Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Ross Brawn
Ne zaupa novemu pravilniku difuzorja
Šef ekipe Mercedes GP ni prepričan, ali bo aktualna verzija pravilnika difuzorja za sezono 2012 stoodstotno tesna in se boji novih sivih con.
Jure Božič
18. oktober 2011 | 10:20:13

Pravzaprav je hotela FIA že letos prepovedati aerodinamično uporabo izpušnih plinov za generiranje podtlaka, toda ta poskus je spodletel zaradi nenehnih protestov ekip formule ena. Za prihodnjo sezono 2012 pa so tako imenovani pihani difuzorji dokončno prepovedani.

Znotraj tehnične delovne skupine, v katero spadajo tehnični direktorji dvanajstih moštev pod vodstvom Charlieja Whitinga, so že izdelali odgovarjajoče pravilo prepovedi uporabe tega sistema. "Izpušne cevi bodo izstopale navzgor, za zadnjih 100 milimetrov pa sta predpisana velikost in naklon. Na ta način poskušamo preprečiti pihanje difuzorja," je povedal Sam Michael, nekdanji tehnični direktor ekipe Williams.

Toda, ali je dogovorjena formulacija pravilnika zares vodotesna, obstaja vse več dvomov. "Ta teden je na sporedu nadaljnji sestanek tehnične delovne skupine Fie," napoveduje Ross Brawn. "Več kot se bomo s tem ukvarjali, bolj bomo poskušali zakrpati luknje v pravilniku, toda ne obstaja nobeno zagotovilo, da se ne bo nekdo pojavil s kakšno novo idejo. Rekel bi, da je pravilo dokaj trdno, vendar pa še ni 100 odstotno."

Vzdušje med ekipami je zaradi spora okrog dogovora omejitve resursov (RRA), ki se je izkazal za hudo preizkušnjo združenja FOTA, tako ali tako že dovolj napeto in medsebojno zaupanje je tačas na dokaj trhlih temeljih. Zaradi tega šef ekipe Mercedes GP meni, da je potrebno že prej zakrpati morebitne  luknje v pravilniku, da ne bi zopet prišlo do neskončnih vročih razprav, kot je to bilo nazadnje leta 2009 z dvojnim difuzorjem.

"Težava je v tem, da bomo sedaj dosegli fazo, v kateri bodo ekipe raje iskale svoje lastne prednosti kot pa da bi spremenile pravilnik. Na začetku vsi sodelujejo z najboljšimi nameni, da bi formulirali kar se da najboljši pravilnik, toda enkrat pridemo to točke, ko rečejo: 'Pomagali smo ustvariti pravilnik, toda če bo naš inženir sedaj imel dobro idejo, potem jo želimo uporabiti!' Na to moramo počakati," dodaja Brawn.

"Nisem ravno stoodstotno prepričan, ali bomo nemara znova priča inovativnemu izpušnemu sistemu, kajti eno je gotovo: ne moreš enostavno izgubiti znanja in aerodinamična moč, ki jo pridobimo iz izpušnih sistemov, je dokaj velika. Ljudje dobro vedo, kaj lahko dosežejo z izpuhom in z mappingom motorja, da pospešijo ta učinek," izraža svojo bojazen Brawn.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tomson2
pa kaj je s tem Brawnom? Skoz cilja na neko pošteno igro vseh. Naj se še sam posluži "thinking out of the box" pa naj spaca neko super rešitev, ne pa da skoz opozarja na bojazen, da pa bodo ostali spet nekaj inovirali.
18.10.2011 12:24:08
Jon
Ja, ko so pa oni najdli lukno v pravilniku pri Brawnu, pa se mu je smejalo...strah jih je, ja!
18.10.2011 21:11:04
ripmork
Dejta še enkrat dejansko prebrat članek. Mimogrede je ravno Brawn tisti, ki je že večkrat pokazal "out of the box" razmišljanje.
20.10.2011 15:44:14
Jon
Ja, in kaj drugega sem jaz napisal??
20.10.2011 18:50:47

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija