EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   FIA spremenila svojo politiko
Tehnični triki na robu pravilnika
V letošnji sezoni so varuhi pravil ujeli že več ekip, ki so se s svojimi tehničnimi triki in novostmi pomikali v sivi coni oziroma zunanjem robu pravilnika. Namesto da bi, kot je to bil primer prej, FIA izrekala kazni, so odgovorni krovne organizacije kršitelje opozorili, da naj v najkrajšem času svoje iznajdbe popravijo – tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
11. avgust 2017 | 8:50:22

Kdaj je bila nazadnje neka ekipe zaradi kršitve pravilnika diskvalificirana ali pa kaznovana s pribitkom mest? Saj ni tako daleč nazaj. Spomnimo se Red Bulla v Abu Dhabiju leta 2014, ko sta morala oba njihova dirkalnika dirko pričeti iz boksov, ker se je prednje krilce oziroma elementi krilca dirkalnikov rdečih bikov preveč upogibalo. Red Bull se je takrat zares obnašal predrzno. Kajti premična letev za tako imenovane Flaps sploh ni bila iz kovine, temveč iz gume, v katero je bila vgrajena vzmet. FIA je postala pozorna na posnetke kamere, skrite v nosu dirkalnika in je posledično s tem tudi ukrepala. Danes so glavni informanti večinoma iz taborov tekmecev, ki varuhom pravil posredujejo odločilne dokaze. Ali pa gre lobistična dela določenih moštev.

Ferrari je krovno organizacijo FIA v zimskem času opozoril na omreženo šasijo. Njen obstoj je bil poznan, ne pa njeno dejansko delovanje. Ko si je FIA to podrobno ogledala, je definirala natančne odgovarjajoče paragrafe. S posledicami za Mercedes in Red Bull. Tekom sezone se je nadaljevalo v enakem stilu. Mercedes, Ferrari in Red Bull so prežali drug na drugega, vedno v strahu, da bi lahko drug našel nek trik, ki ga sami še ne poznajo. Ker so se inženirji okrepljeno gibali v sivih conah pravilnika, so imeli tako imenovani žvižgači polne roke dela.

Red Bull je že na začetku sezone opozarjal, da določeni proizvajalci motorjev mešajo olje v gorivo, da bi si s tem povečali zmogljivost svojih pogonskih enot. FIA je zatem proizvajalcem sporočila, da želijo mejo porabe olje iz 1,2 litra na 100 kilometrov znotraj enega leta znižati na 0,6 litra. Toda potem so v Montrealu ujeli enega proizvajalca, ki je prekoračil to mejno vrednost. Domnevamo, da je v tem primeru šlo za Ferrari. Iz tega razloga so poostrili smernice. Poraba preko 1,2 litra na 100 kilometrov bo kaznovana. Po poletnem premoru lahko vsak novi motor porabi le 0,9 litra  olja na 100 kilometrov in od sezone 2018 naprej le še 0,6 litra. Poleg tega bo FIA septembra natanko specificirala motorno olje. Potem bodo tudi izginili določeni aditivi, kateri ne bodo imeli več kaj iskati v prostoru izgorevanja.

Že v tem primeru se je pokazalo, da FIA daje prednost milejšim ukrepom in da ne postopa striktno po zakonu. Takšno ravnanje smo lahko opazili tudi v Šanghaju, ko so se določene ekipe pritožile, da se pri nekaterih dirkalnikih dno dirkalnika ob straneh preveč upogiba navzdol, zadnje krilce se je ukrivljalo nazaj in da naj bi tako imenovana plavut skupaj s T-krilcem v vetru plapolala kot zastava. Potem ko se je pri Mercedesu kar dvakrat odtrgalo T-krilce, je FIA sprejela nove smernice za upogljivost plavuti in teh mini krilc. Od dirke v Španiji pa je ta smernica postala zakon.

V Bakuju so tehnični komisarji FIA Ferrariju pokazali rdeči karton. Usmerjevalnik zraka skozi prednjo os se je pri rdečem dirkalniku na ravnini prevejano zaprl, da bi s tem zmanjšali zračni upor in posledično s tem zvišali najvišjo hitrost. Ta tehnični trik spada v kategorijo pomičnih aerodinamičnih pripomočkov, ki so nedovoljeni. Ferrari je moral opraviti popravke. In kako je FIA to sploh izvedela? Dva tekmeca sta namreč varuhom pravil dostavila fotografske dokaze.

Na dirki za VN Azerbajdžana so namigi določenih ekip vodili do nadaljnjega odkritja. Pri večini najboljših petih ekip, katerih dirkalniki so opremljeni s hidravlično šasijo, naj bi predgrevali aktuatorje (ki signale krmilne enote spremenijo v delovanje), da bi s tem hidravlično olje spravili na temperaturo delovanja. To naj bi zagotavljalo konstanten odmik dirkalnika od tal. Ta praksa je bila seveda prepovedana. Ali nekatere ekipe na temperaturo hidravličnega olja - s premeteno namestitvijo regulatorja v ohišju menjalnika – vplivajo "slučajno", to nikoli ni bilo pojasnjeno. To tudi ni kaznivo, kvečjemu pametna rešitev. "Ekipam ne moremo predpisovati, kje namestijo določene dele v svojem dirkalniku," je z obžalovanjem povedal nek predstavnik krovne organizacije FIA.

Ker je prihajalo do nenehnih pritožb in namigov zaradi dna dirkalnika, je FIA v Avstriji uvedla novi obremenitveni test. Sedaj lahko komisarji dno dirkalnika merijo na poljubnih mestih in ne več le tam, kjer je bilo pred tem določeno. To seveda inženirjem ekip močno zoži prostor za morebitne tehnične trike. Poleg tega je FIA na različnih mestih dna dirkalnika obesila uteži teže dveh kilogramov. Ta del dna, na katerem visi ta utež, se lahko maksimalni upogne za en milimeter. Takrat so ujeli pet kršiteljev. Tehnični strokovnjaki FIA so takrat napovedali, da bo ta težava rešena do dirke za VN Velike Britanije.

Red Bull je bil ponovno ujet s prednjim krilcem. Lahko trdimo, da gre tukaj za njihovo trajno temo. Končna plošča dirkalnika RB13 je namreč od ločena preostanka krilca. V stoječem stanju je ta konstrukcija stabilna, toda pri določeni obremenitvi se ta konča plošča skupaj s tako imenovanimi Flaps upogne nazaj. To seveda na ravninah generira višjo končno hitrost. FIA je po dirki v Silverstoneu Red Bull udarila po prstih in na Hungaroringu smo že lahko opazili ojačitev tega spornega dela. Toda pri Mercedesu s tem niso bili zadovoljni, saj so se po prvem prostem treningu pritoževali, da se Red Bullovo krilce še vedno preveč upogiba. Red Bull je moral še enkrat opraviti popravek in do sobote so bili vsi zadovoljni.

Politika dolge vrvice krovne organizacije FIA je pri velikih ekipah naletela na odobravanje. Lahko namreč še naprej eksperimentirajo na robu pravilnika, brez da bi zaradi tega bili diskvalificirani. Manjše ekipe pa s takšnim postopanjem varuhov pravil seveda nikakor niso zadovoljne, ker namreč nimajo sredstev, da bi lahko na svoje dirkalnike namestile tvegane tehnične trike, vedno v strahu, da bodo potem pristali v zaboju za smeti.                                     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
S kakšnimi bedarijami se ukvarjajo. Pravilo bi moralo biti samo zunanje mere. Kaj je vmes, pa nobenega ne briga.
11.8.2017 10:28:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija