan z Maranellom. Tvoril je sanjsko ekipo v zlatih časih in se podpisal pod vse dirkalnike, s katerimi je Michael Schumacher osvajal lovorike. Ob Adrianu Neweyu velja za edinega pravega genija sodobne F1. Sedaj je znano, da je kljub dopolnjenim 74. letom, od konca sezone 2016, spet polno zaseden z realizacijo novih idej. Takrat sta ga Marchionne in Arrivabene prosila, naj vendar najde prave rešitve, ki bi jih približale dominantemu hibridnemu Mercedesu. Prav on je tisti, ki je povzročil dvignjene obrvi pri konkurenci s kompleksno rešitvijo dna dirkalnika, ki je pod določenimi pogoji izkoriščal Venturinijev efekt in on je isti, ki je poiskal sivo cono pri fleksibilnemu zadnjemu krilcu, ki je na ravninah ublažil negativen efekt »high rake« koncepta. Obe rešitvi sta bili zaradi protesta konkurence na sredini sezone prepovedani, Binotto pa je moral hitro reagirati in najti prave odgovore na zahteve FIA. Byrne se je namreč že spomladi lanskega leta lotil projekta 2018 in se v razvoj dirkalnika aktualne sezone ni več vmešaval. Glavni izziv, je vsekakor bil integracija sistema Halo in če sklepamo po tem, da je Ferrari daleč pred vsemi opravil zahtevan crash test, je Južnoafričan z izdelkom očitno zadovoljen, pri čemer mu je menda uspelo zagotoviti 5-7kg uporabnega balasta. Nov Ferrari naj bi bil malce daljši kot lanski, konkretno za 6cm, kar pomeni da bo medosna razdalja praktično enaka kot pri Mercedesu. Byrne je predvidel, da bodo na ta način odpravili težave, ki so jih pestile v lanski sezoni in precej pridobili na aerodinamični efektivnosti, kar naj bi dokazovale tudi simulacije v vetrovniku.  

Lestvico med ekipami bo gotovo krojila tudi moč in vzdržljivost motorjev. Vendar, če se bodo omenjene napovedi izkazale za pravilne, nas čaka zanimiva sezona med močnima rivaloma. Boju za stopničke (in zmage), pa se vsekakor lahko pridruži tudi Red Bull in mogoče še kdo. Gledalci ne bi imeli nič proti.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Hvala za dober članek. Kolikor sem F1Tehnical bral pred časom se je govorilo, da bo Mercedes končno šel v smeri Red Bulla (in rdečih) z tem višje nagnjenim zadkom, a očitno bojo raje lovili nek kompromis. Predvsem bo tudi zanimivo videt razmerje moči med Mclarnom, RB-jem in Renaultom, kjer se bo najbolj očitno videlo, kdo je bolje šasijo zadel.
18.1.2018 18:32:31
DonP
Malenkost. Kmalu bomo videli, koliko držijo te informacije. In to na isti dan, 22.2.
18.1.2018 18:39:12
etilometer
Pa se alfa Sauber bi znali biti blizu Renaulta McLarna red bulla, če bo seveda Ferrari nudil pomoč pri šasiji in ne samo pri motorju.
18.1.2018 19:42:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija