Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Mercedes GP
2012 z daljšim dirkalnikom
Mercedes nikakor ne ujame priključka do vrha. Zadnjič so dvomestno število točk osvojili na dirki v Kanadi. Nazadnje je pred srebrnimi puščicami v cilj prišla celo partnerska ekipa Force India. Zakaj ni obljubljenega napredka? In katere konsekvence bodo za sezono 2012 povlekli inženirji?
Bojan Vrbnjak
13. avgust 2011 | 12:22:58

Se še spomnite lanske sezone? Takoj ko so pri Mercedesu ustavili nadaljnji razvoj dirkalnika MGP W01 in opravljali le še fine spremembe, se je forma srebrnih puščic dvignila. Podoben scenarij je ekipa pričakovala tudi v letošnji sezoni. Zadnji večji razvojni korak je bil opravljen v Silverstonu. Za preostanek sezone bodo delali le še na detajlih. Toda napredka ni. Po generalni prenovi dirkalnika kot najboljši rezultat šteje eno šesto mesto. Premalo za takšno ekipo.

V principu je včasih v veliko pomoč, če za nekaj dirk na dirkalnik ne namestijo nobene izboljšave in se raje posvetijo optimiranju obstoječe tehnike. McLaren se ravno sooča s tem spoznanjem. Že nekaj dirk je njihov razvojni oddelek zaposlen le še z manjšimi detajli. Toda napredek je večji kot v času, ko so skoraj na vsaki dirki predelali polovico dirkalnika. Razlog za to tiči na dlani. Če se nekaj ne spreminja pogosto, potem imajo inženirji in vozniki več časa za boljše razumevanje dirkalnika.

Kajti preveč razvojnega dela lahko vodi do avtogola. Najboljši primer je ekipa Williams. Nič slabše se na zadnjih dirkah ne godi svetovnim prvakom Red Bull. Sebastian Vettel je na dirki na Hungaroringu pustil svoj dirkalnik predelati na starejšo specifikacijo, saj je imel občutek, da z novo nekaj ni v redu.

Mercedes je v Silverstone pripeljal zadnji večji paket izboljšav za svoj dirkalnik. Izpuh od takrat naprej ne piha več na polovici višine stranskih zabojev, temveč tam, kamor je večina ostalih ekip položila svoje končne cevi izpušnega sistema in sicer v dno dirkalnika pred zadnjimi kolesi. Za tehnike iz Brackleya je bil to v neki meri nov začetek. Postavitev izpuha na novo mesto je na glavo obrnila celotno aerodinamiko. Ross Brawn je zaradi tega dejal: "Sedaj moramo ta novi koncept najprej razumeti."

Ta učinek do sedaj še ni rodil sadov. Še vedno se nahajajo v učni fazi. Velika trojica lahko brez strahu pozabi na Mercedes. "Dirkalnik je obremenjen s tolikšnimi temeljnimi napakami, da jih ni mogoče več v celoti odpraviti," je povedal nekdo v ekipi. Na primer kratka medosna razdalja, hladilni sistem, zadnje obese.

Zadnji korak je bil tako obsežen, da bodo verjetno potrebovali čas, dokler bodo iz teh novosti črpali koristi. S podobnimi težavami se bo ubadal tudi Renault, če bodo še naprej sledili eksperimentu izpuha, ki izstopa v zadnjem delu dirkalnika. Oba dirkalnika sledita v svojem osnovnem konceptu povsem drugačno aerodinamiko. In tega se ne da enostavno popraviti v petih minutah.

Ross Brawn se kljub slabšim rezultatom zadnjih dirk ne pusti zmesti v svojih ocenah. "Številke dokazujejo, da smo se od začetka sezone občutno izboljšali. Zaostane do vrha ostaja približno enak. In to je dovolj težko, saj trojica moštev, ki se bori za naslov prvaka, razvija z višjim tempom." Resnica je sledeča: na stezi, dolgi pet kilometrov, Mercedes v primerjavi z Red Bullom, McLarnom in Ferrarijem izgublja v povprečju 1,2 sekundi.

Brawn je še vedno prepričan, da ja nazadnje začrtana pot ekipe pravilna. "Iz današnjega vidika moram reči: že prej bi morali ubrati pot Red Bullovega koncepta izpušnega sistema. Tako nam manjka šest mesecev razvojnega dela." Izkušnje, ki so jih drugi naredili na začetku sezone, Mercedes počne šele sedaj. Tako na primer opazimo, da z dirkalnikom MGP W02 ni tako preprosto, da bi ga postavili pod kotom, kot je to primer pri Red Bullu. In to je bil tudi dejanski razlog za drugačno postavitev izpušnega sistema. Za ta princip morajo izpušni plini difuzor stransko zatesniti, torej pihati v špranjo med zadnjimi kolesi in dnom dirkalnika. Mercedes še ni tako daleč. Pri njih izpušni plini pihajo še na zgornji del difuzorja.

Koncept dirkalnika ima stranke učinke, ki jih morajo kompenzirati z večjo potisno silo k tlom. "Zračni odpor se povečuje in v zadnjem delu dirkalnika se viša težišče," pojasni Brawn. Mogoče, da aktualni dirkalnik Mercedesa ni več mogoče predelati na ta princip. "Za to bi morali koncipirati zadnjo obeso." Tudi krajša medosna razdalja jim ni v pomoč, ker ta pri polnem rezervoarju goriva dodatni zviša težišče zadnjega dela dirkalnika. Iz tega razloga so že sprejeli temeljno odločitev za dirkalnik prihodnje sezone. "Iz današnjega vidika lahko rečem, da bomo izdelali daljši dirkalnik," priznava Brawn.

Mercedesov MGP W02 je dirkalnik z najmanjšo medosno razdaljo v karavani formule ena. V primerjavi z McLarnom je krajši za 27 centimetrov. Tako so želeli Mercedesovi aerodinamiki, ker so verjeli, da bo zrak hitreje prišel do zadka dirkalnika, če bo krajša površina, na kateri lahko zračni tok izgubi na moči in učinku. Seveda je temeljna misel pravilna, toda mehanske slabosti so težje. "S polnim rezervoarjem je težišče višje," obžaluje Brawn. "To s seboj potegne večjo obrabo pnevmatik, predvsem zadnjih. Zaradi tega težko najdemo dobro nastavitev dirkalnika. Ali ustreza kvalifikacijam ali pa dirki. Obema žal ne."

Toda, tudi v primeru, da inženirji dirkalnik nastavijo bolj v pogledu na dirko, pa Nico Rosberg in Michael Schumacher lahko osvojita v najboljšem primeru sedmo mesto. Za boljšo uvrstitev mora iz dirke odstopiti eden izmed dirkalnikov velike trojice. Še huje, če ne poteka vse optimalno (strategija, previsoka obraba pnevmatik, promet na stezi, itd.), jih bo prehitela tudi Force India. Zahvaljujoč prizanesljivemu ravnanju s pnevmatikami, je nevaren tudi Sauber. Norbert Haug in Ross Brawn lahko le upata, da bodo njuni tehniki kmalu razumeli generalno prenovo dirkalnika in iz tega povlekli prave zaključke. Da bo na koncu tudi letošnja sezona v neki meri "zadovoljiva".

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
renault
Pa naj se švabi že enkrat sprijaznijo da niso dorasli za biti prvak v F1. Konkurent BMW je že odšel in naj to naredi tudi Mercedes.
14.8.2011 17:39:46
twist2open
No, saj tudi renault ravno ne blesti. LOL.
14.8.2011 20:36:34
byrkus
Bi pa bil hec svoje sorte, če bi se umaknila Mercedes IN Renault. Kar naenkrat bi tričetrt avtov furalo Coswortha ali PURE. :P
14.8.2011 22:18:36
renault
@twist2open, v mislih sem imel glede na finančni vložek in rezultati, ki jih ta prinaša. Bojim se, (zato tudi nasprotujejo), da sami ne znajo narediti majhnega motorja, ki stopi v veljavo 2014. BMW in Toyota so tudi toliko denarja zmetali pa ni bilo nič...
15.8.2011 21:16:26
LoveLess
dvomim da se bo mercedes kot izdelovalec motorjev umaknil iz F1. trenutno imajo 3ekipe (McLarn, Mercedes in FI) in nobeni ne gre tako ZELO slabo da bi imeli razlog za umik, oz mcLarnu gre ubistvu zelo dobro. Mercedesovi motorji so tudi zelo kvalitetni in če se ne motim, so lansko leto veljali za najboljše in najzanesljivejše motorje v karavani. Glede same ekipe Mercedes pa se mi je že ob nakupu zdelo, da so to naredili prehitro. zakaj je brown dosegal tako dobre rezultate začetek sezone se je točno vedelo, konc sezone jim je pa pošla sapa. po par milijonskem vložku se jim pa ne splača odnehat, saj ne dobijo keša samo od prvih mest na dirkah ampak tudi od marsičesa drugega. Jst sam upam, za zanimivost samega prvenstva, da jim drugo leto uspe sestavt kvaliteten avto.
15.8.2011 22:14:52
tomson2
Brawn mi že od nekdaj deluje tako preveč pošteno. Nikoli ne ovinkari, ne skriva, pove točno to, kar je narobe in kaj je potrebno spremeniti. Upam, resnično, da jim pa drugo leto res uspe osvojiti filozofijo in spraviti na asfalt.
31.8.2011 14:39:48
lizard
Bil bi že čas, da Rosberg zmaga kako dirko, da pa osvoji naslov pa še tolko bolje, ampak nekako ne verjamem v hitrost Mrcedesa, tudi naslednje leto ne.
31.8.2011 14:51:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija