EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Članki   |   Vettel proti Hamiltonu – boj gigantov
Prav na to je čakala formula ena
Priča smo gigantskemu dvoboju aktualne generacije dirkačev formule ena. Lewis Hamilton proti Sebastianu Vettlu. Vsaj pri vrhu se kraljevi razred motošporta počasi prebuja iz dolgočasja.
Bojan Vrbnjak
16. maj 2017 | 9:26:07

Lewis Hamilton proti Sebastianu Vettlu: očitno bo letošnja formule ena postala oder epskega dvoboja. Od začetka zadnjega desetletja sta si oba dirkača razdelila šest od sedmih naslovov prvaka, toda pravi dvoboj med njima nikoli nismo doživeli. Kajti Vettel je v Red Bullu dominiral med letoma 2010 in 2013, v času, ko je bil Hamilton v McLarnu in prvo leto pri Mercedesu še brez možnosti. Uvedba hibridne tehnologije pa je omenjeno dvojico postavila v obratno vlogo. Tokrat je dominiral Mercedes s Hamiltonom na čelu, Vettel je bil le nemi opazovalec.

Toda sedaj pa smo vendarle priča največjemu dvoboju aktualne generacije dirkačev formule ena. Kajti Ferrari je prvič po nekaj letih razvil dirkalnik, ki se lahko na vsaki dirki poteguje za zmago. Istočasno pa je Mercedes izgubil to ogromno prednost, s katero se je v preteklih sezonah na dirkah dobesedno sprehajal od zmage do zmage. Za nami je pet dirk letošnje sezone, tako Vettel kot tudi Hamilton pa imata po dve zmagi. V prvenstvu dirkačev omenjeno dvojico loči le šest točk – v korist Vettla. Oba moštvena kolega Bottas in Raikkonen sta po odstopu na dirki v Barceloni izgubila priključek do vodilne dvojice. Sedaj gledamo dvoboj, kjer pa bi bilo potrebno odgovoriti na eno vprašanje. Kdo je boljši: Vettel ali Hamilton?

Že po prvi dirki sezone v Avstraliji, ko je Vettel premagal Hamiltona, slednji ni skrival zadovoljstva, da je končno dobil nekega drugega tekmeca, ki ni moštveni kolega in ki se ne imenuje Nico Rosberg. Kot vemo, se je Nemec po koncu lanske sezone presenetljivo poslovil. Toda na mesto Hamiltonovega neposrednega tekmeca v borbi za naslov prvaka ni stopil njegov naslednik Valtteri Bottas, temveč dirkač Ferrarija Sebastian Vettel.

"Letos vidimo dvoboj najboljših proti najboljšim," je po dirki v Melbourni povedal Hamilton in s tem ustrelil verbalno strupeno puščico v smeri Roberga. V isti sapi pa je javno izkazal pohvalo in spoštovanje na račun Vettla. "S Sebastianom imamo sijajnega dirkača, ki je osvojil štiri naslove prvaka. To je neverjeten zagon za formulo ena. On bo še v naslednjih nekaj letih prava moč našega športa," je povedal Britanec.

Po njunem prvem neposrednem boju kolo ob kolesu na dirki v Barceloni, so se besede Britanca samo potrdile. "Pri tenisu rad gledam finale med Federerjem in Djokovičem. Kar mi je pri teh dveh športnikih zelo všeč, je njuna konstantnost. Ena napak, ena žogica v mreži lahko odloči njun dvoboj. Zares je fantastično, da si ves čas na limitu. In danes, tukaj v Barceloni, sem doživel takšen dvoboj," je prešerno povedal Hamilton. Toda, kako se bo pa nadaljeval ta dvoboj v prihodnosti? Tekom sezone se bo verjetno boj za naslov prvaka še samo zaostril – ob predpostavki, da bo Ferrari v pogledu dirke razvoja držal korak z Mercedesom.

"Lahko rečem, da sem v tem trenutku v bistveno boljšem položaju kot je to bil primer po lanski dirki v Barceloni," je povedal Hamilton. Leta 2016 je imel zaradi okvar in tudi lastnih napak težave, trenutno pa situacija kaže povsem drugačno sliko. Istočasno pa se Hamilton še ne želi ubadati s stanjem na lestvici. Njegov glavni cilj je, da zmaguje na dirkah. "Ni pomembno, da bom po naslednji dirki prevzel vodstvo v prvenstvu, bolj pomembno je, da bom na vrhu po zadnji dirki. V Monaku želim zmagati, toda zame niso najbolj pomembne točke, temveč zmaga," pojasni Britanec.

Pogled oziroma pristop, katerega si deli z Vettlom. Dirkač Ferrarija namreč namesto na matematiko stavi na napad. "Lahko rečem, da trenutno dobro napadamo in menim, da je to v tem trenutku tudi prava stvar," je po dirki v Rusiji povedal zvezdnik ekipe iz Maranella. "Če bi že sedaj preveč razmišljali o tem, potem verjamem, da bi si sami oteževali pot." Zato za Vettla tudi v prihodnjih dirkah velja moto: popolni napad s polnim plinom. Prvi okus takšnega pristopa so navijači dobili že v Barceloni  in sicer neposredno po drugem postanku Vettla. Hamilton je napadel, Vettel pa se je branil z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Tukaj noben od obeh dirkačev ni pomišljal o prvenstvu.

"Bilo je zelo tesno, toda ravno takšno naj bi bilo dirkanje," je povedal Hamilton – ob upoštevanju, da ni prišlo do trčenja. "Če bi se v prvem zavoju dotaknila in bi jaz odstopil, on pa na koncu dobil dirko, potem mu ne bi rekel: 'Sijajno delo, Sebastian'", je pojasnil Hamilton. Ali to pomeni, da nam na prihodnjih dirkah nemara grozi potencial trčenja med obema dirkačema?

Že po dirki v Šanghaju, kjer smo lahko zaznali prve znake nadaljnjega poteka sezone, je Hamilton v opisu dvoboju izbral bojevniške besede. "Seveda me želi na stezi ubiti in premagati. To velja tudi zame. Toda izven kokpita vlada priznanje za dosežene uspehe, ki jih je dosegel tekmec. In seveda priznanje za njegovo dirkanje," je takrat pojasnil trikratni svetovni prvak.

V tem trenutku je odnos med Hamiltonom in Vettlom pod vtisom rivalstva, a istočasno tudi medsebojnega spoštovanja. Prijateljstvo ju ne povezuje. "Nisva najboljša prijatelja, toda med seboj nimava nobenih težav," tako Vettel. "Naju tesno povezuje ljubezen do dirkanja. To naj bi povezovalo vse dirkače. Seveda na stezi nisem želel, da zmaga on. Zmago sem želel zase," je po dirki v Barceloni povedal Nemec. Tega se zaveda tudi Hamilton. "Danes je bil nekoliko besen, toda odpeljal je sijajno dirko. Povsem ga razumem, kajti nihče ne želi biti drugi." To verjetno velja tudi za prihodnje dirke. In že sedaj se lahko veselimo njunega naslednjega dvoboja Monaku.           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Ah, no, tudi biti drugi je dober rezultat
16.5.2017 9:59:34
andrejz123
Biti drugi pomeni, da si prvi poraženec. Ti fantje razmišljajo na ta način :-)
16.5.2017 11:19:58
hubertfast
No, saj če bo Vettel drugi ne bo nobena tragedija 🍻
16.5.2017 11:58:30
qualia_magik
If youre not first, you are last. -Ricky Bobby
16.5.2017 12:02:43
hubertfast
👍Hamilton First
16.5.2017 12:07:54
Senna4Ever
Mercedes ni nazadoval, izključno gre za to, da jih je Ferrari ujel. Ker če gledamo ostala moštva, so za obema približno enako zadaj kot so bili lani vsi za srebrnimi. Kot sem pa že nekje napisal, samo veselimo se lahko dvoboja dirkačev, ki sta v zadnjih letih pobrala največ naslovov in pa take F1, kjer so prehitevanja vsaj malo otežena, kjer pride bolj do izraza dirkač ter njegov pogum, spretnost in izkušnje. Ozki dirkalniki mi pa tako niso nikoli bili všeč.
16.5.2017 13:07:08
Fero
Samo zmaga šteje. To Lojze dokazuje, ko se vidi da ni prebolel lanskega prvenstva in še to proti nekomu ki ni ravno dober, če sem prav ujel.
16.5.2017 13:11:28
hubertfast
Vettel te nesreče ni doživel, za las je mislim prvi naslov dobil proti moštvenem kolegu. Hamilton je plus ultra šofer, ziher ni pozabil Rosberga. Iz prve roke vem, res, da tega ni pozabil, mu je pa dodatna motivacija.
16.5.2017 14:44:30
Fero
Hubert tako povej. Kje sta pa bila skupaj, na pijači...?
16.5.2017 16:44:58
Senna4Ever
Samo treba je vedet, da Rosberg niti slučajno ni bil nek povprečen šofer, poleg njega bi bilo težko prav vsakemu aktualnemu vozniku, nenazadnje je v prvih treh letih pri Mercedesu kar konkretno premagal Schumija. Na drugi strani pa se je Vettlu zgodil Ricciardo, ki ga je po točkah kar konkretno prehitel in bil praktično skozi celo sezono hitrejši. Ob Hamiltonu pa praktično ni bilo nikogar, ki bi ga celo sezono konstantno premagoval, še najbližje mu je bil Button pri Mclarnu.
16.5.2017 21:16:34
raptile
Hubert se razpisal po zimskem spanju iz prejšnje dirke
16.5.2017 21:45:56
hubertfast
Nisva bila na pijači, tako blizu si še nisva. Prek twitterja mi je enkrat napisal, da se taka sezona s toliko zmagami in ne biti prvak težko pozabi.
17.5.2017 6:21:11
2fast4y
Hubi,hubi...kaj pravijo karte za monako?
17.5.2017 8:16:33
hubertfast
👍Hamilton First
17.5.2017 11:34:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija