EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Formula ena 2018
Več kot 2 sekundi hitreje
Formula ena je že v lanskem letu premagala številne rekorde krogov, toda letošnja sezona naj bi postala še enkrat občutno hitrejša, čeprav bo sistem Halo dirkalnike nekoliko upočasnjeval.
Bojan Vrbnjak
9. januar 2018 | 9:06:13

Letošnja sezona formule ena bo po vsej verjetnosti presegla številne rekorde in postala za dve sekundi hitrejša kot v sezoni 2017, čeprav so lanski dirkalniki na skoraj vseh stezah dodobra premagali rekorde krogov.

Ta napoved temelji na prvih podatkih, ki jih je Pirelli zbral na testu novih pnevmatik po finalni dirki v Abu Dabiju. "V Abu Dabiju je bila Hypersoft zmes za 1,5 sekunde hitrejša od Ultrasoft zmesi lanske sezone," je za kolege iz Motorsport-Magazin.com povedal Mario Isola. Novo Hypersoft zmes pnevmatik Italijani v lanskem letu sploh niso imeli v svojem repertoarju. Če bo letos prišel v uporabo, bodo časi krogov padli že zaradi te zmesi. "K temu pa je potrebno še prišteti tudi morebitno agresivnejšo izbiro pnevmatik," še izda Isola.

Pirelli je na mnogih lanskih dirkah izbral prej konservativnejšo varianto, torej tršo zmes pnevmatik. S tem naj bi presegli čase krogov tudi na stezah, kjer ne bodo uporabili nove Hypersoft zmesi. Istočasno pa so se zmesi tudi rahlo spremenile, saj so vse zmesi sedaj za stopnjo mehkejše. Zaradi tega so kot rezervno zmes uvedli Superhard zmes.

"Letos moramo še upoštevati tudi razvoj dirkalnikov, kar običajno prinaša okrog sekundo. In tekom sezone ekipe najdejo še dodatno sekundo," verjame Isola. 2018 bo šele druga sezona relativno novega pravilnika, zaradi česar bodo prirastki na zmogljivosti dirkalnikov tendenčno večji kot na koncu periode pravilnika.

Vendar pa bo novi varnostni sistem Halo dirkalnike nekoliko upočasnil. Tukaj gre manj za aerodinamičen vpliv, ki se nahaja relativno v sprejemljivih okvirjih, veliko bolj bo tukaj vplivala teža sistema Halo. Najmanjša dovoljena teža se je v letošnjem letu iz 728 kilogramov zvišala na 733 kilogramov. In pet dodatnih kilogramov na vsaki stezi stane okrog dve desetinki sekunde. Na začetku sezone bodo nekatere ekipe težko dosegle najmanjšo predpisano težo. K temu pa je potrebno še dodati nekoliko višje težišče dirkalnika.

Kljub temu pa uvedba zaščitnega sistema Halo ne bo nažrla razvoja novih dirkalnikov. Zaradi tega se računa na vseh steza izboljšanje časa krogov. Napeto bo le v Monzi, kjer se je prednost nove generacije dirkalnikov pokazala v najmanjši meri. Zaradi deževnih kvalifikacij ni prišlo do novega rekorda kroga. V hitrostnem templju pa bi letos moral pasti rekord, ki ga je leta 2004 dosegel Juan-Pablo Montoya.

V lanskem letu smo bili prvič po desetletjih priča spremembi pravilnika, kjer so dirkalniki postali hitrejši in ne počasnejši. Pnevmatike so postale širše, da bi nudile večji mehanski oprijem, širši pa so postali tudi dirkalniki. Z novimi dimenzijami krilc in difuzorja, so dirkalniki generacije 2017 generirali bistveno več podtlaka. In to naj bi se v letošnji sezone še izboljšalo.                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
No, saj bo marec hitro tu, komaj čakamo.
9.1.2018 10:58:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija