Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Reaktivna prednja obesa
Razkrit Lotusov trik
Inženirji ekipe Lotus so razvili revolucionarno prednjo obeso in zahvaljujoč pametne hidravlike se dirkalnik pri zaviranju naj ne bi pogrezal. Kolegi iz auto motor und sport so podrobneje analizirali to novo tehniko.
Artur Švarc
18. januar 2012 | 8:59:41

Dobre ideje v formuli ena ne ostanejo dolgo skrivnost. Okrog dva meseca po testiranju mladih voznikov v Abu Dabiju so sedaj na dan prišli detajli revolucionarne prednje obese. Ekipa Lotus je to tehniko tik pred koncem lanske sezone prvič preizkusila tudi na stezi.

Strokovnjak na tehničnem področju kolegov iz auto motor und sport Giorgio Piola je sedaj razkril ozadje tega trika. Tako imenovani "Pushrod" blažilec sedaj ni več neposredno povezan z nosilcem kolesa. Namesto tega je na koncu manjša puša, ki nudi manjši prostor za gibanje. Tukaj not mora biti skrit hidravličen mehanizem, ki podaljša ali skrajša blažilec in s tem nadzira višino dirkalnika. Priključeni hidravlični cilindri so montirani pod prečno premo nosilca koles.

Kako se ta sistem sploh sproža, je še neznanka. Nekateri domnevajo, da se hidravlika krmili s pomočjo posebnega ventila. Mehanizem se aktivira, če obstaja dovolj visoki zavorni navor. Če so sile okrog rotirajoče osi dovolj velike, potem zablokira ventil in s tem prepreči pogrezanje prednjega dela dirkalnika.

Brez učinka sile zaviranja je vzmetenje dirkalnika povsem običajno, kot na primer pri vožnji preko robnikov. Če voznik v stoječem stanju pritisne na zavoro, se prav tako ne zgodi nič. To je tudi pomembno za legalnost sistema. FIA v svojem tehničnem pravilniku predpisuje, da voznik iz kokpita ne sme vplivati na aerodinamiko in s tem tudi na višino dirkalnika. Zato mora sistem na delujoče zavorne in pospeševalne sile delovati pasivno. Ker se v formuli ena dosežejo zelo visoke vrednosti pojemkov, morajo biti deli primerno temu stabilni.

Pri Mercedesu so že v lanski sezoni delali na podobnem sistemu. Pri njih so inženirji hidravlično povezali vse štiri obese, da bi s tem v neki meri nadzirali višino dirkalnika. Vendar je njihov sistem kazal tudi neželene stranske učinke, kot je na primer višja obraba pnevmatik na zadnji osi.

Tudi vozniki se morajo najprej privaditi na novo obnašanje obes. Strokovnjaki pričakujejo, da bi se lahko krmiljenje ob vhodu v zavoje občutilo dokaj sintetično in da bi lahko pri zaviranju izgubili nekaj mehanskega oprijema. Velike prednosti tega sistema vsekakor ležijo v izboljšani aerodinamiki. Če se karoserija v fazi zaviranja in pospeševanja vedno nahaja v enakem položaju, čajko oblikovalci izberejo občutno agresivnejšo aerodinamiko. Pri konvencionalni obesi so potrebni kompromisi, da s tem pri različnih položajih dirkalnika ne bi prekinili zračni pretok. Nadaljnja prednost tiči tudi v manjši obrabi pnevmatik na prednji osi – vsaj teoretično.

Pri Ferrariju imajo očitno v svojem predalu narejen podoben sistem. Kot je šef ekipe Stefano Domenicali na tradicionalni prireditvi "Wrooom" v Madonni di Campiglio izdal, so dokumentacijo svojega sistema že posredovali na sedež FIA, kjer naj bi preverili, ali je sploh legalen.  

Tudi pri Mercedesu ta novi sistem ne bi smel predstavljati neznanke. Domnevno naj bi Lotus na tem sistem delal že več kot eno leto. Medtem sta tehnični direktor Bob Bell in nekateri drugi inženirji menjali sredine. Takratni sodelavci Renaulta so sedaj na plačilni listi srebrnih puščic.

Zanimivo bo videti, kako dobro deluje ta nova tehnika. Če bodo dirkalniki z novimi obesami na stezi občutno hitrejši, bo konkurenca prisiljena kopirat to novost. Kopiranje teh komponent pri tem ne predstavlja največje težave. Bolj pomembno je dejstvo, da morajo prilagoditi celoten aerodinamičen koncept, da bi lahko to prednost tudi izkoristili. Za to pa je potrebno nekoliko več časa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tomson2
to idejo bi naj imel tudi mercedes
18.1.2012 10:19:33
Stiffmeister
Zdaj pa počakajmo na Sveto trojico (Red Bull, McLaren in Ferrari, predvsem Ferrari), da vložijo pritožbo. In potem se bodo spet jajcali do VN Avstralije. Že poznamo takšen začetek sezone. Drugače pa genialna pogruntavščina.
18.1.2012 11:10:16
nace84
pritožba je že bila vložena in je FIA idejo razglasila za legalno...tako da je ferrari že priznal da dela na sistemu...in to že dalj časa....
18.1.2012 11:35:45
Jon
Take stvari bi js prepovedal kopirat! Naj plačajo mastne denarce in jim dajo načrte...Naj plačajo, kot za motorje, recimo...Na pa da se zamenjajo inženirji in bo zdaj od sistema, ki ga je izumil Reno, največ koristi imel Merđo.To enostavno ni fer! V tem primeru me to res jezi! Je pa zanimivo v pogledu do drugih ekip, ki se bodo pač morale znajt in sistem skopirat ali pa ne...In to vzame ekipam veeeliiiikoooo časa in denarja, potem pa še deluje ne kot bi moral ) (f-zračnik, izpuh,premikajoče krilce,....))) )
19.1.2012 11:46:23
ef ena
Sistem je FIA razglasila za nelegalen. Tako, da lahko konkurenti preusmerijo pozornost drugam.
22.1.2012 10:07:33
byrkus
Colin Chapman je že leta 1970 naredil sistem "anti sink" in "anti squat" - kar pomeni, brez počepanja pri zaviranju oziroma pospeševanju. In to povsem mehansko, izključno s spremembo točk vpetja. Mimogrede, BMW je pred ca. pol stoletja serijsko proizvajal motocikel s prednjo rinjeno nihalko, ki je pri zaviranju povzročala DVIG prednjega dela - spet izključno zaradi geometrije vzmetenja! Mislim da je danes problem ravno v tem, da se zanašajo na hidravliko; v kolikor bi zadeva bila mehanska, bi bilo zelo verjetno vse OK.
22.1.2012 12:23:31

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija