EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Mercedes proti Ferrariju
Kdo bo dobil dirko razvoja?
Barcelona je vsako leto kraj velikih izboljšav in letošnji dvoboj se imenuje Ferrari proti Mercedesu. Kdo je opravil boljše delo in katere izboljšave so padle na plodna tla? Tako se sprašujejo kolegi iz Motorsport-Magazin.com.
Bojan Vrbnjak
17. maj 2017 | 9:19:03

Svet motošporta je z napetostjo čakal na dirko za VN Španije. Kajti za dirko v Barceloni so vse ekipe obljubljale večje izboljšave na svojih dirkalnikih. Seveda so obstajale tudi določene težave, ekipa Sauber je morala svoj večji paket izboljšav prestaviti na naslednjo dirko v Monaku, moštvo Haas je dele za drugi dirkalnik dobilo šele v soboto. Toda pri obeh trenutno najboljših ekipah Mercedes in Ferrari so novi deli prišli pravočasno.

Gledano iz optičnega vidika je bilo jasno, kdo je dobil dirko izboljšav, to je nedvomno Mercedes. Njihov dirkalnik je presenetil vse prisotne, kajti srebrne puščice so se v Španiji pojavile skorajda s svojo B-specifikacijo. Povsem drugače je bilo pri Ferrariju, kjer je njihov dirkalnik doživel spremembe le na nekaterih detajlih.

Pri Mercedesu so si inženirji dovolili, da predelajo celotni prednji del dirkalnika. Nos je bil ožji, tako da so morali pred tem opraviti celo tako imenovani Crash-test. K temu je potrebno dodati še spektakularen usmerjevalnik zraka, ki je bil nameščen ob straneh nosu dirkalnika in je vodil do spodnje strani. Nekateri so to poimenovali Batwing, spet drugi pa snežni plug. Gledano iz optičnega vidika ta novost ni ravno lična.

Mercedes se je lotil izboljšav tudi v najmanjših detajlih. Opravili so namreč tudi spremembo na držalu kamere, ki je letos močno omejeno, toda inženirji iz Brackleya so to opravili v skladu s pravilnikom. Tako imenovani Bargeboards so dobili dodatne elemente, sedaj imajo usmerjevalnike na usmerjevalnikih. Poleg tega pa je dirkalnik dobil še novi mini element na dnu dirkalnika in novi, tako imenovani Monkey-Seat na zadku.

In kaj so storili pri Ferrariju? V primerjavi z Mercedesom, je Ferrari z novostmi, gledano seveda iz optičnega vidika, nekoliko razočaral. Italijani so v Barcelono pripeljali le detajlne izboljšave. Na njihovem dirkalniku tako imenovani Bargeboards v novi verziji niso več enodelni, saj so dobili dve večji zarezi. Poleg tega so inženirji iz Maranella strukturo zadka podaljšali navzgor. Majhen odvodnik sedaj izpušne pline usmerja navzgor.

Najbolj vpadljiva sprememba pa je bila pri Ferrariju vidna na nič kaj lepem mestu. Do sedaj relativno preprosto T-krilce so zamenjali z obliko obešalnika. To je kot prvi pokazal McLaren, ekipa Sauber je kot prva kopirala njihovo idejo, sedaj se jim je pridružil še Ferrari. Vendar so Italijani horizontalne elemente oblikovali nekoliko bolj kočljivo in jih razdelili na tri dele.

Pri motorjih pa je tako: Mercedes je z uvedbo novih motorjev čakal do Barcelone. To je aktualnim svetovnim prvakom omogočilo, da v Španijo pripeljejo novo verzijo pogonske enote. Pri Mercedesu pravijo, da gre tukaj le za izboljšavo, povezano z zanesljivostjo, toda šef ekipe Toto Wolff je bil nekoliko v zadregi, ko je moral pojasnjevati izboljšave na motorju. Veliko strokovnjakov verjame, da je Mercedes v Španijo pripeljal novo verzijo motorja, saj je FIA pred dirkaškim koncem tedna VN Španije opravila meritve in rezultat je bil zadovoljiv.

Zares zanesljiva pa njihova izboljšava vendarle ni bila. Na dirkalniku Bottasa je namreč elektronika skrbela za težavo, zaradi katere so morali mehaniki v petek zvečer pošteno pljuniti v roke. V soboto zjutraj je Mercedes potem opazil še prepuščanje vode, zaradi česar so Bottasu vgradili stari motor, ki pa se je na nedeljski dirko spektakularno poslovil.

Ferrari letos še ni beležil odstopa, ki bi bil povezan s tehnično okvaro, kljub temu pa so v zadevi zanesljivosti agregatov na slabši strani kot pri Mercedesu. Potem ko je Vettel na prostem treningu obstal, je Ferrari v njegov dirkalnik vgradil že četrto turbo enoto. Domnevno naj bi bile prve tri še uporabne, toda pri tem obstajajo pomisleki glede zanesljivosti.

In sedaj se vprašanje vseh vprašanj: Katere izboljšave so bolje delovale? Sama optika nam seveda ne more dati pojasnila, kajti vsi strokovnjaki so potrdili, da najbolj učinkovite spremembe običajno sploh niso vidne. Tudi pri Red Bullu je želeni učinek preformance izostal, toda njive izboljšave so bile občutno večje od tega, kar smo lahko videli s prostim očesom.

Težava pri nadaljnjem razvoju pa je v tem, da to počnejo vse ekipe, nihče namreč ne stoji na mestu. Karakteristike steze, zunanji pogoji in zmesi pnevmatik dokaj otežujejo analizo. Gledano iz vidika perfromance, povezane s tehniko, pa lahko rečemo, da vse ekipe zaostajajo za svojimi cilji. Dober indic za to so pnevmatike. Kajti Pirelli je iz petka na soboto občutno znižal najmanjši dovoljen tlak v pnevmatikah. Na prednji osi za 0,5 PSI, na zadnji osi za 1,5 PSI. Te vrednosti so nastale na podlagi Pirellijevih simulacij, v sodelovanju z ekipami, ki so računale z bistveno večjo aerodinamično obremenitvijo na zadnji osi.

Ker je performanca Ferrarija in Mercedesa tekom letošnje sezone zelo tesno skupaj, je po prvih zelo tesnih dirkah zares težko povedati, katera ekipa je zmagala in katera je izgubila. V oči pa bode predvsem eno dejstvo: Ferrari je bil v Barceloni na kvalifikacijah – če izvzamemo zadnji sektor – zelo močan, Mercedes pa je bil močnejši na dirki. Ne samo zaradi tega, ker je Hamilton zmagal – k tej zmagi sta pripomogla Valtteri Bottas in faza virtualnega varnostnega avta -, temveč ker je Mercedes lahko pod enakimi pogoji držal korak s Ferrarijem. Pred tem je bil Mercedes močan na kvalifikacijah, Ferrari pa na dirkah.

Strokovnjaki domnevajo, da sta obe ekipi v glavnem delali na svojih slabostih in da sedaj zaradi tega v obeh disciplinah ležita tesno skupaj. Vendar pa tukaj odločilno vlogo igra tudi nastavitev dirkalnika in ne le izboljšave. Toto Wolff je v Španiji pojasnil, da so pri Mercedesu v soboto dirkalnik ekstremno nastavili v pogledu na nedeljsko dirko.                            

          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
To, da je Mercedes pripeljal toliko sprememb bolj kot na razvojno dirko kaže na to, da so skozi zimo bili rahlo prepočasni z razvojem. Glede na to kako kompleksne elemente imajo je verjetno izdelava teh tudi precej daljša v primerjava z ostalimi ekipami. Ali pa so ugotovili, da so malo pihnili mimo, pa so to prvi večji popravki (mini b-spec).
17.5.2017 10:25:16
hubertfast
Definitivno je Mercedes tukaj najbolj napredoval. Zdaj so Ferrariju vsaj enakovredni. Hamilton in Vettel izjemno vlečeta dobre rezultate in opravičujeta svojo plačo.
17.5.2017 11:29:51
2fast4y
Hubi ima podatke iz prve roke...nekaj informacij mu je posredoval Wolf nekaj pa sam Zetsche.😜
17.5.2017 21:03:34
Senna4Ever
Prejšnja leta je Ferrari izgubljal stik z najboljšimi ravno tekom sezone, ko je konkurenca znala bolje razvijati dirkalnike. Se bo tudi letos zgodba ponovila ali so se iz tega kaj naučili?
17.5.2017 23:09:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija