EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Stališče FIA o kazni Verstappna
Soglasna odločitev
Direktor dirk formule ena Charlie Whiting je pojasnil, zakaj je izrečena kazen zoper Maxa Verstappna na dirki za VN ZDA pravilna. Šlo je za soglasno, 4:0, odločitev komisarjev dirke.
Bojan Vrbnjak
27. oktober 2017 | 8:57:27

Čeprav je gotovo, da si bo Lewis Hamilton na nedeljski dirki za VN Mehike privozil svoj četrti naslov svetovnega prvaka, pa udarne vesti medijev še naprej polni Max Verstappen. Bolje rečeno njegova kazen, ki jo je za nepravilno prehitevanje Kimija Raikkonena prejel na zadnji dirki v Austinu. Zaradi tega je izgubil tretje mesto in sledilo je verbalno blatenje komisarjev dirk s strani mladega Nizozemca in njegovega očeta Josa. Tudi nekateri strokovnjaki so se kritično odzvali na to kazen.

Iz tega razloga je bila FIA sedaj v Mehiki prisiljena, da pojasni odločitev svojih komisarjev. Oglasil se je sam direktor dirk FIA Charlie Whiting, ki je predstavnikom medijev še enkrat pokazal vse posnetke sporne scene in jih primerjal tudi z drugimi iz te dirke. Whiting je kategorično zanikal argument kritikov, da komisarji sprejemajo nedosledne odločitve in da nimajo enakih pravil za vse prekrške. Na internetu so krožili mnogi posnetki, na katerih je bilo videti številne dirkače, ki so prav tako zapustili stezo, toda kazni niso prejeli.

"Zapuščanje steze ni noben prekršek," je bil jasen Whiting. "V odgovarjajočem členu pravilnika pa stoji, da moraš tekmecu vrniti mesto, če si z zapuščanjem steze pridobil prednost. Drži, da smo bili priča številnim takšnim scenam, toda obstajal je le en samcat primer, v katerem si je dirkač pridobil prednost in ta je bil zaradi tega dejanja tudi kaznovan." Toda za začetku se je porajalo vprašanje, ali si je Verstappen z zapuščanjem steze sploh pridobil prednost. FIA je tukaj soglasna in trdi, da je bilo temu tako. Komisarji so sprejeli soglasno odločitev, zaradi tega je prišlo do hitrega zaključka in sodbe. "Situacija je bila povsem jasna," tako Whiting.

Iz perspektive zadka dirkalnika Kimija Raikkonena lahko jasno spoznamo, kako daleč je Verstappen zapustil stezo. "Komisarji so menili, da si je s tem pridobil prednost, saj je občutno zapustil stezo in prehitel nasprotnika. Ob vstopu v zavoj je bil Verstappen v višini zadnje osi Raikkonena, potem pa je bil spredaj. Zaradi tega je bila odločitev iz tehničnega vidika enostavna, ne pa iz vidika čustev." Analiza mini sektorjev pa je pokazala, da si Verstappen, gledano in vidika časa, ni pridobil prednosti. Vendar pa to v konkretnem primeru ni bilo merilo. Te primerjave so uporabne le pri prekrških na kvalifikacijah.

Argument Verstappna, da je s tem odhodom s steze želel preprečiti trčenje s Kimijem Raikkonenom, Whiting nikakor ne sprejema. "Sprva je tudi zame kazalo tako, kot da bi želel Kimi zapeljati na notranjo stran. Pripelješ po zunanji strani in v zavoj 17 običajno vstopiš po notranji strani. Toda med Kimijem in Maxom je bila večja razdalja. Menim, da Kimi Maxu ni zaprl vrata. Izbral je linijo, za katero je Max mislil, da bo njegova."

Pri tem je še zanimivo, da Whiting sprva sploh ni videl tega pripetljaja. Šele komisarji so mu poročali o tem, nakar jim je Whiting naročil, da raziščejo ta sporni primer. "Takšno ravnanje pa ni nobena redkost," meni Whiting. Da je bila ta sporna scena ocenjena brez zaslišanj, Whiting meni, da to ne predstavlja nobene težave. "Če bi bila sporna, bi si komisarji zagotovo vzeli dovolj časa in poslušali mnenja vpletenih." Verstappen je imel med drugim še možnost, da se ogne kazni. Če bi še pred prečkanjem ciljne črte vrnil mesto Kimiju Raikkonenu, bi se ognil kazni in tudi kazenski točki, ki jo je prejel za svoje ravnanje.

V Mehiki so na stezi opravili določene spremembe, kar smo že poročali. Med prvim in drugim zavojem ter med drugim in tretjim, se nahaja dva metra dolgi in pet centimetrov visok robnik. "Vendar pa to ni nobena reakcija na dirko v ZDA," zagotavlja Whiting. Na lanski dirki smo bili namreč priča številnim razpravam o mejah steze in od takrat naprej so varuhi pravil delali na boljši rešitvi. "Sedaj bomo iskali rešitve tudi za prihodnjo dirko v Austinu," še obljublja Whiting.                     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
nimam_pojma
"Argument Verstappna, da je s tem odhodom s steze želel preprečiti trčenje s Kimijem Raikkonenom". To je še večji bull-shi*, kot pa to, da so Verstappnu odvzeli mesto. Če se je tu želel izogniti trčenju naj argumentira vsa svoja trčenja v zadnjih 3 sezonah (predvsem prvi ovinki), kjer so bili dirkalniki 715x bolj skupaj. Torej se takrat ni poskušal izogniti trčenju?
27.10.2017 11:26:13
trzo
Ja, ja,.....bla,bla,bla,bla.......
27.10.2017 12:33:40
ripmork
“Playstation generacija” je preskočila obdobje peščenih izletnih con, pa jim pravila niso čisto jasna,... jih bodo pač kazni izučile.
27.10.2017 12:48:04
hubertfast
Moje osebno mnenje je, da če so štirje bili soglasni, da bo že nekaj na temu, da je pridobil nekaj prednosti s tem, ko je prekoračil belo črto.
27.10.2017 13:51:12
matjazh
tudi grosejan je za ta menever dobil kazen takrat....pa si je pot podaljšal in ne skrajšal....popolnoma pravilna odločitev https://www.youtube.com/watch?v=FmZ9oKXXHHQ
27.10.2017 23:25:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija