EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Bernie Ecclestone
Kritičen do novih motorjev 2021
Nekdanji prvi mož formule ena Bernie Ecclestone je kritičen do novega pravilnika motorjev, ki naj bi nastopil od leta 2021 naprej. Kako je Britanec naenkrat zadovoljen z aktualnimi motorji in kaj vse ga moti?
Bojan Vrbnjak
21. november 2017 | 9:35:36

Kako drag bo novi pravilnik motorjev, ki bo nastopil od leta 2021 naprej? Vprašanje, ki tačas buri duhove v kraljevem razredu motošporta. Nekdanji prvi mož formule ena Bernie Ecclestone se je v pogovoru za kolege iz Motorsport-Total.com kritično odzval na novi pravilnik in pravi, da bo sprememba pogonskega agregata v formuli ena vodila do nepotrebnih stroškov.

"Problem je ta, da se je že za te preklete motorje porabilo pravo bogastvo. Kdo bo sedaj znova šel do upravnih odborov in prosil za dodatna sredstva, s katerimi bi ponovno modificirali motorje?", pove Britanec in s tem pojasni, zakaj si želijo proizvajalci najraje ostati pri aktualnih pogonskih enotah.

In kakšen bi bil njegov pristop? "Odkrito povedano menim, da bi morali narediti nekaj povsem drugega ali pa ostati pri tem, kar imamo," meni dolgoletni kritik aktualnih pogonskih enot in doda, na načrtovane spremembe ne bodo upravičile nastalih stroškov.

Britanec meni, da bi morali namesto tega storiti to, kar so že pred tremi leti dorekli s šefom FIA Jeanom Todtom. "In to pomeni višji pretok goriva, več bencina v rezervoarjih in višje vrtljaje motorjev – za okrog 2000 na minuto. Več ne bi bilo potrebno." Sedaj sta FIA in Liberty Media predlagala, da bi pogonske enote vrtele 3000 vrtljajev na minuto več kot sedaj, ker bi s tem izboljšali zvok motorjev. Poleg tega naj bi poleg odprave enote MGU-H standardizirali baterije in dele elektronike.

Ferrari se je že ostro odzval na to, da bo s tem srce dirkalnika formule ena poenoteno. Istočasno pa proizvajalci izražajo bojazen glede enormnih stroškov, ker se bodo nahajali pred povsem novo konstrukcijo motorja. Vse to pa zveni dokaj nenavadno, saj proizvajalci po odpravi tako imenovanih žetonov tako ali tako vsako leto - v veliki meri -  na novo razvijajo svoje pogonske agregate.

Ecclestone pa namesto tega zahteva, da bi morali za prave odločitve pogledati oziroma iskati primere iz preteklosti. "Premisliti bi morali, kdaj je bila formula ena popularna. Poiščimo takratne knjige pravil in naredimo formulo ena znova takšno kot je takrat bila." Kljub temu pa je Britanec mnenja, da je aktualna formula ena vsekakor atraktivna. "Dirke so dobre, boljše kot je to bil primer prej. Sedaj smo štiri leta čakali na to, kajti nekoliko je enostavneje, če smo priča večji konkurenčnosti. Tudi Ferrari se je prebudil."

Kljub temu – kako ne – je Ecclestone kritičen do svojih naslednikov iz Liberty Medie. Ameriški medijski koncern je šele pred kratkim objavil, da so v prvem letu v primerjavi z Ecclestoneom v formuli ena prigospodarili izgubo, kar se je odrazilo tudi na prihodkih ekip.

O izjavi novega šefa formule ena Chase Careya, da je njihov cilj večje število dirk v ZDA, se Ecclestone le hudomušno nasmehne. "Želim videti, kako jim bo uspelo izpeljati več dirk v Ameriki. Ker jim očitno ne gre za denar, je to mogoče izvedljivo. Če pa želiš zaslužiti denar, potem tega ne smeš storiti. Zaradi tega sem jaz formulo ena širil v smeri vzhoda."         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Ma saj ima po svoje celo prav. Standardizacija ne krepi razvoja. Nadgraditve sedanjih motorjev bi zopet dodala bencina na ogenj, pa stroški ne bi bili visoki.
21.11.2017 12:15:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija