Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Menjava koles
Senzor za večjo varnost
Z novim varnostnim sistemom naj bi izguba koles v boksih spadala v zgodovino, saj bo novi senzor ekipe obveščal o vrtilnem momentu.
Artur Švarc
31. januar 2012 | 10:55:30

V Grand Prix športu je varnost najpomembnejša. Vsak pripetljaj je povod za globoke analize in za izboljšave. Po nesreči Felipeja Masse na Madžarskem leta 2009 je FIA ustanovila delovno skupino, ki se je ukvarjala s študijo pokrivala kokpita po vzoru bojnih letal, ki bi preprečevala vdor predmetov v področje voznika. Nadaljnja študija te skupine je prinesla nov rezultat. Osamosvojitev koles naj bi z novim sistemom spadala v preteklost.

Italijansko podjetje Paoli se je ukvarjalo z izboljšavami svojih pnevmatskih pištol. Nameščen senzor naj bi meril, s kakšnim vrtilnim momentom je bilo dejansko privito kolo ob menjavi koles. Če določena vrednost ne bo dosežena, bo sistem z LED lučko v pnevmatski pištoli opozoril pred morebitno izgubo kolesa. "Mehanik lahko nastavi želeni najmanjši vrtilni moment pnevmatske pištole," tako direktor podjetja Paoli Federico Galloni za spletni portal F1web.it.

Napake pri menjavi koles lahko imajo hude posledice. Leta 2010 se je kolo dirkalnika Nica Rosberga kotalilo po boksih Hungaroringa in pri tem zadelo skupino mehanikov sosednje ekipe. Da v lanskem letu nismo bili priča podobnim primerom, gre pripisati zgolj sreči. Spomnimo, da je imel Jenson Button na dirki v Silverstonu težave s pravilnim fiksiranjem kolesa na dirkalnik, s podobno težavo pa se je ubadal tudi Timo Glock na finalu lanske sezone v Braziliji.

Že sedaj je vrtilni moment pnevmatskih pištol registriran in zabeležen. Toda manjkalo je takojšnje opozorilo mehaniku, ki je pričvrstil kolo na dirkalnik. Novi sistem sicer ni zavezujoč, toda Paoli tako ali tako skoraj večini ekip dobavlja pnevmatske pištole.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
živago
Ali kdo ve iz kje je ta slika?
1.2.2012 12:02:44
tadejkrze
Po mojem iz Brazilije?
1.2.2012 12:04:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija