Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   F1-Concept FX-i1
Je to prihodnost formule ena?
Kako bo izgledala formula ena čez deset let? Z zaprtimi kokpiti? Ozkimi pnevmatikami? Velikimi platišči? Poljski grafični umetnik Jacek Kolodziejczyk je o tem že premišljeval, kolegi iz auto motor und sport pa so v Abu Dabiju o tem konceptu dirkalnika FX-i1 povprašali tudi voznike formule ena. Skoraj vsi so izrazili navdušenje nad tem osnutkom.
Bojan Vrbnjak
18. november 2011 | 15:27:43

Prepričani smo, da si mnogi z zanimanjem ogledajo dirkalnike iz preteklosti. Ko so bila karbonska tehnika, razvoj dirkalnika v vetrovniku in pomična krilca še predmet prihodnosti. Gledano iz vidika današnjega časa, so bili dirkalniki pred 20 leti še v kameni dobi formule ena. Tudi dirkalniki v času vstopa v novo tisočletje so bili svetlobna leta za aktualnim stanjem tehnike. Računalniški razvoj, lažji materiali, itd.

Formula ena ni brez razloga kraljevi razred motošporta. Naj si gre za karbonsko ali hibridno tehniko, pihane difuzorje ali fleksibilna krilca – inženirji so nenehno v lovu za novimi idejami, ki dirkalnik naredijo še hitrejši. Zato je tudi težko napovedovati, kako se bo formula ena razvijala v prihodnjih letih. Jasno je le to, da bomo leta 2014 dobili nove šestvaljne motorje, 1,6 litra prostornine, za to pa s podporo turbinskega polnilnika in hibridne tehnologije (KERS).

Prihodnost je tudi zaprti kokpit. Nekatere hude nesreče v preteklih letih so namreč pokazale, da je nezaščitena glava voznikov najšibkejši člen varnostne verige. FIA je že opravila testiranje pokritih kokpitov. Toda pred uvedbo le-teh, morajo odpraviti še določene težave. Kako se lahko voznik v primeru nesreče osvobodi iz kokpita? Kaj se zgodi v primeru ognja, če v ta zaprti kokpit vdrejo strupeni plini?

Številni so izrazili tudi pomisleke o tem, da bi to pokrivalo kokpita škodilo estetiki dirkalnikov formule ena. In te pomisleke je sedaj želel odpraviti poljski grafični oblikovalec Jacek Kolodziejczyk. "Želel sem pokazati, da lahko lepo izgleda tudi zaprti dirkalnik formule ena," tako Poljak, ki je v Photoshopu ustvaril svoj spektakularen dirkalnik FX-i1 Concept. "Seveda se zavedam, da bi me vsi pristaši odprtih dirkalnikov že samo zaradi misli na to ubili,"  se nasmeji Poljak.

Glede varnosti Kolodziejczyk ni razmišljal, kajti pri njegovem osnutku gre v prvi vrsti za dober dizajn. "Ne sprašujte me o aerodinamičnih zadevah in kako naj bi voznik iz kokpita prišel v petih sekundah. To prepuščam čarovnikom kot je Adrian Newey. Preprosto sem želel izdelati dirkalnik lepega izgleda," priznava 30-letni umetnik.

Pri voznikih je njegova študija naletela na dober odziv. Na manjši anketi v okviru dirkaškega konca tedna v Abu Dabiju, je njegov koncept FX-i1 naletel na navdušenje. "Izgleda veliko bolje, kot to, s čimer vozimo danes," je izjavil Adrian Sutil iz ekipe Force India. Tudi Mark Webber je bil presenečen. "Tako bi moral dirkalnik izgledati z zaprtim kokpitom. Kot bojno letalo. Lep in agresiven. Edina slabost bi bila, če bi FIA predpisala brisalce," z nasmehom doda Avstralec.

Večina voznikov se je pozitivno odzvala na zaprti kokpit. "Če služi varnosti, je to zagotovo alternativa za prihodnost," je pojasnil Timo Glock iz ekipe Virgin. Voznik srebrne puščice Nico Rosberg pa je dodal: "Enostavno bi morali to preizkusiti. Kar se tiče vizualnosti, ne kaže slabo." Edini voznik, ki ni bil navdušen nad to idejo je Sebastian Vettel, ki je priznani tradicionalist. Vozniki formule ena že 60 let sedijo v odprtih dirkalnikih in tako naj tudi ostane, meni Vettel. "Nisem pristaš zaprtih kokpitov. Zaradi tega me to ne zanima," je ob pogledu na to študijo povedal dvakratni svetovni prvak.

Tudi športni šef Pirellija Paul Hembery ta koncept gleda iz kritične smeri. Sicer njega kokpit ne zanima, veliko bolj pa velika in ozka kolesa. "Tukaj skoraj ni prostora za naše logotipe," se pošali Britanec. "Če bodo ekipe želele, da izdelamo takšne pnevmatike, potem bomo to seveda tudi storili. O tem seveda ne razmišljamo aktivno in povrhu bi za razvoj in testiranje potrebovali najmanj eno leto."   

Tako študija Kolodziejczyka zaenkrat ostane predmet prihodnosti. Poljak pa si je pri tem svojem osnutku privoščil še manjšo šalo. Kajti navijač Ferrarija je na strani kokpita napisal ime Roberta Kubice. "Sem njegov veliki navijač in zelo rad bi ga videl ob strani Fernanda Alonsa. Upam, da se bo to nekega dne zgodilo." Spričo zadnjih govoric, bi se lahko njegove želje uresničile že v letu 2013.

Ko Jacek Kolodziejczyk ne dela na prihodnosti dirkalnikov formule ena, na svojem računalniku ustvarja dele za potrebe tuninga običajnih cestnih avtomobilov. Tako imenovani tuning je namreč tudi na poljskem zelo popularen. To počne že deset let in na njegovi spletni strani iacoski.com si lahko ogledate, kaj vse je že naredil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
timotej rupar
gledam te slike kle in ugotovim da te dirkalniki sploh niso tko grdi kokr zgledajo na prvi pogled sm pa tud opazu poglejte na sedmi sliki da na temu oknu ki ščiti dirkačevo glavo piše R. KUBICA kaj to pomeni ??? a imajo res že podpisano predpogodbo za 2013?? uredniki, upam na odgovor
18.11.2011 19:08:13
the_one
timotej, preberi si zadnja dva odstavka!
18.11.2011 20:03:49
timotej rupar
pa res the-one priznam da sem spregledu ta del besedila
18.11.2011 20:27:34
Nacek
Zgleda super, ampak mislim, da to ni prihodnost f1... Gre pač za tradicijo - roko na srce je varnost pač taka, da so poškodbe glave ponavadi žal le nesrečn splet okoliščin.
18.11.2011 20:47:54
zecchino
Uf! Men tole zgleda zelo lepo! Sploh nizkoprofilne gume izpadejo lepo! Vprašanje pa je, kko bi dejansko izgledalo v resnici, ko bi vsaka ekipa po svoje zrisala avtomobil
18.11.2011 23:16:16
Monaco_6x
pa ni šans..če hočejo bit zaprti not, naj grejo v Le Mans..F1 pa mora ostat taka kot je, drugače to ne bo več to
19.11.2011 1:06:47
kikibeck
nevem zakaj me detajli spominjajo na lamborghini murcielaga
19.11.2011 12:05:33
Jon
Zaradi mene lahko grejo že jutr s tem dirkat...zelo všečno!
20.11.2011 11:37:15
Mitja Bonča
Kako bi se pa ta reč odpirala? Kako bi voznik vstopil oz. izstopil? Moje mnenje: saj je oh in sploh, ampak to ne bo več Formula 1. Naj ostane takšna kot je, oziroma naj se približa formuli iz konca 70ih in začetku 80 let (z današnjo tehnologijo seveda).
28.11.2011 10:34:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija