Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Kaj se dogaja v Williamsu?
Sirotkin namesto Kubice
Sergej Sirotkin bo v letošnji sezoni formule ena dirkal za ekipo Williams – namesto Roberta Kubice. To samo kaže, v kakšnem položaju je ekipa, ki bi morala v svojih vrstah imeti vsaj enega vrhunskega dirkača. Že zaradi lastnega ugleda!
Bojan Vrbnjak
18. januar 2018 | 7:29:50

Le kaj se dogaja v ekipi Williams? To vprašanje si verjetno postavlja mnogo navijačev in tudi strokovnjakov. Ta teden je namreč ekipa Williams uradno potrdila, da bo v letošnji sezoni drugi sedež ekipe zasedel Sergej Sirotkin in ne Robert Kubica. Poljak se je oziroma se bo moral zadovoljiti z vlogo rezervnega dirkača tradicionalne ekipe iz mesteca Grove.

Sicer na tej odločitvi Williamsa ni nič narobe, kajti če bi Poljak imel potrebno hitrost, bi najverjetneje dirkal že za ekipo Renault. Kljub temu pa je škoda – in tukaj so si mnenja enotna – za sijajen in tudi simpatičen povratek sijajnega dirkača Kubice. Veliko bolj pa strokovno srenjo skrbi njegova alternativa, ki sliši na ime Sergej Sirotkin.

Vendar pa moramo priznati, da je bil mladi Rus v preteklosti neupravičeno grajan. Ko je želel v ekipo Sauber prinesti ruske milijone, so mnogi v tem videli potok švicarske ekipe. Toda športno nazadovanje ekipe zagotovo ne bi bilo nič hujše, če bi v enem izmed dirkalnikov sedel mladi Rus. Kajti Sirotkin je vsekakor boljši kot je njegov ugled. Spomnimo se njegove lanske GP2 dirke v Monaku, kjer je dominiral, dokler ni pristal v zaščitni ogradi. Ampak po drugi strani pa ne moremo trditi, da je super talent.

In ravno tega bi Williams še kako potreboval, vendar so se odločili za denar in za Lancea Strola. Mladi Kanadčan pa je zagotovo slabši kot njegov ugled. Čeprav se je Stroll v Abu Dabiju samozavestno postavil pred sedmo silo in govoril o svoji izjemni sezoni kot novinec. Dejansko pa Kanadčan ni bil veliko boljši kot Jolyon Palmer. Razpredelnica lanskega prvenstva laže, kajti Massa je Stroola pošteno nabrisal.

Ravno v tem položaju, v katerem se nahaja, bi Williams v letošnji sezoni formule ena potreboval enega vrhunskega dirkača. In to Sirotkin vsekakor ni. Sicer bi lahko trdili, da so bile možnosti izbire omejene, kar so seveda tudi bile. Ampak zakaj potem niso zadržali Felipeja Masse? Kot je znano, bi Brazilec rade volje ostal v ekipi. Tudi Pascal Wehrlein bi bil boljša izbira kot Sirotkin. Proti Nemcu je govorila njegova starost, kar pa ni argument, kajti Sirotkin je celo leto mlajši.

Ampak Sirotkin prinaša denar. Domnevno naj bi Boris Rotenberg s SMP Racing za sedež v Williamsu nakazal dvomestni milijonski znesek. Ali je ta denar vreden nadaljnjega nazadovanja v športnem pogledu? Poleg tega se mnogi sprašujejo, ali zares gre za 15 milijonov britanskih funtov, kot se navaja v medijih. Prav tako se številni sprašujejo, kdo ima pri Williamsu sploh glavno besedo? Ekipa tačas dobesedno visi na loncu milijarderja Lawrenca Strolla, ki pa predvsem sledi le en cilj in ta je, da njegov sin Lance v javnosti izgleda kar se da najboljše.

Predstavljati si moramo, da bi mladi Stroll izgubil moštveni dvoboj proti handikapiranemu Robertu Kubici. To bi v javnosti kazalo slabo sliko mladega Kanadčana. Tudi morebiten ponovni poraz proti Massi bi iznakazil podobo sina milijarderja. Govori se, da je Stroll starejši celo v nižjih kategorijah poskušal, da njegov sin ni imel konkurence. Prav tako se govori, da naj bi bil Lawrence še vedno lastnik ekipe Prema. Moštvo je za letošnjo prvenstvo formule 2 v dirkalnike posadilo Seana Gelaela in Nycka de Vriesa in mnogi tvegajo napoved, da noben od njiju na koncu sezone ne bo prvak. Dokazila, da naj bi Lawrence Stroll nadzoroval konkurenco svojega sina, seveda ni.

Williams se zato mora dokazljivo vprašati: Kako daleč oziroma kam naj še gre njihova pot navzdol? Ponovno se moramo vprašati, kaj se za božjo voljo dogaja z Williamsom? Zlobni jeziki bi na to vprašanje odgovorili: dogaja se jim Stroll. Jacques Villeneuve o svojem rojaku nima dobrega mnenja in za Williams napoveduje črne dneve. 

Seveda pa na novo dirkaško zasedbo Williamsa v sezoni 2018 nekateri gledajo tudi drugače. Kot na primer nekdanji dirkač formule ena Mika Salo. Finec pravi: "Odločitev ekipe v korist Sirotkina je bila sprejeta zelo hitro. Za Sergeja je bil Williams najboljša izbira. Sam menim, da je njihov dvojec dobra kombinacija, saj sta oba dirkača lačna uspeha." O nenehnem očitku, da je Sirotkin le plačljiv dirkač, pa Salo meni: "Sergej je zelo pameten mladenič, ki ima znanje v pogledu tehnike in inženirskega znanja. In pri Renaultu je kot tretji dirkač to svoje znanje samo nadgradil. Stroll in Sirotkin bosta dala vse od sebe, da premagata drug drugega in od tega bo imel korist Williams."           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija