Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Tehnika formule ena 2012
Dirkalniki bodo grdi
Letnik formule ena 2012 nam bo prinesel grde dirkalnike, krivec za to pa je novi pravilnik, ki od prihodnje sezone predpisuje maksimalno višino nosu dirkalnika 550 milimetrov preko referenčne ravnine.
Bojan Vrbnjak
25. september 2011 | 10:42:47

Dirkalniki formule ena morajo biti spektakularni. Zelo pomemben je agresiven dizajn in urejeni proporci. Optika je pomemben sestavni del fascinacije kraljevega razreda motošporta. Tehnični pravilnik je v zadnjih letih močno spremenil videz dirkalnikov. Bolj v negativno kot pozitivno smer. Začelo se je leta 1998, ko so širino dirkalnika iz dveh metrov zmanjšali na 1,80 metra. Istočasno so se zaradi aerodinamičnih razlogov povečevale medosne razdalje. Dirkalniki so bili v primerjavi s svojo širino naenkrat predolgi.

Naslednji atentat na optiko dirkalnikov pa grozi v letu 2012. "Dirkalniki ne bodo lepi. Nos bo dobil zelo grdi val," opozarja Ross Brawn, šef ekipe Mercedes GP. Njegov kolega Sam Michael, ki bo prihodnje leto služboval pri McLarnu, pa podrobneje opiše ta del dirkalnika: "Prednji del dirkalnika spominja na nos delfina v profilu." Krivda za to tiči v spremembi tehničnega pravilnika. Višina nosu je predpisana na maksimalno 550 milimetrov.

S tem naj bi zmanjšali nevarnost, če nek dirkalnik v drugega trešči iz strani. Višji je nos dirkalnika, večja je nevarnost, da bo voznik v prečno stoječem dirkalniku poškodovan. Nesreča Michaela Schumacherja in Vitantonia Liuzzija na lasnki finalni dirki v Abu Dhabiju, je bila varuhom pravil kot opozorilni primer. Spomnimo se, kako je Liuzzijev dirkalnik Force Indie splezal na Schumacherjev Mercedes MGP W01 in le za las zgrešil glavo sedemkratnega svetovnega prvaka.

Načeloma seveda ni pripomb glede zniževanja nosu dirkalnika, četudi bo tudi šasija izgubila na višini. Vendar pa v tem primeru ostaja vse po starem. Maksimalna višina prednje pregrade šasije znaša 625 milimetrov.  Novi predpis višine nosu velja za vse dele karoserije, ki ležijo 1,95 metra pred zadnjo steno šasije. Na tej točki znaša povprečna višina dirkalnika formule ena 595 milimetrov.  

To pomeni, da se bo morala višina takoj znižati na 550 milimetrov. "In zaradi tega nastane ta val oziroma ukrivljen nos," tako Brawn. Modeli vetrovnikov dajejo inženirjem prve vtise, kaj pričakuje navijače formule ena v prihodnjem letu. "Zgleda zelo slabo," ocenjuje Sam Michael. Zaradi tega strokovnjaki premišljujejo o tem, ali ne bi iz razlogov za boljšo optiko ta predel zapolnili z neko vrsto prekritja, ki ne bi opravljalo nobenih strukturnih nalog.

Toda najenostavneje bi bilo, če bi FIA na novo mero zmanjšala tudi višino šasije v področju prednje osi. Vendar pa temu nasprotujejo nekateri inženirji in manjše ekipe. Inženirji in tehniki želijo še naprej večji pretok zraka pod dirkalnikom, da bi z njim hranili difuzor. Toda to ni argument, kajti omejitev višine bi enako prizadela vse ekipe. Bolj razumljiv je odpor manjših ekip iz začelja, ki si iz stroškovnih razlogov želijo aktualne šasije uporabiti tudi v sezoni 2012.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Avus
Po pravici povedano, od leta 1997 še ni blo bolida da bi bil oblikovno atraktiven!
25.9.2011 12:52:24
Gazibo
Meni so bili leta 2004 všeč.
27.9.2011 18:50:13
matjazh
upam da ne tako grdi kot mclaren MP4/10 )) http://skrci.me/MC63W
10.10.2011 15:44:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija