Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pretežki dirkalniki sezone 2018?
Halo bo stal pol sekunde
Varnostni sistem Halo bo spremenil formulo ena. Ne samo optično, kajti vključno z vpetjem bo varnostni lok za zaščito glave dirkačev dirkalnik obtežil za dodatnih 14 kilogramov. Najmanjša dovoljena teža dirkalnika pa bo narasla le za šest kilogramov.
Bojan Vrbnjak
27. november 2017 | 11:34:02

Na prvem prostem treningu zadnjega dirkaškega konca tedna letošnje sezone v Abu Dabiju, so trije dirkači testiralo sistem Halo, ki bo v prihodnjem letu obvezen dodatek dirkalnikov formule ena -  Valtteri Bottas, Marcus Ericsson in Antonio Giovinazzi. Ekipa Haas F1 je bila prva, ki je ta sistem Halo aerodinamično polepšala. Prepričano smo lahko, da bomo v prihodnjem letu videvali še bolj dramatične izrastke.

Na zadnjem testu sistema Halo so ekipe na dirkalnike namestile veliko merilnih naprav, da bi s tem ugotovile učinke varnostnega loka na delovanje aerodinamike. Izstop iz kokpita z nameščenim sistemom Halo se je izkazal za nalogo umetnikov, ki se rešujejo zank, v katere so zavezani. Valtteri Bottas je na testu v četrtek v Mercedesovi garaži potreboval 9,59 sekunde, da je izstopil iz svojega delovnega mesta. V sezoni 2018 pa bo dovoljeno le sedem sekund. Dve sekundi več kot letos, a brez sistema Halo.

Toda sistem halo s seboj prinaša še veliko večjo težavo. Zaradi poostrenega testa obremenitve, bodo morale ekipe svoje kokpite in priključne točke za varnostni lok še bolj okrepiti. Šasija bo morala namreč prenesti vse obremenitve od zgoraj, s strani in od spredaj. To pa bo masivno poseglo v težo dirkalnika.

Po izračunih ekipe Force India, bosta sistem halo in njegove priključne točke dodatno prinesla okrog 14 kilogramov. Najmanjša teža dirkalnika v sezoni 2018 pa bo narasla le za šest kilogramov. S tem bo za mnoge ekipe v prihodnjem letu zelo težko doseči najmanjšo predpisano težo 734 kilogramov. Pomisleke, da bi lahko "žonglirali" z dodatnimi balasti, je večina inženirjev že opustila.

Izražajo namreč bojazen, da bo zaradi tega težko doseči želeno porazdelitev teže približno 45:55 odstotkov. "Imaš izbiro. Ali uporabiš dodaten balast in sprejmeš dejstvo, da si potem 6-8 kilogramov nad limitom. Ali pa spremeniš arhitekturo dirkalnika," pojasni Andy Green, tehnični direktor ekipe Force India. Z arhitekturo dirkalnika pa Britanec meni položaj prednjih koles, motorja in hladilnika.

Če bo medosna razdalja ostala enaka, potem bodo težje komponente v dirkalniku roma v sprednji del, ker bo sistem Halo porazdelitev teže pomaknil nazaj. "Neumno pa je dejstvo, da sploh še ne poznamo pnevmatike letnika 2018. Prvič jih bomo testirali šele sedaj, na testu v Abu Dabiju, torej po finalni dirki. Šele takrat lahko z gotovostjo povemo, kakšno porazdelitev teže sploh potrebujemo," doda Green.

Večja teža in posledice za aerodinamiko bosta imela vpliv na čase krogov. Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo dirkalniki letnika 2018 na začetku sezone počasnejši od letošnjih in to za okrog pol sekunde.              

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
marc.us
Namen tega članka pa je? Žal ne poznam celotne problematike in iz mojega zornega kota je precej premalo informacij, da bi si lahko ustvaril kakršnokoli sliko...
27.11.2017 18:07:14
newsman
@marc.us - bom urednika vprašal, če lahko objavimo še slikanice.. za boljše razumevanje...
28.11.2017 7:33:23
matt0
Milijoni vložkov, groovane gume ipd za upočasnitev prehitrih dirkalnikov. Čez desetletje spet milijoni za pohitritev polžov za dobesedno 2 sekundi na krog, zdaj pa še to sranje gor, pa smo spet nazaj. Če bo avto samo pol sekunde počasnejši, bo še dobro
28.11.2017 9:12:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija