EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Direndaj in podtikanja okrog Ferrarija
Moštveni ukaz, favoriziranje s strani Pirellija?
Ali je Ferrari v Monaku žrtvoval zmago Kimija Raikkonena v korist Vettla in mu s tem povečal možnosti za osvajanje naslova? In ali Pirelli za Ferrari izdeluje posebne pnevmatike? Dve vprašanji, ki zahtevata odgovora.
Bojan Vrbnjak
30. maj 2017 | 13:19:57

Po dirki v Monaku smo bili v paddocku priča najbolj vročemu vprašanju: Ali je nemara Ferrari žrtvoval potencialno zmago Kimija Raikkonena v korist Sebastiana Vettla in njegovi možnosti osvajanja letošnjega naslova? Nihče ne more tako iz prve trditi ali modrovati, da je strategija postankov pri Ferrariju koristila Vettlu. Ko je bil vodilni Raikkonen poklican na menjavo koles, je imel Nemec prosto pot. Njegovi skorajda senzacionalni krogi, ki so sledili, so bili dovolj, da je na vrhu ostal tudi po lastnem postanku.

Kimi, tako argumentacija Ferrari, je bil poklican v bokse, da bi zmanjšali grožnjo s strani Valtterija Bottasa, ki se je nahajal na tretjem mestu. Ferrari je reagiral na postanek Finca v srebrni puščici. Toda ekipi iz Maranella je moralo biti tudi jasno, da bi lahko Kimi zatem obstal v prometu. To, skupaj z omenjenimi zelo hitrimi krogi Vettla, je bilo dovolj, da je Finec izgubil vodstvo. Njegov obraz po dirki je povedal vse.

Ponovimo vprašanje: Je Ferrari uporabil moštveni ukaz ali ne? Šef ekipe Maurizio Arrivabene je po dirki povedal kratko in jasno: "Nismo uporabili moštvenega ukaza in basta!" Italijan pa v isti sapi poudari: "Vettel je bil na obrabljenih pnevmatikah neverjetno hiter, imel je tudi neverjeten dirkalnik."

Kdo je v Monte Carlu Ferrariju očital, da so odgovorni vplivali na rezultat, ta pozablja, da je bil Vettel bistveno hitrejši dirkač ekipe iz Maranella, Raikkonen mu ni mogel slediti. V pogledu konstruktorskega prvenstva ne igra nobene vloge, kdo od njiju bi prišel kot prvi v cilj. V pogledu dirkaškega prvenstva pa vsekakor. Seveda je bil vrstni red Vettel pred Raikkonenom boljši rezultat, toda nihče ne more trditi, da je bila zmaga Vettlu podarjena.

Arrivabene še doda: "Kimi ne dirka za Ferrari, da bi enostavno prispeval dobre rezultate. Seveda želi tudi sam zmagati na dirki. Oba sta opravila izjemno dirko. Toda še enkrat ponavljam, Ferrari ne uporablja moštvenih ukazov, dirkača imata proste roke." Mnogi pa so očitali kritikom Ferrarija in morebitnega moštvenega kolega, kako to, da niso bili glasni, ko je moral Bottas v Barceloni kar dvakrat naprej spustiti moštvenega kolega Hamiltona, povrhu pa zadrževati občutno hitrejšega Vettla.

Druga vroča, še bolj vroča govorica iz Monaka: Ni samo kristalno jasno, da je Ferrari za letošnjo sezono izdelal vrhunski dirkalnik. Vettel in Raikkonen imata očitno bistveno lažje delo, da pnevmatike držita v optimalnem temperaturnem oknu, kar pa dirkača Mercedesa zase ne moreta trditi. Lewis Hamilton je po Sočiju tukaj v Monaku doživel že drugi dirkaški konec tedna, v katerem mu ni uspelo doseči optimalnega delovanja pnevmatik. Predvsem ultra mehke zmesi.

To je nekatere v paddocku Monaka vodilo do podtikanja: Ali so nove Pirellijeve pnevmatike izdelane po meri Ferrarija? Šef ekipe Mercedes, Toto Wolff, to kategorično zanika: "Ferrariju pač bolje uspeva pnevmatike spraviti do optimalnega delovanja, nam tačas še ne. In če to zmorejo oni, potem mora to uspeti tudi nam."

In kaj pravi Pirelli o tej govorici glede morebitnega favoriziranja ekipe Ferrari? Glavni šef italijanskega proizvajalca Marco Tronchetti Provera je za radijsko postajo GR Parlamento povedal: "Vse skupaj je zelo enostavno – pnevmatike so za vse enake. Mercedes je v preteklih letih slavil velike uspehe, sedaj pač čutijo majhen upor s strani Ferrarija. Ampak prepričan sem, da bodo kmalu rešili težavo in zmagovali. Razlog za dobre rezultate Ferrarija pa je v tem, da so za letošnjo sezono izdelali sijajen dirkalnik. Mogoče je njihov napredek presenetil določene ljudi, prav bi bilo, da jim oddamo priznanje za dobro delo." In Proveri sploh ni bilo potrebo omenjati podtikanja, kajti pri njih nobena ekipa ne uživa favoriziranja oziroma protekcije.

Kajti to ne bi imelo nobenega smisla. Pirelli namreč edini dobavlja pnevmatike v formulo ena in bo tako ali tako svetovni prvak, neglede na katerem dirkalniku se znajdejo njegovi produkti. Na drugi strani pa so pnevmatike na licu mesta, torej na dirkališču izžrebane in ne ciljno dodeljene. Podatke o razvoju pnevmatik letnika 2017 pa so dobile vse ekipe in so javni. Podtikanje, da bi bil Ferrari favoriziran, ob natančnem pogledu ne zdrži vode.

Česar pa ni mogoče kar tako zavreči, pa je dejstvo, da se je Sebastian Vettel vedno javil kot prvi, ko je šlo za testiranje pnevmatik Pirellija. Tukaj Provera dodaja: "Sebastian Vettel je svoje delo opravljal neverjetno resno in je bil vedno na razpolago, ko je šlo za razvijanje pnevmatik sezone 2017. Drugi niso bili tako pogosto na razpolago."

In Provera potrdi tisto, kar je nekdanji dirkač Ferrarija Stefan Johansson vedel že veliko prej: "Pozno poleti lanskega leta sem napovedal, da stavim na to, da bo to še kako koristilo, kako Sebastian Vettel prizadevno opravlja testno delo s Pirellijem. Bil je edini vrhunski dirkač, ki se je angažiral na takšen način. Bil sem prepričan, da se bo to izplačalo tako za Vettla kot tudi za Ferrari in ravno na to kaže sedaj."

Johansson nadaljuje: "Težko razumem, zakaj drugi dirkači niso izkoristili te priložnosti. Če obstaja enostavna bližnjica do boljših časov krogov, potem samo preko pnevmatik. Bolje razumeš njihovo obnašanje, boljše je zate. Še bolj pa je koristno, če imaš, tako kot Vettel, celo vpliv na razvoj. Vedno znova moram poudarjati, da je bil to tudi eden izmed razlogov dominance Michaela Schumacherja s Ferrarijem. Michael je z Bridgestonovimi pnevmatikami dirkal noč in dan in na koncu je iz japonske tovarne prišel produkt, ki mu je bil pisan na kožo."

Šved pa še na koncu doda: "Jasno, da ima vsak proizvajalec pnevmatik svojo lastno filozofijo, kako bodo izdelovali pnevmatike za dirkanje. Toda, če lahko kot dirkač vplivaš na razvoj, potem pride do ogromne razlike. Večje imaš izkušnje s pnevmatikami, pomeni, da lahko v zavoje zapelješ z večjim zaupanjem in da lahko dirkaš nekoliko bolj agresivno kot tvoji tekmeci. Razlike so lahko sicer majhne, toda v moderni formuli ena so nianse tiste, ki odločajo o tem, ali neka ekipa zmaga ali izgubi. Trdim, da je za Vettla to dobro, za vse druge pa lahko rečem, da je sramotno, ker niso bili voljni delati malo več kot običajno." Tukaj bi lahko v prvi vrsti pokazali na Hamiltona, ki so mu že obvezna testiranja preveč, kaj šele da bi opravljal delo za dobavitelja pnevmatik.              

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
cosword99
No pa takoj po ferrariju udarjat ker je začel zmagovat. Kere glupe fore. Aja pa tudi če je izdal moštveni ukaz ima pravico ker so onlastniki teh dirkalnikov in šefi dirkačev in če oni izdajo ukaz da se zaletijo pol nej se, sej je ferrarijev denar in oni že vejo kako in kaj. Forza Ferrari!!!!!!!!!!!!!
30.5.2017 17:28:50
matjazx
Do sedaj so bili hudo očitni, ko je šlo za ukaz. Tole je bilo bolj slučajno, jim pa gre seveda na roko.
30.5.2017 17:53:55
raptile
Kimi je imel 30 krogov časa da si naredi lepo prednost pa je ni. Morda vettel ni hotel riskirat in se je lepo "fjakal" za njim ter upal da ga bo prehitel med postanki. Se mu je kot zgleda obrestaovalo in si zlahka nabral lepo prednost mislim da celo več kot 10 sekund
30.5.2017 21:04:29
abt
Kimi je največ sam kriv da ni zmagal,imel je dost casa na zacetku dirke da bi naredil razliko,tak je pa samo oviral vettla... ce bi bil vettel ze od štarta na prvem mestu bi mu do postankov pobegnil vsaj na 10-15 sekund,kar je dokazal ko je najhitrejse case zacel postavljat z 38 krogov starimi gumami,in po menjavi ko mu je v nekaj krogih pobegnil na 13 sekund....
31.5.2017 7:02:37
hubertfast
Abt ima čisto prav. Kimi nima race pacea enakovrednega Vettlu. Ima ga recimo samo še Hamilton ter Alonso.
31.5.2017 11:11:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija