EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Razlog slabše forme Red Bulla
Hudobni vetrovnik
Red Bull je v prvi polovici letošnje sezone doživel vse prej kot uspeh in za uspeha vajeno ekipo je to veliko razočaranje. Šef ekipe Christian Horner je pojasnil razloge, ki tičijo v težavah z vetrovnikom in časovnih skrbeh.
Bojan Vrbnjak
10. avgust 2017 | 12:58:18

Pravzaprav so se pri Red Bullu v letošnji sezoni, s pomočjo novega pravilnika, želeli boriti za naslov prvaka, toda njihova bilanca prve polovice sezone je dokaj skromna. Sicer so v Bakuju presenetljivo osvojili zmago, toda njihov zaostanek je velik, kajti s 184 osvojenimi točkami na svojem računi krepko zaostajajo za Mercedesom, ki jih je zbral skoraj dvakrat toliko (357 točk). Tudi pri dirkačih sta Ricciardo in Verstappen brez možnosti. Seveda bi lahko za takšno stanje krivili številne odstope – Red Bull jih ima osem, Ferrari in Mercedes pa po enega -, toda red Bull tudi v pogledu zmogljivosti ne more držati koraka s tekmecema na vrhu.

Toda ekipa je v podrejen položaj padla že na začetku sezone, krivda pa tiči v težavah v korelaciji med vetrovnikom in dejanskim stanjem na stezi. "Naši sistemi se niso ujemali s tem, kar smo videli na stezi. Šele v okviru dirkaškega konca tedna v Avstraliji smo izvedeli, kje se nahaja naša težava," pojasni Horner. Toda pred tem je to bila velika uganka. "Velikost modela in pnevmatike sta nam dobavljala nekaj napačnih rezultatov, čeprav je bilo to pred tem dokaj zanesljivo. Toda nenadoma smo bili priča odstopanju med stezo, vetrovnikom in CFD tehnologijo."

Nekateri so bili mnenja, da so težave Red Bulla povezane s prepovedjo tako imenovane "čudežne šasije", toda ekipa je to nenehno zanikala. Namesto tega so se morali na testiranjih nenadoma ukvarjati z drugimi težavami. V prvem tedni testiranj pred sezono, težave iz vetrovnika še niso bile opazne, toda v drugem tednu je slika že postala veliko bolj jasna.

Tam so prepozno spoznali odstopanja do pričakovanj iz simulacijskih modelov, vetrovnika in CFD tehnologije, zaradi česar niso mogli pravočasno reagirati. "To nas je stalo približno dobra dva meseca časa. Delamo s polno paro, da bi nadoknadili ta izgubljeni čas. Toda težava je v tem, da tekmeci ne mirujejo," tako Horner. In tako so prve dirke sezone za Red Bull potekale pod motom omilitev škode. Red Bull je, v nasprotju z lastno filozofijo, dirkal z manj podtlaka, kar je bila posledica omenjenih težav. Na Kitajskem so na podlagi okoliščin na dirki osvojili tretje in četrto mesto, drugače pa višje od petega mesta ni šlo. Šele na uvodni evropski dirki v Barceloni je bilo boljše. "Tam smo lahko videli dober napredek," poudari Horner.

Danielu Ricciardu je od dirke za VN Španije uspelo petkrat zapored osvojiti stopničke in tudi Max Verstappen je kazal znake prebliskov, kot na primer v Montrealu, toda večinoma se je ubadal s smolo. Osnovni koncept dirkalnika Red Bull ni spreminjal, sprememba je doletela smer nadaljnjega razvijanja. "Od takrat naprej je dirkalnik postal postopoma zmogljivejši," podčrta šef ekipe. Po besedah Hornerja pa je tudi Renault v tem času našel nekaj desetin sekunde, čeprav do obljubljene izboljšave, napovedane za Kanado, ni prišlo. "Renault se verjetno nahaja za lastnimi cilji, toda trdo delajo, da nadoknadijo zaostanek," doda Horner, ki pa dobro ve, da tudi Mercedes in Ferrari s polno paro razvijata naprej.

Zato se bo pokazalo, česar bo red Bull sposoben doseči po poletnem premoru. Naslednji dve stezi v Spaju in Monzi nista ravno pisani na kožo dirkalniku RB13, kljub temu pa Horner upa na konkurenčno drugo polovico sezone. Kljub brezizglednosti pa Red Bull letošnje sezone ne želi odpisati: "Naša mentaliteta je ta, da še naprej pritiskamo na vso moč, vseeno kaj kaže razpredelnica. Kajti nenehno se učiš. Pravilni bo ostal enak, zaradi česar lahko vsa spoznanja na prihodnjih dirkah koristimo za dirkalnik RB14," še zaključi Horner.               

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija