Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Peter Sauber
Kaj se skriva v ozadju McLarnovega nosu?
Večina dirkalnikov formule ena generacije 2012 se je odločila za stopničasti nos, toda McLaren gre pri tem svojo, drugačno pot.
Artur Švarc
13. februar 2012 | 12:05:39

Dirkalniki formule ena generacije 2012 zagotovo ne bodo dobili nagrade na lepotnem tekmovanju. Kajti večina njih na nosu dirkalnika izkazuje stopnico, ki je pri navijačih naletela na negodovanje. Samo McLaren je ubral drugačno pot, kajti ekipa iz Wokinga se je odrekla pogosto označeni grdi stopnici. Toda poraja se vprašanje: Kakšen je njihov razlog?

Šef ekipe Peter Sauber se je v svoji kolumni za švicarski časnik Blick ukvarjal s to tematiko in pri tem prišel do enostavnega zaključka: "McLaren je uspel pravilu zadostiti brez stopničastega nosu. To pa ne pomeni nič drugega kot to, da uporabljajo nekoliko višjo šasijo." To pa je zanimivo v tem pogledu, ker višja šasija naj ne bi prinesla določene prednosti v področju aerodinamike.

Zakaj se je potem McLaren odločil za drugačno rešitev? "McLaren tega zagotovo ne bi počel, če ne bi našli drugo pot za generiranje odgovarjajočega podtlaka," pojasni Sauber. In ravno to je področje, s katerim so se ekipe letos najbolj ukvarjale, saj je FIA v zimskem premoru še enkrat spremenila tehnični pravilnik.

Eden izmed učinkov te spremembe je ta, da se je večina ekip odločila za stopničast nos dirkalnika, ki je pri navijačih naletel na neodobravanje. "Ta stopnica je potrebna, ker mora biti nos dirkalnika zaradi spremembe pravilnika postavljen nižje." V zimskem premoru je bil na novo oblikovan tudi zadek dirkalnika. Kajti poslovil se je s pomočjo izpušnih plinov pihan difuzor.

Sauber do sedaj ni opazil kakšne nove ideje na tem področju. Švicar meni, da tačas nihče nima kakšne revolucionarne ideje, ki bi nadomestila pihani difuzor. "Na področju zadka dirkalnika imajo nekateri dirkalniki različne rešitve pri usmerjanju izpušnih plinov, toda to ni nič nepričakovanega."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
SilverStarMan
Lani so imeli ostali še višji nos, McLaren pa še nižjega, pa se ni toliko pisalo o tem kot se letos. Eno samo nakladanje je vse skupaj, McLaren išče podtlak drugače od ostalih in to jim prinaša določene prednosti in slabosti. U shape obliko side podov so pa "izgubili" izključno na račun pravilnika izpuha. Torej tu ni nobene zgodbe, McLaren sledi filozofiji nizkega nosu in jasno je bilo že pol leta nazaj, da so nova pravila njim pisana na kožo. Vsi so morali spustiti nos in so prisiljeni v izgubo podtlaka v določenih procentih, med tem, ko je McLaren izdelal le evolucijo lanskega (torej prilagojen na pravilnik).
13.2.2012 23:19:09
Matic001
Kaj se skriva v ozadju McLarnovega nosu? Smrdljive noge.:-D
17.2.2012 11:12:57
ripmork
Mclaren za razliko od ostalih ekip ne špila na lovljenje čimvečje količine zraka pod difuzor, raje ga zajamejo manj (pač nižji nos), a je tudi manj neželenih efektov, k jih prinese večja zračna masa. Raje manj podtlaka in bolj stabilen, uravnotežen dirkalnik, očitno gredo v pravo smer.
24.3.2012 20:15:29
Nacek
Brojci, ti malo dogaja?
10.9.2012 13:22:36
Aichi
Kak avtorski?
10.9.2012 14:31:41

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija