Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Formula ena razmišlja o spremembi pravila
Nova štartna vrsta?
Formula ena že desetletja dirke prične na enak način. Sedaj pa varuhi pravil premišljujejo o tem, da bi spremenili vrstni red dirkalnikov na štartni vrsti.
Bojan Vrbnjak
15. januar 2018 | 10:56:18

Odkar je na začetku lanskega leta formulo ena prevzel novi večinski lastnik Liberty Media, tabuji več ne obstajajo. Američani sicer ne poskušajo na vsak način revolucionirati formule ena, toda priča smo vedno več novim, deloma tudi radikalnim poskusom. Radikalna je na primer tudi njihova nova ideja. Športni in tehnični strokovnjaki Liberty Media namreč preverjajo, ali bi lahko spremenili formacijo na štartni vrsti.

Radikalno novo to sicer ni, kajti v starih časih formule ena so dirko pričeli trije, deloma tudi štirje dirkalniki drug ob drugem v isti vrsti. Pri novih načrtih gre za podobno idejo. In kako naj bi spremenjena formacija dirkalnikov na štartni vrsti formulo ena naredila boljšo? To področje je že desetletja nedotaknjeno. Legendaren je le trenutek, kako se je Ayrton Senna nekoč v Suzuki z uradniki prepiral o tem, na kateri strani prve vrste naj bi se nahajalo mesto lastnika pole positiona.

"Ena izmed težav formule ena je ta, da najhitrejši dirkalnik štarta povsem v ospredju. Ne samo, da najhitrejši stoji čisto spredaj, mi ga še ločimo tudi od ostalih," je za kolege iz Autosport povedal Pat Symonds. Od 70-ih let naprej dirkači na štartni vrsti stojijo zamaknjeni, vsak dirkalnik je za osem metrov za drugim pred njim. Nekdanji tehnični direktor Renaulta in Williamsa Pat Symonds od lanskega leta spada v skupini ekspertov novega lastnika Liberty Medie. Ta je bila ustanovljena, da bi krovno organizacijo FIA podprla v vprašanju pravil. Kajti FIA in formula ena želita biti neodvisni od ekspertize ekipe formule ena.

Ena možnost, ki se tačas nahaja v razpravi, je ta, da bi na štartni vrsti stali trije dirkalniki drug ob drugem. V drugi vrsti bi bila potem samo dva dirkalnika, v tretji pa znova trije – in tako naprej. Vendar pa bi štartna vrsta pri relativno majhnem številu ekip (skupaj 20 dirkalnikov) delovala še bolj majhno. Seveda je tukaj še tudi varnost, ki je ne gre zapostavljati. "Štartna vrsta je bila nekoč drugačna," ve tudi Symonds. "Kaj bi se zgodilo, če bi jo znova spremenili?" Tega vprašanja seveda ni enostavno odgovoriti. "Ali bo prvi krog z novo formacijo bolj razburljiv ali pa bomo zaradi tega v prvem zavoju doživeli veliko trčenje?", se sprašuje Symonds.

Toda ravno te domneve se želijo v formuli ena znebiti. "Virtualno okolje želimo koristiti za to, da bi testirali nekaj teh novih pravil," izda Britanec. "Potem bi si lahko podrobno ogledali statistike. Te ti dajejo možnost, da preizkusiš stvari, ki jih drugače ne moreš enostavno simulirati."

Pri tem bi lahko pomagal tudi eSport, kjer bi izvedeli, kakšen učinek bi imela spremenjena formacija na štartni vrsti. "Ne bi jim bilo treba zato odpeljati 20 dirk po 300 kilometrov, nas zanimajo samo prvi trije krogi. Potem bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Samo s temeljito predhodno analizo lahko formula ena tvega, da preizkusi takšne spremembe, še doda Symonds. Preveč zastraševalen je namreč še nekdanji format kvalifikacij, tako imenovani Shootout, ki je spektakularno propadel. "kako se lahko takšne stvari sploh zgodijo? Kaj takega se ne sme več ponoviti," še doda Symonds.               

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
A se ti redno testirajo na droge?
15.1.2018 11:10:39
hubertfast
Kaj pa vem? Trije v prvi, vmes Vettel in Max. Zna biti udarno 😃
15.1.2018 11:20:21
Aichi
Steze niso primerne za to, kako boš dal v monaku 3 v prvo vrsto, kaj šele štiri. Enim se res dogaja
15.1.2018 11:25:45
matjazh
tudi možnost, da pride npr 4. ali 5. ob dobrem štartu naprej je zelo majhna, ker imajo prvi trije že nekako rezervirane svoje linije....
15.1.2018 13:03:31
Aichi
To je zadnja oslarija v nizu oslarij, zadnjih žnj let sta po dva in kot si rekel, ni šanse, da bi zato bila F1 kaj bolj zanimiva, kvečjemu bolj nevarna.
15.1.2018 13:50:09
danije22
V prvem zavoju ni neke hude hitrosti, da bi bilo zaradi tega nevarno. Sicer pa: to je F1. Mora biti hitro in nevarno. Če bi jih zgnetli bolj skupaj bi kdaj tudi prvi nastradal, ne da se v večino primerih odpelje in vodi do konca.
15.1.2018 14:06:42
Yohan
Ja Aichi Tile redno testirajo droge :-)
15.1.2018 17:17:10
byrkus
V Monaku so imeli razpored 2-2-2 tudi v času, ko so imeli marsikje 3-2-3, ali morda celo tudi 4-3-4 (Silverstone in Monza vsake toliko). Tu se ni nikoli spreminjalo kaj dosti. Nekatere steze so široke več, druge manj. V kakem Sepangu ali Šanghaju bi recimo v eno vrsto kamot spravil (vsaj) po tri dirkalnike. Spet kje drugje pa sta že dva včasih preveč.
15.1.2018 18:11:06
KobolM
Jaz bi osmim najhitrejsim na kvalifikacijah, na nedeljski, obrnil startna mesta. Da pa na kvalifikacijah ne bi kdo taktiziral, bi za 1., 2. in 3. mesto na kvalifikacijah podelil tocke ( npr. 6, 4 in 2). Sam tockovnik na dirki, bi pa prilagodil tako, da bi se dirkacu bolj splacalo osvojiti "pole" in na dirki koncati drugi oz.tretji ( po sestevku tock) kot pa taktizirati in iz prvega mesta zmagati.
16.1.2018 7:39:27
Macolar
Najboljše da tazadn zmaga... Tega bi še blo treba da bi obračali mesta in delili točke za kvalifikacije...
16.1.2018 8:38:14
matt0
itak zaenkrat vse skupaj še ni dovolj zakomplicirano joker krog za top10 in pa 100 točk bonusa za trinajstega v cilju!
16.1.2018 9:03:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija