EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Več prehitevanj
Liberty Media razmišlja o predelavi stez
Športni šef formule ena Ross Brawn in njegova ekipa so pričeli z analizo kvalitete dirkaške akcije. V fokusu se nahaja izbira linije v dvobojih in zvrst asfaltne površine.
Bojan Vrbnjak
22. november 2017 | 12:38:15

Športni šef formule ena Ross Brawn in Liberty Media razmišljajo o tem, da bi opravili gradbene ukrepe oziroma predelave na aktualnih dirkalnih stezah, da bi s tem poskrbeli za večje število prehitevalnih manevrov. Medtem ko bodo odgovorni preiskali morebitne aerodinamične spremembe na aktualnih dirkalnikih na njihov učinek, so si za nalogo zadali tudi to, da se podrobneje posvetijo tudi stezam. "lahko potrdim, da že potekajo pogovori z nekaterimi dirkališči. Pri tem pa gre za potencialne spremembe, ki naj bi izboljšale dirkanje."

V fokusu se nahaja obdelava preteklih let. Novi šefi kraljevega razreda motošporta želijo razumeti, v katerih časovnih obdobjih je prihajalo do večjega števila menjave mest in ali je bilo na nekaterih stezah neodvisno od pravilnika nudeno več akcije kot na drugih. "Vse z namenom, da se lahko to statistično analizira," poudarja Brawn, ki pa opozarja: "Toda biti moramo previdni, kajti ni nujno, da prehitevanje pomeni tudi dober šport. Premisliti moramo le o dveh dirkalnikih, ki se borita drug proti drugemu."

Če pri tem tisti, ki se v začetku dvoboja nahaja spredaj, tam tudi ostane, to ne pomeni, da ni napetosti v dvoboju. To pa seveda otežuje analizo. "Vsekakor je bolj kompleksna kot pa štetje prehitevalnih manevrov," se zaveda Brawn. Zaradi tega si pri Liberty Media ogledujejo, v kolikšnih primerih je bilo dirkačem v določenem času omogočeno, da vozijo po različnih linijah. "To je zelo pomembno za dober motošport," poudarja športni šef in svojo tezo pojasni v določenem primeru.

Če se neka tako imenovana lasnica (zelo ozek zavoj) pojavi na ozki ravnini in se konča v naslednji ozki ravnini, potem ni veliko prostora, da bi nek dirkač tekmeca napadel s poznejšim zaviranjem ali pa s hitrejšim pospeševanjem iz zavoja. Pri širši stezi pa bi se nudile možnosti, da taisti dirkač z drugo linijo prehiti tekmeca pred seboj. Za ponazoritev tega mehanizma je Brawn omenil oster zavoj dirkališča Hockenheimring, toda tudi kompleks zavojev lahko vodi do podobnih dvobojev. "Austin vsekakor spada med te steze," omeni Brawn.

Britanec pa omeni še nadaljnji vidik in sicer površino steze. Gre za tezo, ali so gladke površine, ki ne obrabljajo gum toliko kot grobe, škodljive za akcije na dirkah, ker proizvajajo manjšo obrabo in s tem manjšo razliko v zmogljivostih. Dirka za VN Rusije v Sočiju že lepa čas velja za dolgočasje formule ena. Vendar pa Ross Brawn poudarja, da so gradbene prenove na stezah le en korak na poti do boljše formule ena in ne predstavljajo zdravljenja v celoti. "V tem ne želim videti nobenega obliža za naše rane."                  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Mislim da bo Liberty, F1 zbanaliziral do skrajnosti in ustvaril neko fake prvenstvo tipa nascar ali wrestling...
22.11.2017 13:33:02
ripmork
Končno ima formulo ena v rokah nekdo, ki najprej naredi analizo in malo razmisli zadeve, preden na vrat na nos vpelje spremembe. Ni potrebno skrbet glede banalnosti - glede na to, da imamo VN Azerbajdžana in prehitevalne cone po dirkališčih z nekimi arbitrarnimi pravili, bo Liberty Media težko kaj pokvarila. Kvečjemu izboljšala.
22.11.2017 13:57:56
liferow
Jaj jaj, najbolj kar ubija ta šport je da je kao "ekipni". Dati dirkačem proste roke pri notranjih bojih in 5000EUR kazni za osebe na višjih položajih, ko zinejo da je dirkanje ekipni šport. Potem bo F1 zopet zanimiva.
22.11.2017 14:08:39
kimikaze
Tretji odstavek se mi zelo dopade
22.11.2017 17:04:38
andrej
pred kratkim sem pogledal povzetek sezone 2008. zelo zanimiva sezona, zdi se mi da so po tistem f1 dokončno uničili....
22.11.2017 17:23:54
matt0
liferow, f1 ni bila nikoli nič drugega kot ekipni šport. pred tem pa še reklama, tako da nevem, zakaj bi dajal kazni tistim, ki so tam da služijo
22.11.2017 17:48:34
liferow
matt0 motošport ne spada pod ekipne športe.
22.11.2017 21:36:08
matt0
vprašaj ekipe, ki tam vsako leto zapravljajo milijone. menda ne zaradi vettla in hamiltona
22.11.2017 21:51:43
tilinho20
Naslov je malce zavajajoč. Ko prebereš, dobiš negativno sliko pred seboj, ko pa prebereš celotno novico, pa dejansko imaš lahko nekaj optimizma za naprej.
22.11.2017 23:24:13
HondaAcura
Naj ukinejo potem sparanje če hočejo dirkanje. DRS naj spremenijo. Naj bo v pomoč da se približajo pred seboj dirkalniku in potem naj dirkata na nož. Al pa naj ukinejo to umetno prehitevanje. Gume naj dajo da držijo takšen stil dirkanja in zmanjšajo te zmesi ne pa da mamo sedem vrst gum kot da to koga zanima. Sej zato pa tudi ni zanimiva formula ker sparajo vsepovsod kjer ni treba.
22.11.2017 23:47:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija